IŞİD

Başika'ya IŞİD saldırısı

IŞİD'in Başika'daki eğitim üssüne saldırısında 4 Türk askeri yaralandı. Türk danışmanların eğittiği bir Iraklı subay öldü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırının danışmanları korumak için bölgeye asker gönderen Türkiye'nin 'haklılığını ortaya koyduğunu' söyledi.

[Fotoğraf: DHA / Arşiv]

anadolu ajansı'nın haberine göre irak'ta musul'un başika bölgesinde bulunan eğitim üssüne, işid'in kontrol ettiği bölgeden havan atışı yapıldı. 4 türk askeri yaralandı. şırnak'a tahliyeleri gerçekleştirilen türk askerlerin sağlık durumları iyi.

başbakan ahmet davutoğlu brüksel'e hareketi öncesi düzenlediği basın toplantısında saldırıyı değerlendirdi.  başbakan, "maalesef eğitilen iraklı askerlerden 1 subay şehit oluyor. 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. askerlerimiz derhal ülkemize getirildi ve tedavileri yapıldı. herhangi bir kaygı verici durum yok. genelkurmay başkanımız olaya müteakip aradı, konuyu ele aldık. tabii her zaman olduğu gibi misli ile mukabele ve o civardaki deaş mevzileri imha edildi. bu, türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir." diye konuştu.  

türkiye'nin başika kampında eğitim yapan askerleri korumak için gönderdiği askerlerin irak nezdinde kriz yaratmasına atıfta bulunan başbakan davutoğlu, "buradaki gelişme attığımız adımların haklılığını ortaya koymuştur" diye konuştu. 

başbakan, "buradaki mevcudiyetimiz tamamiyle irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesindedir ve terörle mücadele bağlamındadır. meşru irak güçleri ve meşru irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde türkiye gerekli tedbirleri alır. askeri gereklilikler esastır. eğer silahlı kuvvetlerimiz orada yeni bir adım atmak gerekirse, bu konuda tam yetkiye de sahiptir." diye devam etti. 

genelkurmay başkanlığı da işid saldırısının askeri ayrıntılarını belirten bir açıklama yaptı. türk silahlı kuvvetleri de internet sitesinden yaptığı açıklamada "16 aralık 2015 tarihinde; deaş terör örgütü ile peşmerge güçlerinin karşılıklı çatışmaları esnasında, saat 15.10 sularında, deaş terör örgütü'nün peşmerge tarafına attığı katyuşa çnra mermilerinin bir kısmı türk askerlerinin de konuşlu bulunduğu başika'daki üs bölgesine düşmüştür" bilgisini verdi. 

tsk açıklamasında, ilk ateşte yaralanan 4 askerin şırnak devlet hastanesi'ne kaldırıldığı, sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi. tsk, "tespit edilen deaş terör örgütü hedeflerine obüsler ile misliyle karşılık verilmiştir" ifadelerini kullandı. 

dışişleri: endişelerimizin ne kadar yerinde olduğunu ispat etti

türk dışişleri de saldırıyla ilgili bir açıklama yayınladı. açıklamada başika'daki türk danışmanları korumak için gönderilen askerlerle ilgili krize atıfta bulunan dışişleri, "bu saldırı ülkemizin irak’a deaş’la mücadelesi kapsamında verdiği desteğin önemli bir unsuru olan başika/zelikan kampının güvenliği konusundaki endişelerimizin ne kadar yerinde ve buraya konuşlandırmak istediğimiz koruma unsurunun da ne kadar gerekli olduğunu ispat etmektedir." vurgusu yaptı. 

açıklamada şöyle denildi:

maalesef sözkonusu kampta tamamen irak’a destek amacıyla uzun bir süredir yürütülen faaliyet, bazı çevrelerin maksatlı olarak yaydığı abartılı haberler sonucunda irak ve türkiye arasındaki dostluğa ve deaş’a karşı aramızdaki işbirliğine yakışmayan bir sorun haline getirilmiştir. bu kampanyalar sözkonusu kamp ve içindeki personeli terör örgütü nezdinde görünür kılmış, hedef haline getirmiş ve maalesef terör örgütünü cesaretlendirmiştir. türkiye zor gününde her zaman irak’ın yanında olmuştur. bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda en fazla hassasiyet gösteren ülkelerin de başında gelmektedir. bu anlayışla ortak düşmanımız olan deaş’a karşı mücadelesinde gerek irak’a elimizden gelen desteği verme gerek ortak güvenlik çıkarlarımızı savunma yönündeki çabalarımızın, tam aksi yönde gizli bir faaliyetmiş gibi takdim edilmesi veya yorumlanması bizi ziyadesiyle üzmektedir.son gelişmelerin dost ve kardeş irak'la birlikte ortak düşmanımız deaş’la mücadeleye teksif edilmesi gereken enerji ve dikkatin dağılmasına sebep olduğunu görüyoruz. "

'iki peşmerge mevzisi işid'in elinde'

al jazeera'ye konuşan kaynaklar ise işid'in başika kasabasının kuzeybatısındaki iki peşmerge mevzsini ele geçirdiğini söyledi. kürt güçlerin mevzileri geri almak için karşı saldırıya geçtiğini belirten kaynaklar peşmergenin takviye güç istediği bilgisini verdi.

konuyla ilgili konuşan başbakan davutoğlu, "buradaki mevcudiyetimiz tamamiyle irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesindedir ve terörle mücadele bağlamındadır. meşru irak güçleri ve meşru irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde türkiye gerekli tedbirleri alır. askeri gereklilikler esastır. eğer silahlı kuvvetlerimiz orada yeni bir adım atmak gerekirse, bu konuda tam yetkiye de sahiptir" dedi.

'işid 6 noktadan saldırdı'

al jazeera'ya telefonla bilgi veren eski musul valisi  esil el nuceyfi  de işid'in ilk saldırıda türk askeri danışmanlarının eğitm verdiği zelikan kampı'nı hedef aldığını belirtirken, sünni ve kürtlerden oluşan haşd ül vatani saflarında 3 kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını söyledi. nuceyfi, "işid başika'daki peşmerge hattına da bombalı araçlarla intihar saldırısı düzenlendi" dedi. 

peşmerge bakanlık sözcüsü cabbar yaver ise işid'in sadece türk askerlerinin eğitim verdiği kampı hedef almadığını belirtip "işid altı noktadan eş zamanlı saldırdı. erbil'in batısın hazır noktasında çatışmalar sürüyor. peşmergenin kayıpları ile ilgili kesin sayılar henüz elimize ulaşmadı" dedi.

erdoğan bilgi aldı

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, saldırı ve sonrasında bölgede yaşanan gelişmeler hakkında dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ve genelkurmay başkanı orgeneral hulusi akar'dan bilgi aldı.

kaynak: rudaw, aa, trt, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;