2015 Genel Seçimi

Davutoğlu koalisyon için CHP ve MHP'yi işaret etti

Başbakan Davutoğlu üç parti ile de görüşeceklerini ama koalisyon için CHP ve MHP'ye yoğunlaşacaklarını söyledi; "Pazartesi CHP, Salı MHP, Çarşamba HDP ile görüşme planlıyoruz" dedi. Her üç parti ile görüşmelerin saatleri de belli oldu.

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

bosna ziyareti öncesi soruları yanıtlayan başbakan ahmet davutoğlu, ilk tur koalisyon görüşmeleri için partisinin takvimini açıkladı.

"mhp ve chp ile aynı mesafedeyiz dedim. hepsiyle görüşeceğiz. ak parti çok güçlü bir parti. istişarelerimizi yaptık parti kurullarında, teşkilâtımızda, tabanımızda. istişareler neticesinde mhp veya chp koalisyonunun olabileceği kanaati ortaya çıktı. bu temelde de bütün partilerle, üç partiyle de görüşeceğiz ama yoğunluğu bu iki partiye vererek netice almaya çalışacağız. arkadaşlarım randevular için temasları başlattı. pazartesi chp, salı mhp, çarşamba hdp ile görüşme planlıyoruz. partilerin durumuna göre zaman kayması olabilir. önemli olan karşılıklı iradenin netleşmesi ve sağlam bir zeminde hareket etmemiz. bu konuda soğukkanlı ve sağduyulu bir yaklaşım benimsenmesi, duygusal tepkilerden, fevri tutumlardan kaçınılması halinde çok sağlam yapılı bir koalisyon oluşabileceğine inancımı hâlâ muhafaza ediyorum."

davutoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ile pazartesi günü saat 14:00'te, mhp genel başkanı devlet bahçeli ile salı günü saat 14:00'te, hdp eş genel başkanlarıyla ise çarşamba günü saat 11:00'de görüşecek.

"gerekli olmayan atama yapılmadı"

63. hükümeti kurmakla görevlendirilen davutoğlu, koalisyon görüşmeleri öncesi bürokraside yapılan atamalara tepki gösteren chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'na cevap da verdi. kılıçdaroğlu ayrıca koalisyon görüşmeleri öncesinde, davutoğlu’nun cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'dan bağımsız hareket edeceği konusunda endişesi olduğunu söylemişti.

"şunu açık yüreklilikle sayın kılıçdaroğlu'na ve kamuoyumuza ifade ediyorum. gerekli olmayan hiçbir atama yapılmamıştır. kimse bu atamalar üzerinden veya hükümet etme misyonu üzerinden bir tartışma başlatmamalıdır. eğer yanlış bir atama olduğu iddia ediliyorsa, inşallah hükümet ortaklığı kurulduktan sonra bunlar ele alınır, konuşulur ama biz hükümet ederken türkiye cumhuriyeti'ni bir an bile sahipsiz bırakmayız. alınması gereken kararlar konusunda bir an bile tereddüt etmeyiz. elimizden geldiği kadar hükümeti kısa sürede kuracağız ama bunun gecikmesi halinde işlerin yavaşlamasına izin vermeyiz."

"hatta bütün bürokrasiye çok net bir mesaj da gönderdim: türkiye'de hükümet kurulması uzayabilir diye işi aksatan tek bir bürokrat olursa onunla ilgili işlem başlatılır. hükümet ettiğimiz her an, her saniye hükümet etmenin gereği neyse onu yaparız. ayrıca sayın kılıçdaroğlu'nun benimle ilgili endişelenmesine gerek yok. önce kendi partisiyle ilgili endişelerini, kaygılarını gidersin, sonra bizimle ilgili yorum yapsın. biz başka partilerin iç işlerine ya da oradaki dengelere hiçbir şekilde müdahil olmadık."

"türkiye'de her şey anayasal çerçevede ve siyasi teamüller çerçevesinde yürür. bu konularda da baştan itibaren söylüyorum, cumhurbaşkanlığı makamını hükümet ortaklığı müzakerelerinin parçası haline getirmemek lazım. getirildiği zaman aslında bir iyi niyetten uzaklaşılmış olunur."

"kimse provokasyona gelmesin"

uygur türklerine yönelik baskılar ve türkiye'deki uzakdoğulu turistlere saldırılarla ilgili de konuşan davutoğlu, şunları söyledi:

"ne tür ihtilaf yaşanırsa yaşansın kesinlikle bu ihtilaf dış temsilciliklere yansıtılmaz. elçiler, diplomatik temsilciler ve o ülkeden gelen turistler bizim en aziz misafirlerimizdir. kaldı ki türkiye ile çin arasında, türkiye ile tayland arasında diyalog mekanizmaları da açıktır, görüşlerimizi beyan ediyoruz, karşılıklı olarak yoğun temaslarda bulunuyoruz. dolayısıyla bu tür provokasyonlar, bu tür saldırılar, koreli bazı turistlere yönelik saldırılar ya da tayland fahri başkonsolosluğu'na yönelik saldırılar, açık bir şekilde ifade ediyorum hem kültürümüze, misafirperverliğimize hem siyasi, diplomatik temel ilkelere aykırıdır. toplumumuzun duyarlı olmasını ve kesinlikle provokasyonlara gelmemesini ısrarla vurguluyor ve rica ediyorum. misafirlerimize ne kadar saygılı davrandığımıza tarih şahittir. dış temsilciliklerin, oradaki insanların korunması bizim namusumuzdur, şerefimizdir. türkiye’de her türlü can ve mal güvenliği vardır. olumsuz olaylar konusunda da hiçbir şekilde müsamahakâr davranılmaz."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;