Türkiye

Davutoğlu: Bulunduğu yerde silahları yok ederiz

PKK'nın PYD aracılığıyla ABD'den Stinger füzesi talep etmesiyle ilgili haberler hakkında konuşan Başbakan Davutoğlu, "Irak'ta kullanıldığını, Türkiye'de kullanıldığını tespit edersek; PKK'ya yaptığımız müdahaleyi yapar, bulunduğu yerde silahları yok ederiz" dedi.

bazı gazetelerin ankara temsilcileri ile bir araya gelen başbakan ahmet davutoğlu, pkk'nın pyd aracılığıyla stinger füzesi talep ettiğine yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine "kim olursa olsun, pkk ve pyd'ye herhangi bir silah mühimmat yardımı yapılırsa; kuzey irak'ta aldığımız tedbir neyse, suriye'ye yönelik de alırız" dedi. davutoğlu, "irak'ta kullanıldığını, türkiye'de kullanıldığını tespit edersek; pkk'ya yaptığımız müdahaleyi yapar, bulunduğu yerde silahları yok ederiz" ifadelerini kullandı.

başbakan davutoğlu, "abd nezdinde gerekli diplomatik girişimler yapılacak, bunu hiçbir şekilde kabul etmediğimiz kendilerine bildirilecek" diye konuştu. 

davutoğlu'nun sözleri şöyle:

"bu konularda durum beş, altı ay öncesi gibi değil ya da bir sene önce deaş'a karşı pyd'yi kullanmayı düşünen müttefik ülkeler, pkk'nın türkiye'ye yönelik bir saldırısı olmadığı dönemlerde bunu bir çerçeveye oturtabilirlerdi; yine doğru değildi ama pkk'ya, türkiye'ye saldırdıktan sonra yardım yaptılar. kim olursa olsun, pkk ve pyd'ye herhangi bir silah mühimmat yardımı yapılırsa; kuzey irak'ta aldığımız tedbir neyse, suriye'ye yönelik de alırız. pyd ve pkk'yı ayırt etmek beş, altı ay öncesinde belki bir anlam taşıyabilirdi ama bu ayrımın artık bir anlamı kalmamıştır."

"abd nezdinde gerekli diplomatik girişimler yapılacak, bunu hiçbir şekilde kabul etmediğimiz kendilerine bildirilecek. amerika musul'da irak ordusuna en sofistike silahları verdi. irak ordusu çekildi, bu silahlar deaş'a kaldı. şu anda pyd'ye verilen yardımın pkk'ya gitmeyeceği konusunda hiç kimse bize inandırıcı bir gerekçe söyleyemez. irak'ta kullanıldığını, türkiye'de kullanıldığını tespit edersek; pkk'ya yaptığımız müdahaleyi yapar, bulunduğu yerde silahları yok ederiz. bu silahlar türkiye'ye sokulup askerimize, polisimize zarar verir mahiyette olamaz. bunu hem abd'ye hem rusya'ya ilettik. yaklaşımımız 23 temmuz gecesi deaş ve pkk mevzilerine yaptığımız operasyonlarda kendini göstermiştir."

'iki farklı örgüte ilişkin bulgular var'

davutoğlu ankara'daki saldırıyla ilgili soruşturma hakkında da bilgi verdi: 

“iki iz üzerinde yürüyor arkadaşlar. ikinci saldırganın irtibatları konusunda da araştırmalar yürüyor. bu meselenin önceden planlanması konusunda da mesafe katediliyor. bunlar da iki farklı örgüte ilişkin bulgular içeriyor. örgütler arası işbirliği var mı, onu çıkarmaya çalışıyoruz. iki bombacının olay yerine nasıl geldiğini çıkardı arkadaşlar; birinin çantayla, diğerinin yelekle. o eylemin nasıl yapıldığına dair bilgilere ceset parçalarından ulaşılmış durumda. faili meçhul bırakmayacağız bunu. sonuna kadar gidilecek. kim bu katliamı yaptıysa tespit edilecek, bağlantıları varsa tespit edilecek. karşılık anlamında gereği yapılacak.”

kaynak: yeni şafak, hürriyet

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;