2015 Genel Seçimi

Bahçeli'den koalisyon açıklaması

Pazartesi günü AK Parti ile görüşecek olan MHP lideri Bahçeli, "CHP ve AKP'nin koalisyon için yeniden görüşmesi gerektiğini; ancak taraflar yanaşmıyorsa, MHP'nin ilke ve şartlarının kabulü halinde koalisyona gireceğini" söyledi.

Konular: MHP, Türkiye, AKP, CHP
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. [Fotoğraf: AA]

partisinin merkez yürütme kurulu’nu (myk) cumartesi günü saat 14.00’te toplantıya çağıran mhp genel başkanı devlet bahçeli, pazartesi günü saat 14.00'te ak parti ile yapılacak koalisyon görüşmesi öncesi yazılı bir açıklama yaptı.

bir an önce hükümetin kurulması gerektiğini söyleyen bahçeli, "akp ile chp arasında 50 saate yakın devam eden toplantı ve temasların heba olmaması, bunca verilen emeklerin ve harcanan mesailerin hüsranla neticelenmemesi için taraflar mutlaka inisiyatif almalıdır" yazdı.

seçim tekrarı istenmiyor

pkk saldırılarında 20 temmuz’dan bu yana 37 şehit verildiğini hatırlatan bahçeli, seçim tekrarına olumsuz baktıklarını bir kez daha hatırlattı:

"7 haziran seçimlerinin tekrarlanması halinde, sandık güvenliğinin ve demokratik istikrarın güvencede olacağını hiç kimse iddia edemeyecek, ileri süremeyecektir. bu şartlar altında türkiye hükümetsiz bırakılmamalıdır.

ayrıca seçim tekrarına olumlu bakmamız mümkün olmadığı gibi, azınlık hükümeti ya da seçim hükümeti kurulmasına da sıcak yaklaşmamız olmayacak bir şeydir."

"mhp gövdesini taşın altına koymaya kararlı"

"bu kapsamda akp ile chp’nin son defa bir araya gelerek koalisyon düğümünü çözmeleri tarihi bir zorunluluk, milli bir sorumluluktur" diyen devlet bahçeli, tarafların bu görüşmeyi istememesi halinde, daha önce açıkladıkları şartların kabul edilmesi halinde partisinin koalisyon kurmayı kabul edeceğini söyledi:

"şayet bu olmayacaksa, böyle bir görüşmeye taraflar yanaşmayacaksa, milliyetçi hareket partisi 17 ağustos 2015 pazartesi günü saat 14.00’de akp genel başkanı sayın ahmet davutoğlu’yla planlı randevusunu gerçekleştirecektir.

kamuoyuyla paylaştığımız daha önceki ilke ve şartlarımızın kabulü halinde, önce ülkem ve milletim diyen türk siyasetinin 46 yıllık dev çınarı milliyetçi hareket partisi değil elini, gövdesini taşın altına koymaya kararlıdır."

mhp'nin koalisyon şartları

mhp, akp ile koalisyona sadece şartlarının yerine getirilmesi koşuluyla görüşmeye sıcak bakıyor: çözüm sürecinin tamamen gündemden çıkarılması, yolsuzluklarla mücadele, anayasa’nın ilk dört maddesi ve 66’ıncı maddesinde yer alan vatandaşlık tanımından hiçbir şekilde vazgeçilmemesi ve cumhurbaşkanı'nın anayasa’nın çizdiği sınırlarda hareket etmesi. 

ak parti cephesinde mhp'nin bu şartları, özellikle cumhurbaşkanı erdoğan’a yönelik vurgu ve kullanılan dil katı bulunuyor. ancak tüm bunlara rağmen ak parti, mhp’ye koalisyon teklif ederse, bahçeli’nin bu noktada da şartları var.

mhp, chp’ye teklif edildiği gibi kısa süreli bir koalisyon hükümetini konuşmayı, tartışmayı dahi kabul etmeyecek. kurulacak koalisyonun uzun vadeli, ülkenin sorunlarını çözmeye odaklı olması dışında bir seçenek partinin gündeminde değil. bu, davutoğlu’na görüşmede iletilecek. bu şartların esnetilmesini amaçlayan heyetler arası görüşmelerin yapılması söz konusu olmayacak. çünkü, al jazeera’ye konuşan bir mhp yetkilisine göre, “toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek için kurulan bir hükümete süre sınırı koyulması doğru değil.” 

‘sözleri bizde rahatsızlık yarattı’

başbakan ahmet davutoğlu, trt haber kanalında katıldığı bir programda mhp lideri bahçeli’nin yazılı açıklamasına yanıt verdi. chp ile yeniden görüşme ihtimali olmadığını söyleyen başbakan, “chp ile ak parti hükümet kursun diyor sayın bahçeli. bırakın ona biz karar verelim” dedi.

bahçeli’nin yazılı açıklamalarındaki üsluptan rahatsız olduğunu belirten davutoğlu, “bugüne kadar bir cevap vermedim, sürecin ruhuna aykırı olduğu için” dedi. davutoğlu, “nasıl sayın kılıçdaroğlu'nun 'beraber hükümet kuralım, başbakanlığı da verelim' sözleri, bahçeli'de rahatsızlık yarattıysa, onun sözleri de bizde rahatsızlık yarattı” dedi.

‘deva dediğime zehir dedi’

pazartesi günkü görüşme için randevu talebi esnasındaki konuşmayı aktaran başbakan, “sayın bahçeli'yi aradım ve randevu talep ettim. benim deva gibi dediğim seçim için zehir gibi dedi” diyerek sözlerini sürdürdü:

“20 haziran'da erken seçim diyen bahçeli'ydi. bana koalisyon için hiçbir şey söylemedi. 'ak parti ile chp koalisyon kursun' dedi. bize koalisyon ışığı, sinyali vermedi. chp ile olmayacağı ortaya çıkınca, 'gelin birlikte yapabiliriz' sinyali de vermedi. o zaman söyleseydi, biz de chp ile görüşmeleri hızlandırırdık. biz tiyatro oynamadık. bu kadar görüşmeyi boşuna yapmadık. biz bunları yaparken siz ne yaptınız? sadece bize görev verdin. sen şunu yap, sen bunu yap dedin. şartlar öne sürmek, dikte etmek doğru değil, olmaz.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;