15 Temmuz darbe girişimi

Akıncı Üssü iddianamesi mahkemede

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlerle ilgili iddianame mahkemeye gönderildi. İddianamenin bir numaralı şüphelisi Fethullah Gülen. İki numaralı şüpheli Gülen örgütünün "hava kuvvetleri imamı" olduğu iddia edilen firari Adil Öksüz. Darbe girişiminin asker kanadının bir numarası ise Akın Öztürk. İddianameye göre, darbeye teşebbüs faaliyeti sırasında 25 pilot F-16 uçağı kullandı. Bunlardan 11'i bombalama faaliyetlerini gerçekleştirdi, iki F-16 pilotu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağını takiple görevlendirildi.

ankara cumhuriyet başsavcısı yüksel kocaman, 15 temmuz darbe girişimi sırasında akıncı hava üssü'ndeki eylemlerle ilgili iddianamenin tamamlanarak mahkemeye gönderildiğini açıkladı. yüksel kocaman'a göre, 6 şüphelinin sivil yönetici, 4 kişinin de sivil şüpheli olduğu iddianamenin bir numaralı şüphelisi fethullah gülen. iki numaralı şüpheli gülen örgütünün "hava kuvvetleri imamı" olduğu iddia edilen firari adil öksüz. üç numaralı şüpheli ise kemal batmaz.

başsavcı yüksel kocaman iddianamede bir orgeneral, altı tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuş olmak üzere 481 şüphelinin olduğunu belirtti. 

gülen örgütünün 45 yöneticisi için 303'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

adil öksüz'le ilgili detaylar

adil öksüz'ün gülen örgütünün şifreli haberleşme programı bylock'u kullandığı, şüphelinin eşi aynur öksüz, kardeşi mehmet öksüz ve kayınbiraderi ali sami yıldırım'ın da bylock kullanıcısı olduklarının anlaşıldığı tespiti iddianamede yer aldı. adil öksüz'ün hts kayıtlarından, 19 ağustos 2014'te bylock programını yüklediği ve kullandığının ortaya çıktığı belirtildi.

iki numaralı şüpheli adil öksüz'ün hts kayıtlarından, 21 temmuz 2016 saat 10:22'de abd başkonsolosluğu'ndan arandığı, öksüz'ün telefona yanıt vermediği, görüşmenin yapılamadığının belirlendiği ifade edildi.

iddianameye göre adil öksüz'ün hts kayıtlarından, 18 temmuz 2016'da saat 8:01'de esenboğa havalimanı'ndaki, saat 9:27'de ise sabiha gökçen havalimanı'ndaki baz istasyonundan hizmet aldığı tespit edildi. öksüz, aynı gün saat 11:10 ve 22:48'de istanbul üsküdar, saat 23:47'de istanbul atatürk mahallesinde baz hizmeti aldıktan sonra ertesi gün, 19 temmuz'da saat 12:43'te sakarya akyazı'daki baz istasyonunu kullandı.

'2 f-16 pilotu erdoğan'ın uçağını takiple görevlendirildi'

570 klasörden oluşan 4 bin 658 sayfalık iddianamede, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, tbmm başkanı ismail kahraman, başbakanlık, adalet bakanı bekir bozdağ ve tbmm'nin bombalanmasında mağdur olan milletvekilleri şikâyetçi olarak yer aldı.

iddianameye göre, darbeye teşebbüs faaliyeti sırasında 25 pilot f-16 uçağı kullandı. bunlardan 11'i bombalama faaliyetlerini gerçekleştirdi, diğer pilotlardan ikisi istanbul üzerinde alçak uçuş yaparken iki f-16 pilotu, cumhurbaşkanı erdoğan'ın uçağını takiple görevlendirildi. diğer 10 f-16 pilotu da ankara üzerinde alçak uçuş yaptı.

hangi olaylar iddianamede?

başsavcı iddianamenin tbmm'nin, cumhurbaşkanlığı külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otoparkın, özel harekât daire başkanlığı’nın, türksat'ın ve ankara emniyet müdürlüğü’nün bombalanması olaylarıyla akıncı üssü ve hava kuvvetleri komutanlığı karargâhı'ndaki darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesini de kapsadığını bildirdi.

iddianamede kayseri, diyarbakır, adana incirlik'ten kalkan uçaklarla istanbul sat komutanlığı'ndan gelen darbecilerin akıncı üssü'ndeki eylemlere katılması ve konya mak timinin istanbul'daki darbe karşıtı komutanları akıncı üssü'ne kaçırması olayları da yer alıyor.

iddianame ayrıca genelkurmay, hava, kara, deniz kuvvetleri komutanlıkları, jandarma genel komutanlığı, insani yardım tugayı, özel kuvvetler komutanlığı, mebs komutanlığı ve diğer askeri birliklerden, darbenin yönetim merkezi akıncı üssü'ne giderek darbeye teşebbüs eylemlerine ortak olunmasını kapsıyor.

iki gün gözaltında kaldı, serbest kaldı, kaçtı

15 temmuz darbe girişimini organize eden isimler arasında yer alan adil öksüz, 16 temmuz’da ankara'daki akıncı üssü'nde gözaltına alındı. öksüz, 18 temmuz’da sabaha karşı savcılığa sevk edildikten sonra tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarıldı. öksüz, "sabit ikametgâh sahibi olması ve delilleri karartma imkânı olmaması" gerekçeleriyle serbest bırakıldı. savcılık bu karara itiraz etti. itirazı değerlendiren hâkim de tutuklama talebini reddetti. hem öksüz'ü serbest bırakan hem de savcının itirazını reddeden hâkimler hakkında hsyk tarafından soruşturma başlatıldı. iki hâkim görevden uzaklaştırıldı.

ankara cumhuriyet başsavcılığı, darbe girişimi gecesi akıncı üssü'nde olduğu gerekçesiyle tutuklanan kaynak kağıt aş'nin eski genel müdürü kemal batmaz'ın, 11 temmuz'da adil öksüz'le abd'ye gittiğini, iki gün sonra yine öksüz'le türkiye'ye döndüğünü ve darbeyi yöneten isimler arasında olduğunu belirlemişti. akıncı üssü iddianamesinin üç numaralı ismi de kemal batmaz.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;