Türkiye-Irak ilişkileri

Davutoğlu: Provoke eden üçüncü taraflar var

Başbakan Davutoğlu, Bağdat ve Ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden İran’ı işaret etti ve “Kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak Türkiye'yi hedefe alıyorlar” dedi.

avrupa birliği reform eylem grubu toplantısı, başbakan ahmet davutoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.  başbakanlık çankaya köşkü'nde basına kapalı yapılan toplantı öncesi davutoğlu yaptığı basın toplantısında irak’ın musul kenti yakınlarıda yer alan başika kampına gerçekleşen askeri sevkiyat ve buna bağdat hükümetinin tepkisi hakkında konuştu.  davutoğlu, bağdat ve ankara arasındaki krizin üçücü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden iran’ı işaret etti ve “kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak türkiye'yi hedefe alıyorlar” dedi. başbakan şunları söyledi:

“bu olayı provoke eden taraflar türkiye ile irak hükümeti değildir. bazıları bu olay üzerinden kendi müdahalelerini askeri varlıklarını unutturarak türkiye'yi hedefe alıyorlar. ben sayın ibadi'ye bir mektup yazdım ve niyetimizi belirttim. aramıza herhangi bir üçüncü taraf girmesin. 1 kasım sonrası ilk arayanlardan biri ibadi idi, ben de onu ilk arayanlardan biriydim. dışişleri'miz irak'ı aradı ve bilgi verdi. dün de sin”irlioğlu ve fidan'ı bağdat'a gönderdik. niyetimiz açık bir şekilde anlatıldı. en kısa zamanda bağdat'a ziyaret gerçekleştirme arzusundayım. eğitmenlerimiz musulluların, bölgenin korunması için yine oranın halkına eğitim vermek için orada bulunuyor. bunun dışında yapılan yorumların karşılığı yok. herkes terk etse bile türkiye irak'ın toprak bütünlüğünü korumaya devam edecektir.” 

iran, bağdat yönetimi üzerinde en etkili bölge ülkesi. irak meclisi güvenlik ve savunma komitesi başkanı şakhavan abdullah, al jazeera’ya yaptığı açıklamada iran'ın irak'a 30 bin asker ve askeri uzman gönderdiğini söylemişti. rusya ortadoğu ve orta asya ülkeleri araştırma merkezi başkanı semen bagdasarov da sputnik’e verdiği mülakatta aynı sayıyı verdi.

iraklı şii lider ayetullah ali sistani, sözcüsü şeyh abdülmehdi kerbalayi aracılığıyla yaptığı açıklamada hükümete çağrıda bulundu. sistani, "hükümet, hiçbir yabancı gücün irak'ın egemenliğini ihlâl etmesine izin vermemeli" açıklamasını yaptı.  sistani'nin açıklaması türkiye'nin başika kampı'ndaki iraklı güçleri eğiten türk danışmanları korumak için asker göndermesinin ardından geldi.

“çalışmalarımıza yeni başlamış değiliz”

davutoğlu türkiye’nin işid ile mücadelesinin yeni olmadığını ve ülkesinin niyetini birçok defa ortaya koyduğunu şu sözlerle ifade etti:

"türkiye ilkesel olarak deaş'a karşı yürütülen mücadelede en başından itibaren irak'a destek vermiştir. deaş terör örgütü, tehdit oluşturduğu andan itibaren bir taraftan irak merkez hükümetiyle bir taraftan kuzey irak kürt bölgesel yönetimi'yle yakın temas içinde olduk. bu temas çerçevesinde geçen sene sayın ibadi'nin ankara ziyaretinde, benim bağdat ziyaretimde bunları konuştuk. birkaç uçak malzemeyi destek olarak bağdat'a, yine kapsamlı bir malzemeyi de erbil'e gönderdik. dolayısıyla çalışmalar yeni başlamış değil."

“türkiye gizli faaliyet yapmıyor”

davutoğlu, irak savunma bakanlığı’nın türkiye’nin kurduğu kampları ziyaret ettiğini de söyledi:

"benzer amaçlarla kurulan ve aylardır faaliyet yapan bir eğitim bölgemiz var. burada 2 bini aşkın musul ulusal muhafız ordusunda görev alacak şekilde yetiştirilmiş irak vatandaşı, irak'ın güvenliği için çalışan kardeşlerimiz var. bu da saklı değil. irak savunma bakanlığı buraya bir ziyarette de bulundu. dolayısıyla sanki türkiye gizli bir faaliyet yapıyormuş gibi bir kanaat yayılması kesinlikle doğru değil."

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;