Türkiye

Ankara’da patlamalar

Ankara'da tren garı kavşağında 2 patlama meydana geldi. Başbakanlık, ölü sayısının 95'e yükseldiğini açıkladı. 48’i yoğun bakımda 246 kişinin tedavisi devam ediyor.

Konular: Türkiye

öğlen saatlerinde yapılması planlanan 'emek, barış, demokrasi' mitinginin toplanma yeri olan ankara tren garı önünde saat 10.00 sıralarında 2 patlama meydana geldi. başbakanlığın yaptığı yazılı açıklama şöyle:  

“10 ekim saat 10:04’te ankara tren garı önünde meydana gelen bombalı saldırılar sonrasında başlatılan soruşturma süreci devam etmektedir. saldırıyı gerçekleştiren odakların tespiti ve bir an önce adalet önüne sevk edilmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

10 ekim saat 23:10 itibariyle, menfur saldırı sonucu  48’i yoğun bakımda  246 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. olayda 95 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. ankara genelinde 29 hastanede tüm birimlerimiz teyakkuz halinde görevlerinin başındadır. acil hasta nakli ihtiyacı ihtimaline karşı 5 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak hazır bekletilmektedir. patlama anından itibaren 57 ambulansımız görev yapmıştır.

hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kimlik tespiti ve otopsi işlemleri ankara cumhuriyet başsavcılığı tarafından sürdürülmektedir. bu çerçevede otopsi işlemleri biten cenazeler gecikmeksizin ailelerine teslim edilmektedir. 10 cenaze ailelerine teslim edilmiştir.”

başbakanlık koordinasyon merkezi, saldırıda hayatını kaybeden 52 kişinin isimlerini açıkladı:

“abdülkadir uyan, metin kürklü, gökhan akman, orhan işıktaş, yılmaz elmascan, gökmen dalmaç, elif kanlıoğlu, hakan dursun akalın, ersin adsız, ayşe deniz, fatma esen, gülbahar aydeniz, eren akın, canberk bakış, nizamettin bağcı, kasım otur, başak sidar çevik, resul yanar, mehmet ali kılıç, tekin arslan, sezen vurmaz, dilaver kaharman, umut tan, dilan sarıkaya, ali kitapçı, ismail kızılçay, muhammet demir, korkmaz tetik, onur tan, osman erbasan, emine ercan, vedat erkan, seyhan yaylagül, vahdettin özgan, selim örs, ali deniz uzatmaz, firdevs tat dalmaç, vedat erkan, günay doğan, berna koç, meryem bulut, binali korkmaz, feyyaz deniz, mehmet zakir karabulut, dicle deli, leyla çiçek, ebru mavi, ziya saygın, metin peşman, mesut mak, hacı kıvrak, gözde arslan”

hdp: 97 kişi öldü

hdp myk ise basın açıklamasında ölü sayısının 97’ye çıktığını belirtti. açıklamada “barış isteyen halklarımıza yapılan alçakça saldırıyı lanetliyoruz. barış isteyen, ‘silahlar amasız, ancaksız sussun’ diyen ve bunun gerçekleşmesi için miting yapan, sokaklara dökülen insanlarımıza alçakça saldırıldı. öncelikle hayatını yitiren 97 canımıza allah’tan rahmet, ailelerine ve halklarımıza başsağlığı, yüzlerce yaralımıza da acil şifalar diliyoruz” ifadesi kullanıldı.

başbakan ahmet davutoğlu, programlarını iptal etti ve güvenlik zirvesi topladı. ankara cumhuriyet başsavcılığınca ankara'da tren garının bulunduğu bölgede meydana gelen patlamaya ilişkin 5 savcının görevlendirildiği bildirildi.    

görgü tanıkları patlamanın hdp kortejinin yakınında olduğunu söylüyor. patlamaya canlı bombanın sebep olduğu üzerinde duruluyor.

sıhhiye meydanı'nda bugün "savaşa inat, barış hemen şimdi, barış emek demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenecekti. mitingin toplanma yeri tren garı olarak belirlenmişti.   

politikacılar programlarını iptal etti

cumhurbaşkanı erdoğan, başbakan davutoğlu ve chp lideri kemal kılıçdaroğlu saldırı sebebiyle mevcut programlarını iptal etti. davutoğlu seçim çalışmalarına 3 gün ara verecek.

hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, ankara'daki patlamayla ilgili, "çok büyük katliamla karşılaştık. vahşice barbarca bir saldırı gerçekleşti. diyarbakır ve suruç'un tıpa tıp benzeri ve devamı. bilanço çok ağır" dedi.  

chp genel başkanı kılıçdaroğlu ise "defalarca söyledim, yine söylüyorum. hepimizin siyasi görüşü ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, hepimizin terörü ortak lanetlemesi lazım. türkiye'nin hak etmediği bir tablo ile karşı karşıyayız" dedi.

cumhurbaşkanı erdoğan, ankara'daki patlamayla ilgili başbakan davutoğlu, içişleri bakanı altınok ve sağlık bakanı müezzinoğlu ile görüşerek bilgi aldı. başbakan davutoğlu ise saat 12.00'de başbakan yardımcısı akdoğan, içişleri ve sağlık bakanlığı yetkilileri, mit müsteşarı fidan, emniyet genel müdürü lekesiz ve ankara valisi kılıçlar'ı resmi konut'ta güvenlik toplantısı düzenledi.

genelkurmay’dan kınama

genelkurmay başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, "bugün ankara tren garı önünde vuku bulan menfur terör saldırısını şiddetle kınar, bu saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz" ifadesine yer verildi.

"seçim sürecini provoke etmeye yönelik bir saldırı"

ak parti sözcüsü ömer çelik konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;

"türkiye'nin seçime gitmesine şurada 20 gün kaldı. böyle bir terör saldırısının şimdi gerçekleşmiş olması türkiye'nin dengeleriyle oynama, türkiye'ye yön verme amacı taşıyor. canlı bomba olarak ifade ettiler ama bunu söylemek için erken. şu anda önemli olan oradaki paniğin sona ermesini beklemek ve güvenlik toplantsının sonuçlarını beklemek. büyük bir infial yaratılmaya çalışıldığı görülüyor. tam seçim öncesi belli şeyleri hedefliği görülüyor. acil bir kriz merkezi kuruldu. içişleri ve sağlık bakanlığı'nda. olay tüm detaylarıyla masaya yatırılacak güvenlik toplantısında. seçime giderken böyle bir saldırı, hem katliam girişi, hem de seçim sürecini provoke etmeye yönelik bir saldırı."

Hayatını kaybedenlerin bedenleri parti bayraklarıyla örtüldü.
[[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]]

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

kaynak: al jazeera, dha, aa, dokuz8 haber
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;