Bilim-Teknoloji

Antibiyotik geliştiren tek canlı insan değil

Bilim insanları, Pasifik ve Atlantik Okyanusu'nun derinliklerinde yaşayan mikroskobik bir canlının bakterilerle savaşmak için antibiyotik geliştirdiğini ortaya çıkardı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Derin okyanuslardaki bir hidrotermal bacada sıcaklık 400 dereceye kadar çıkabiliyor. [Fotoğraf: NOAA]

insanların bakterilerle savaşmak için antibiyotik geliştiren tek canlı olmadığı ortaya çıktı. okyanusların derinliklerinde yaşayan aciduliprofundum boonei adı verilen mikroskobik canlının sahip olduğu genle bakterilere karşı antibiyotik geliştirebildiği ifade edildi.

abd'nin vanderbilt ve portland üniversiteleri tarafından yapılan araştırmaya göre, derinlerdeki hidrotermal bacaların yakınlarında yaşayan mikroskobik canlının yanı sıra, bakterilerle mücade edilmesini sağlayan gene birçok kara ve deniz canlısı da sahip. bir diğer araştırma ise genin bakterilerde ve bazı kene türlerinde de var olduğunu tespit etti. hidrotermal bacaların yüzlerce derece sıcaklığında yaşayan aciduliprofundum da canlı organizmaların ayrı bir türünü temsil eden tek hücreli arkealara dahil.

popular science'a açıklama yapan vanderbilt üniversitesi'nden seth bordenstein, tamamen farklı canlılar olan böcek, bakteri ve arkealarda bulunan bir genin ortak bir şekilde kullanılmasının beklenemeyeceğini belirtti. öte yandan, canlıların genetik olarak birbirlerine sanılandan daha fazla benzediği de düşünülüyor. geçmişte bakterilerden alınan genlerin birçok farklı organizmada yaşadığını gösteren araştırmalara değinen bordenstein, "bunun olmasını önleyecek kavramsal bir bariyer yok" ifadesini kullandı.

yeni ilaçlar geliştirilebilir

bilim insanları, arkealar ve geyik kenelerinde yer alan genin bakterilerden geldiğine dikkat çekerek, bakteri ve diğer türlerin yakın mesafelerde genlerini paylaşabildiklerini ifade etti. bakterilerin arkealar gibi farklı bir yaşam türüyle gen paylaşmasının nadir olduğunu belirten bordenstein, gelecekte yapılan çalışmalarla 'genetik çeşitliliği farklı olan canlılar arasındaki gen paylaşımının sandıklarından daha fazla olduğunu göreceklerini' belirtti.

araştırmacılar, yeni bulguların sadece evrimle ilgili bilgiler sunmakla kalmayacağını, aynı zamanda arkea ve diğer canlılardan antibiyotik üretilmesi yararlanılabileceğini ifade etti. günümüzde ağırlıklı olarak mantar ve bakterilerden üretilen ancak yetersiz kalmaya başlayan antibiyotikler böylece yeniden güçlenebilir.

bakterilerin dünyanın dört bir yanında olduğunu ve canlıların onlardan yayılan parazit ve mikroplara karşı yöntemler geliştirmeye çalıştığını belirten bordenstein, aciduliprofundum'un bakterilerden elde ettiği genle onları alt etmeyi başardığını söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;