Türkiye-Irak ilişkileri

'Başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabilir'

Türk Dışişleri, Irak ve Türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre Başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıkladı.

[Fotoğraf: DHA / Arşiv]

türk dışişleri bakanlığ türkiye'nin başika'da yürüttüğü eğitim faaliyeti hakkında bir açıklama yayınladı. türkiye'nin işid'le mücadelesinde irak'a desteği hatırlatılan açıklamada, başika için de mutabakat ve gönderilen askerlerin sayısında yeni bir düzenleme sinyali verildi. türk pesonelin bugüne kadar 5.000’den fazla iraklı personele eğitim verildiği hatırlatan dışişleri, "son dönemde ülkemizin başika’da kurulmuş olan eğitim tesisinde 2015 mart ayından bu yana yürüttüğü eğitim faaliyeti ve buradaki eğitimcilerin ve kampın güvenliği için alınan tedbirler konusunda maksatlı, abartılı ve hatalı haberler ve yorumlar yer almaktadır." ifadelerini kullandı. 

'muharip sorumlulukları yok'

açıklamada şöyle devam edildi: 

"irak’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda büyük bir hassasiyete sahip olan ve tüm ülkelerden de aynı şekilde davranmasını bekleyen türkiye’nin, bunu yıpratacak veya zayıflatacak bir adım atmasının düşünülmesi dahi kabul edilemez. bu anlayışla dost ve kardeş irak makamlarında ve kamuoyunda, abartılı haberler sonucunda oluşan hassasiyet nedeniyle başika’ya kuvvet intikali tarafımızdan iki gün önce durdurulmuştur."

"irak’la olan yakın ilişkilerimiz ve bu ülkenin deaş’la verdiği mücadeleye sunmakta olduğumuz katkılar çerçevesinde bu konunun iki ülke milli savunma bakanları arasında ele alınması ve başika’da ülkemizce iraklı gönüllülerin eğitimi için yürütülen faaliyet, burada bulunan personelimizin sayısı ve görevleri konusunda sağlanacak mutabakata göre askeri personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir."

bağdat: bmgk'ya şikayet edeceğiz

bağdat hükümeti ise türk askerlerinin çekilmemesi halinde birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ne başvurma tehdidinden vazgeçmiyor.  irak dışişleri bakanlığı sözcüsü ahmed cemal tarafından yapılan yazılı açıklamada, türkiye'den musul'a gelen askerlerin çekilmemesi halinde dışişleri bakanlığı'nın bmgk'ye resmi şikayette bulunacağı belirtildi.

cemal açıklamasında, bağdat'ın ankara ile ikili ilişkilerini sürdürmekten yana olduğunu belirterek irak dışişleri bakanı ibrahim el-caferi ile türk mevkidaşı mevlüt çavuşoğlu arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini kaydetti.  sözcü, caferi'nin görüşmede çavuşoğlu'na irak'ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğinin altını çizdiğini ve verilen süre zarfında türk askerinin çekilmesi yönündeki talebini yinelediğini aktardı.

 

[Fotoğraf: IKYB Hükümeti web sitesi]

barzani ibadi ile görüştü

konu irak kürt bölgesel yönetimi başkanı barzani ile irak başbakanı ibadi arasındaki telefon görüşmesinde de gündeme geldi. barzani ibadi'yemusul'daki türk askerleri nedeniyle yaşanan krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi. barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "barzani, türkiye'ye yapacağı planlı ziyaret öncesi, bölgedeki gelişmeleri ele almak için irak başbakanı ibadi'yle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi" denildi.

açıklamada şunlar kaydedildi:

"barzani ve ibadi, görüşmede irak'ın egemenliğinin önemi konusunda hemfikir olduklarını teyit etti. barzani, iki ülke arasında gerginliğe neden olan türkiye'nin musul'daki askeri varlığı meselesinin diyalog yoluyla çözülmesinin gerekliliğine işaret etti." 

peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır musul yakınlarında bulunan türk birliği 4 aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. bunun üzerine irak başbakanı haydar ibadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. ibadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde birlemiş milletler güvenlik konseyine (bmgk) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;