Türkiye-Irak ilişkileri

Davutoğlu'ndan Biden'a Musul bilgilendirmesi

Başbakan Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüştü. Davutoğlu, Biden'ı, Bağdat yönetimiyle gerilime neden olan Musul'daki Türk askeri varlığıyla ilgili bilgilendirdi. Davutoğlu ayrıca, Fidan ve Sinirlioğlu'nun Bağdat'ta İbadi ile görüştüğünü açıkladı.

Joe Biden ve Başbakan Davutoğlu. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

başbakanlık, başbakan ahmet davutoğlu'nun, irak'la ilgili gelişmeler hakkında abd tarafının talebi üzerine, abd başkan yardımcısı joe biden’la telefonda görüştüğünü açıkladı.

başbakan davutoğlu, işid ile mücadele kapsamında musul'un başika bölgesinde kurulmuş eğitim tesisinde, mart 2015'ten bu yana yürütülen eğitim faaliyeti, buradaki eğitimcilerin ve kampın güvenliği için alınan tedbirler konusunda biden’ı bilgilendirdi.

"türkiye'nin, irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini büyük bir hassasiyetle savunduğunu ve aynı hassasiyeti tüm ülkelerden beklediğini" vurgulayan başbakan, türkiye’nin işid'le mücadele bağlamında irak hükümetine, bağdat’la eşgüdüm içerisinde katkı vermeye devam edeceğini ifade etti.

bunları bir mektupla irak başbakanı ibadi’ye ilettiğini de hatırlatan davutoğlu ayrıca, irak'ın başkenti bağdat’ta bulunan dışişleri bakanlığı müsteşarı büyükelçi feridun sinirlioğlu ve milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan’ın, başbakan ibadi ve dışişleri bakanı caferi ile bir araya geldiğini söyledi.

açıklamaya göre davutoğlu ve biden, gelişmelere göre yeniden temas etme konusunda mutabık kaldı.

"türk güçlerinin irak topraklarından çekilmesine bağlı"

ibadi'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre irak başbakanı, türk heyetine, türkiye'nin musul'daki askeri varlığından dolayı yaşanan "krizin" çözülmesinin, "türk güçlerinin tamamen irak topraklarından çekilmesine" bağlı olacağını iletti.

türk güçlerinin irak'tan çekilmesinin iki komşu ülke arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyon sağlayacağı ifade edildi.

irak kürdistan özerk bölgesi başkanı mesut barzani ile çarşamba günü ankara'da görüşen davutoğlu, barzani'yi tartışmalı bir dönemde ağırlamanın herkes için bir mesaj niteliğinde olduğunu söylemiş; mit ve dışişleri bakanlığı müsteşarlarının bağdat'a gideceğini açıklamıştı.

bosna hersek cumhurbaşkanlığı konseyi üyeleriyle ortak basın toplantısı sonrası soruları yanıtlayan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ise, musul'daki türk askerlerini geri çekmenin söz konusu olmadığını söylemişti.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu.
[[Fotoğraf: AA / Arşiv]]

bağdat ile gerginlik

irak kürdistan özerk bölgesi başkanı mesut barzani, irak'taki türk askeri hareketliliği ve bağdat yönetimi ile gerginlik sürerken ankara'yı ziyaret etmişti.

mesut barzani ziyaretinden önce erbil'de, musul'daki başika bölgesine sevk edilen türk askerleriyle ilgili konuşmuş, "bizim bilgilerimiz, türkiye ve irak'ın daha önce anlaştığı yönünde. mesele çok büyütüldü" demişti.

konu, barzani ile irak başbakanı haydar ibadi arasındaki telefon görüşmesinde de gündeme gelmişti. barzani, ibadi'ye, musul'daki türk askerleri nedeniyle yaşanan krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söylemişti.

2,5 yıldır musul'da olan türk birliğiyle ilgili gelişme olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde zelikan kampı'na gönderilmişti. irak dışişleri bakanlığı, musul'daki başika kampına rotasyon gereği sevk edilen türk askerlerinin geri çekilmesi talebiyle türkiye'nin bağdat büyükelçisi faruk kaymakçı'yı çağırmış; bakanlık, gelişmeyi "saldırgan tavır" olarak nitelediklerini açıklamıştı.

irak başbakanı haydar ibadi, türk askerlerinin musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. ibadi, askerler çekilmezse bm güvenlik konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

başbakan ahmet davutoğlu, irak başbakanı ibadi’ye bir mektup göndererek, musul'un başika kasabasındaki türk askerleriyle ilgili bilgi vermiş, "irak hükümeti'nin hassasiyetleri giderilinceye kadar askeri intikâlin gerçekleştirilmeyeceğini" belirtmişti.

türk dışişleri bakanlığı, irak ve türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıklamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;