Suriye'de iç savaş

Düşen Suriye uçağının pilotu ailesiyle görüşebilecek

Başbakan Yıldırım, Hatay'a düşen Suriye savaş uçağının pilotunu ailesinin ziyaret etmesine izin vereceklerini açıkladı. Pilotun tedavisi sürdüğü için iade işleminin henüz söz konusu olmadığını da ekledi.

atv - a haber ortak yayınında soruları yanıtlayan başbakan binali yıldırım, hatay'a düşen suriye savaş uçağının pilotu hakkında açıklamalar yaptı. başbakan yıldırım, ''tedavisi devam ediyor. iadesi gibi bir işlem henüz söz konusu değil. insani bir meseledir. pilotun ailesinin ziyaretine izin vereceğiz. insani muamele bizim geleneğimizde var" dedi.

yıldırım, almanya'da türk bakanların referandum etkinliklerinin iptal edilmesiyle ilgili de konuştu. başbakan, almanya'nın tavrının çifte standart olduğunu ve iki ülkenin dışişleri bakanlarının salı günü çözüm için bir araya geleceğini açıkladı. yıldırım'ın değerlendirmeleri şöyle:

"aslında biz almanya'da program yaptık. biliyorsunuz almanya'da gittik düsseldorf'ta 12 bin soydaşımızla bir araya geldik. onlara yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili anayasa değişikliğini anlattık. çok coşkulu, çok güzel bir program oldu ve hiç kimsenin de burnu kanamadı.ne bir huzursuzluk ne bir sıkıntı meydana gelmedi. tabii ondan sonra bazı gelişmeler oldu. o gelişmeleri de takip ediyoruz. geçtiğimz günlerde sayın şansölye merkel'le de bir telefon görüşmesi yaptık uzunca. bu konuyu ele aldık. buradaki rahatsızlığımızı çok açık bir şekilde dile getirdik. demokrasi demek özgürlük demektir. demokrasi demek düşüncelerin hiçbir kısıtlamaya tâbi olmadan halkla paylaşılması demek. bunu almanya yaparsa demokrasi konusunda türkiye için söyledikleri anlamsız hâle geliyor. bir yandan türkiye'ye ders vermeye çalışıyorsunuz ohal var, kısıtlamalar var diye. bir yandan da oradaki bir milyonu aşkın oy kullanacak bu halk oylamasında vatandaşımızla buluşup onlarla görüşmemize engeller çıkaracaksınız. bu bir çifte standarttır ve bunun açıkça doğru olmadığını ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledik. kendisinin de dışişleri bakanlarımızın bir araya gelmesi ve bu konuyu bir çözüme ulaştırması yönünde talimatı oldu. biz de dışişleri bakanımıza aynı şeyi söyledik. zannediyorum yarın (salı) bir araya gelecekler ve bu konuda daha makûl çözüme yönelik ne tedbirler alınır bunun kararını verecekler. 

"alman federal hükümeti bu kadar çaresiz mi yani?"

şimdi getirilen savunma şu; bu yerel makamların işidir, eyalet yönetimlerinin işidir, biz bir şey yapamayız. ben dedim bu hiç iknâ edici değil, böyle bir şey olmaz. alman federal hükümeti bu kadar çaresiz mi yani? herhangi bir toplantı olacağı zaman onlar oradaki yerel makamlar, polis, belediyeler karar verecek size rağmen bunu yaptırmayacak. biz bunu çok inandırıcı bulmadığımızı ifade ettik. şimdi nitekim bizim programlarımız onlara verilecek, dışişleri bakanlığı'na bizim dışişleri bakanlığı tarafından. önceden programın yeri, kimlerin katılacağı ifade edilecek, ona göre tedbirleri alıp bu şekilde uygulayacağız. bir aksilik olmazsa son geldiğimz nokta bu. almanya ile bazı konularda derin fikir ayrılığımız var. bir fetö ve bölücü terör örgütünün unsurları almanya'da cirit atıyor. istedikleri gibi propaganda yapıyorlar. türkiye aleyhine istedikleri gibi faaliyet gösteriyorlar. bizim oradaki türk kökenli vatandaaşlarımıza yaptığımız onlara yönelik çalışmalarla karşılaştırdığımız zaman müthiş bir müsamaha var. bugün alman gazetelerin hiçbirinde türkiye lehine bir şey göremezsiniz. baştan aşağı başlıklar türkiye'nin aleyhinde. bunun yanlış bir şey olduğunu sayın merkel'e açıkca söyledim.

"ümit ederim ki bu mesele daha fazla tırmandırılmaz"

türkiye, almanya dostluğunun kökleri çok derindir. 1. dünya savaşı'nda kader birliği yapmışız. bizi birbirimize bağlayan üç buçuk milyon vatandaşımız var. bütün bunlar bizim ilişkilerimizi bozan değil ticaretimizin yüzde ellisinden fazlasını almanya'ya yapıyoruz. onlar yine aynı şekilde türkiye ile burada yüz yıllık firmaları var. bütün bunları dikkate alınca bu yaşadıklarımızın hiçbir şekilde almanya-türkiye arasında olması gereken bir durum olmadığını anlattık. ümit ederim ki bu mesele daha fazla tırmandırılmaz. insanların kendilerini ifaede etmelerini, fikirlerini anlatmalarını ve demokrasinin gereğini yapmalarının önünde bir engel olmaz. diğer bazı ülkelerde de var. hollanda'da 14'ünde seçimler var bu ayın. biraz ona yönelik olduğunu düşünüyoruz çünkü mevcut iktidar partisiyle o aşırı wilders'ın partisi arasında çok az fark var. onun içi 14'ünden önce hollanda'da bir etkinlik yapılması çok mümkün gözükmüyor. ama 14'ünden sonra zannetmiyorum ki hollanda böyle bir kısıtlama üzerinde dursun."

