Çözüm süreci

Akdoğan: PYD ile görüşme için şartlar değişmedi

HDP Eşbaşkanı Demirtaş ile Başbakan Davutoğlu'nun görüşmesinde bulunan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, PYD'nin önce Suriye'deki pozisyonunu gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. "PYD'yle görüşme konusunda daha önceki şartlarımızı gözden geçirmek için bir durum yok" dedi.

Yalçın Akdoğan, TBMM açılış resepsiyonunda konuştu. [Fotoğraf: AA]

meclis açılış resepsiyonunda konuşan başbakan yardımcısı yalçın akdoğan, başbakan ahmet davutoğlu ve hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş arasındaki görüşmenin, "çok olumlu ve verimli" olduğunu söyledi. akdoğan, "insanların birbirini doğru anlaması açısından önemli. çünkü bazen süreç devam ederken, karşılıklı yapılan açıklamalarla makas açılıyordu. bunun daralması için bu tür görüşmelerin yapılması önemli. çözüm süreci şu an kendi yolunda başarılı bir şekilde devam ediyor. hükümet kurulduktan sonra kurulun ilk kurul çözüm süreci olmuştur" dedi.

yalçın akdoğan, işid ile ypg güçlerinin çatışmaya devam ettiği türkiye sınırındaki kürt ilçesi kobani için, "kobani çözüm sürecinin bir parçası değil" diye konuştu. demirtaş'ın, "başbakan'a pyd ile görüşmeniz daha doğru dedik, değerlendireceğiz yanıtını verdi" ifadeleri sorulduğunda akdoğan, pyd'nin suriye'deki pozisyonunu yeniden gözden geçirmesi gerekiyor" dedi, pyd'nin suriye'de rejime karşı bir tutum almadığını hatırlattı. "pyd'yle görüşme konusunda daha önceki şartlarımızı gözden geçirmek için bir durum yok" dedi.

akdoğan, çözüm süreci konusunda da, "illâ takvimde kamuoyunu açıklanacak diye bir şey yok. bu adımlar aşama aşama atılacak" ifadesini kulandı.

türkiye'nin şartları

türkiye - suriye sınırındaki kobani'de süren işid ile pkk'nın suriye kolu pyd arasındaki çatışmalar görüşmenin ana gündem maddelerinden biriydi. kobani’ye yardım ulaştırılması için türkiye dışında başka bir güzergah yok. yani pyd, daha önce özerklik ilan ettiği kobani’de kalanların insani ihtiyaçlarının karşılanması için dâhi türkiye’nin vereceği izne ihtiyaç duyuyor. çözüm sürecinin başında pyd'yi uyaran türkiye teması kesmedi. ankara, suriye'deki iç savaşın başladığı günden bu yana pyd ile doğrudan devam eden görüşmelerde şu üç şartı her zaman masada tuttu:

  • esed rejimiyle işbirliğine son verip muhaliflere katılacak
  • suriye'nin kuzeyinde özerklik ilanı gibi tek taraflı davranışlardan kaçınılması
  • türkiye-suriye sınırında sınır güvenliğini tehdit edecek adımlar atmaması

pyd, daha önce türkiye'nin pyd eşbaşkanı salih müslim'le birden fazla yaptığı görüşmeye rağmen tutumunu değiştirmedi. 

demirtaş: hükümet pyd ile görüşmeyi değerlendirecek

hdp eşbaşkanı demirtaş da başbakan davutoğlu'nun kendisine, "kobani’nin işid’in eline geçmesini kesinlikle istemiyoruz” dediğini söyledi. bir saat 45 dakika süren görüşmede, pyd ile hükümetin görüşmesi gerektiğini söyleyen demirtaş, "biz pyd ile temas kurmalarını hep arzu ediyoruz. bir tehdit oluşturmadığını söyledik. silah yardımı için koridor açılması konusunu pyd ile görüşmeleri gerektiğini söyledik. bunu onlar da değerlendireceklerini ifade ettiler. biz pyd ile temasa kapalı değiller, bunu anladık” ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;