Anayasa Mahkemesi

'Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili "saygı duymuyorum, uymuyorum" demesinin ardından konuşan Yüksek Mahkeme başkanı Zühtü Arslan, "AYM kararları herkesi bağlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan. [Fotoğraf: AA]

anayasa mahkemesi başkanı zühtü arslan, "aym’nin anayasa ve kanunların kendisine verdiği yetkiyi kullanarak verdiği kararlar, herkesi bağlar" dedi. 

"anayasa mahkemesi'nde bireysel başvuru sisteminin desteklenmesi konferansı"nda konuşan arslan, şu ifadeleri kullandı:

 "türkiye’de bireysel başvuruyu etkin kılan önemi unsurlardan biri, kararın gecikmeksizin yerine getirilmesidir. eğer bireysel başvuruyu kabul eden bir ülkenin anayasa mahkemesi’nin kararı geciktirilmeden veya tamamen yerine getirilmiyorsa, bu bireysel başvurunun etkinliğini olumsuz etkiler. aym’nin anayasa ve kanunların kendisine verdiği yetkiyi kullanarak verdiği kararlar, herkesi bağlar."

arslan'ın konuşması cumhurbaşkanı erdoğan'ın can dündar ve erdem gül hakkındaki aym kararına yönelik sarf ettiği "karara saygı duymuyorum, uymuyorum" şeklindeki sözlerinin ardından geldi. 

erdoğan, yerel mahkemenin de aym kararına direnmesi gerektiğini söylemişti. 

arslan: bugün alkışlayanlar yarın lanetlebiliyor

mahkeme'nin kararlarının eleştirilebileceğini söyleyen arslan, "mahkememizin verdiği kararları bugün alkışlayanlar yarın lanetleyebiliyor. hatta bazen aynı kişiler verilen kararı bir gün alkışlıyor, aynı hakimin verdiği kararı ertesi gün skandal diye niteleyebiliyor" diye devam etti. arslan, şu ifadeleri kullandı:

"verdiğimiz karara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık, hep burada olacağız. kınayanın kınaması da övenin övmesi de mahkememizi etkilemez. üyelerimizin anayasa'ya, kanunlara ve vicdanlarına göre hareket etme kararlılığını bu kınamalar etkilemeyecektir."

'hukukun yanında, haksızlığın karşısındayız'

"biz işimizi yapıyoruz, kimliklere bakmıyoruz. kimsenin yanında ya da karşısında değiliz. sadece hukukun yanında, haksızlığın karşısındayız. bizim şiarımız herkes için hukuktur."

"yeni ve gereksiz bir tartışma malzemesi çıkarılmasın. abd’de demokrasi, alexis de toqeville, 'abd’de hiçbir siyasi mesele yoktur ki er ya da geç yargısal bir meseleye dönüşmesin' der. aslında benzer tespiti türkiye için de yapabiliriz. her siyasi mesele er ya da geç yargısal mesele haline gelmekte. bu kararlardan bazıları oldukça yoğun tartışmalara neden olmaktadır. yargıçlar kutsal varlıklar değildir. mahkeme kararları eleştirilebilir, eleştirilmelidir de. biz de kararlara yönelik her eleştiriye saygı duyuyoruz ancak eleştiri ötesinde tamamen hayali diyaloglar üreterek mahkememizi tamamen talimatla karar veriyormuş gibi gösteren, mahkememize ve şahsıma yönelik yorumları kınıyorum."

bireysel başvurunun türkiye’deki bu başarası sadece aym’nin değil, kararları uygulayan tüm yargı birimlerine, başvuru kurumunu başlatan yasama organına ve aziz milletimize aittir.

bu başarıya katkı yapan her kuruma bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. bu projenin hazırlanmasında,uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;