bahçeli'ye teşekkür

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan’ın almanya’ya yönelik tepkisine destek veren mhp lideri devlet bahçeli, "mhp genel başkanı olarak ben de kendisiyle birlikte avrupa’ya gelirim" ifadelerini kullanmıştı. yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi:

"sayın bahçeli çok anlamlı bir açıklama yaptı. bir dayanışma örneği gösterdi. avrupa ülkelerinin önümüzdeki halk oylamasına yönelik tutumlarını karşı sayın cumhurbaşkanımızın, bizim yaptığımız açıklamalar üzerine doğrusu güzel bir davranış içerisinde bir dayanışmayla birlikte avrupa'ya güzel bir mesaj verildi. daha önce bunu sayın baykal da yapmıştı. ben teşekkür ediyorum çünkü mesele memleket meselesi olunca diğer şeyler teferruat oluyor. biz zor durumlarda, sıkıntılı durumlarda ne kadar ayrı düşünsek de birlikte hareket edebiliyoruz. bunu 15 temmuz sonrası yenikapı ruhuyla ortaya koyduk. bugün avrupa'nın ülkemizdeki halk oylamasını yönlendirmeye yönelik bu maksatlı çıkışlarına karşı da böyle bir tutum güzel bir mesaj oldu ve türkiye'nin milli meselelerde nasıl bir araya geldiğini göstermesi bakımından önemli diye düşünüyorum."

mhp ile ortak referandum etkinliği olacak mı?

"sayın bahçeli ile bir amaç birlikteliğimiz var. 'evet' için beraber yola çıktık. mhp ile aynı doğrultuda ayrı programlar yapmaya karar verdik. ortak miting yapma gibi bir düşüncemiz yok."

menbic'deki son durum

"önce şunu söyleyeyim, el bâb'ın kuzeydoğusundaki şeyh nasır bölgesine münbiç tarafından pyd'lilerin olduğu tahmin edilen kişiler ateş açtılar. şarapnel parçalarıyla hafif yaralanan 4 askerimiz var. hayati tehlikeleri yok, bu sabah (pazartesi) oldu olay. dolayısıyla tedavileri devam ediyor ama hemen karşılık verildi. münbiç'te işler biraz keyifli hâle geliyor. orada abd bayrak dikiyor, rusya da yanına bayrak dikiyor. bayrak yarışına döndü orada iş. bir yandan da pyd'liler, ypg'liler orada duruyor. türkiye'nin dediği şey çok açık: bizim münbiç'te filan gözümüz yok. el bâb'da da gözümüz yok, suriye'de de gözümüz yok. bizim dediğimiz tek şey var; buradaki pyd ve ypg unsurları fırat'ın doğusuna geçecek. burası pyd'den, ypg'den temizlenecek. o sağlandıktan sonra orada suriye unsurlarının olması gayet doğal çünkü orası suriye toprakları. biz diyoruz isterseniz üçlü mekanizma yaparız rusya, abd, türkiye ve orası pyd ve ypg gibi terör gruplarından tamamen temizlenir. aynen bizim fırat kalkanı'nda, cerablus'a yaptığımız, rai'de yaptığımız, dâbık'ta, el bâb'da yapmaya başladığımız gibi suriyeliler gelir, buralara yerleşirler ve hayat normale dönmüş olur. bizim dediğimiz bu. oradaki rusya ile abd ile bir koordinasyon sağlamadan münbiç'e bir operasyon yapmanın anlamı yok. sonuç çıkmaz, olaylar daha karmaşık hâle gelebilir. onun için şu anda askeri düzeyde, teknik düzeyde görüşmeler yapılıyor."

ankara’dan, el bâb operasyonunun geçen hafta pazartesi tamamlanmasıyla birlikte bir sonraki hedefin menbic olduğuna dâir açıklamalar geliyordu. cumhurbaşkanı erdoğan, salı günü pakistan’a gitmeden önce havalimanında yaptığı basın toplantısında, "bizim buradaki hedefimiz cerablus, rai, dâbık, el bâb ama ondan sonra da -tabii koalisyon güçleriyle, rusya’yla, amerika’yla mutabık kalmamız halinde gerek menbic gerekse rakka’ya yönelik de atılacak olan adımlar var" demişti.

ankara'nın, menbic’den sdg’nin çekilmesini istemesinin sebebi, sdg’nin öncülüğünü ve komuta kademesini pkk’nın suriye kolu pyd/ypg’nin oluşturması. abd destekli ypg birlikleri ağustos ayında menbic’i ele geçirmiş, washington ankara’ya pyd’nin operasyon sonrası menbic’den doğuya çekileceğinin sözünü vermişti.

ancak abd’nin menbic’de dört eğitim kampı ve askeri uzmanları var. washington’dan henüz çekilmeyle ilgili bir adım gelmemişken öso, menbic’e doğru ilerlemeye başladı ve ypg ile çatışmalar yaşandı. bunun üzerine ypg, öso ile sınır hattından çekilerek bölgeyi suriye rejimine bıraktı.

böylece fırat kalkanı operasyonu kapsamında menbic sınırına kadar ilerleyen tsk destekli özgür suriye ordusu (öso) birlikleriyle oluşan cephe hattı da ortadan kalkmış oldu.

kaynak: a haber, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;