Türkiye

Başsavcılıktan 'delil yok' açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki soruşturmada, "MİT'e ait yardım TIR'larının herhangi bir yasa dışı örgüte gittiğine yönelik hiçbir delil bulunmamıştır” açıklamasını yaptı.Türkiye Barolar Birliği tutuklama kararı veren hakim ve soruşturmayı yürüten başsavcı hakkında HSYK'ya başvurdu.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar. [Fotoğraf: AA - Arşiv]

istanbul cumhuriyet başsavcılığı, “terör örgütüne yardım ve casusluk” suçlamasıyla tutuklanan cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni can dündar ve ankara temsilcisi erdem gül hakkındaki soruşturmada, “mit'e ait yardım tir'larının herhangi bir yasadışı örgüte gittiğine yönelik hiçbir bilgi, belge, delil ya da emare bulunmamıştır” açıklamasını yaptı.

başsavcı hadi salihoğlu imzalı açıklamada soruşturmanın, "anayasal teminat altında bulunan basın özgürlüğüyle hiçbir ilgisi bulunmadığını, kişi hak ve hürriyetlerini ihlâl edecek hiçbir tavır içerisine girilmediği" ifade edildi..

başsavcılık, "devletin yetkili birimlerince yapılan açıklamalarda sahte ihbarlarla fetö/pdy silahlı terör örgütü yöneticisi ve üyeleri tarafından silah kullanılarak durdurulan ve aranan suriye türkmenleri'ne yardım götürme amaçlı mit tırlarındaki yardım malzemelerinin 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken' niteliğe sahip olduğu kamuoyuna duyurulmuştur" denildi.

tir’ların durdurulması

açıklamada, 1 ocak-19 ocak 2014 tarihlerinde adana-ceyhan ve hatay-kırıkhan ilçelerinde suriye türkmenlerine yardım malzemesi taşıyan mit'e ait tir'larıyla ilgili sürece de yer verildi. tir’ların silah zoruyla durdurulduğu, mit mensuplarına darp, cebir ve şiddet uygulanarak arama yapıldığı belirtilerek buna ilişkin soruşturma sonunda 55'i tutuklu, 26'sı asker olmak üzere toplam 122 şüpheli hakkında 26 ekim 2015 tarihinde istanbul 14. ağır ceza mahkemesi'ne dava (selam tevhid) açıldığı hatırlatıldı.

‘amaç: devleti teröre yardım eden ülke konumuna sokmak’

tir aramalarında fetö/pdy silahlı terör örgütü lideri fethullah gülen ve emre uslu'nun talimatları doğrultusunda hareket edildiğinin anlaşıldığını söyleyen başsavcılık, “fetö/pdy silahlı örgütünün nihai amacı 'türkiye cumhuriyeti devletini, sahte ihbar ve delillerle teröre yardım eden ülke konumuna sokarak uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasını sağlamak' olarak tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘gizli kalması gereken bilgiler’

türkiye cumhuriyeti devletinin yetkili organları ve başsavcılıkça yaptıkları kamuoyu bilgilendirmelerine rağmen şüpheli can dündar'ın genel yayın yönetmenliği görevini yürüttüğü cumhuriyet gazetesi'nde 29 mayıs 2015 tarihinde kendi imzasıyla haber yayımlandığı belirtildi.

açıklamada, "haberde gizli kalması gereken bilgi ve fotoğrafların fetö/pdy silahlı terör örgütü'nün nihai amacına yardım etmek için temin edildiği, devlet sırrını ifşa maksadıyla yayınlandığı tespit edilmiştir" denildi.

‘eylemlerinde ısrar ettiler’

başsavcılık, istanbul 8. sulh ceza hâkimliğinin 29 mayıs 2015'te çeşitli internet sitelerinde yayımlanan bu haberle ilgili içeriklere erişim engeli getirdiğini anımsattı.

buna rağmen şüphelilerin eylemlerinde ısrar ederek 12 haziran 2015'te şüpheli erdem gül imzasıyla ‘jandarma var dedi’, 11 haziran 2015'te ‘kirli operasyon’ ve 15 ekim 2015'te ‘besle kargayı’ başlıklı haberler yaptığı ifade edildi. başsavcılık gazetecilerin, “fetö/pdy'nin nihai amacına yönelik yayınlarına devam ettiklerini” söyledi.

barolar birliği hsyk’ya başvurdu

türkiye barolar birliği de, dündar ve gül'ün tutuklanmasıyla ilgili olarak, istanbul 7. sulh ceza hâkimliği görevini yürüten ismail yavuz ile istanbul cumhuriyet başsavcı vekili irfan fidan hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması talebiyle hsyk'ya başvurdu.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;