Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan'dan Dündar ve Gül kararına tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün AYM kararıyla tahliye edilmesi hakkında konuştu: Ben Anayasa Mahkemesi’nin kararına sadece sessiz kalırım. Kabul etmek durumunda da değilim. Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı erdoğan, fildişi sahili ziyareti öncesinde atatürk havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. can dündar ve erdem gül’ün anayasa mahkemesi’nin kararıyla tahliye edilmesi hakkındaki soruya cevap verdi:

"bu olayın ifade özgürlüğüyle uzaktan yakından alakası yoktur. bu bir casusluk davasıdır. bazı gerçekleri çok açık net görmeliyiz. bana göre medyanın sınırsız özgürlüğü olamaz, dünyanın hiçbir yerinde de yoktur. bu haberlerde bu ülkenin şu anki cumhurbaşkanına saldırı vardır.

ben anayasa mahkemesi’nin kararına sadece sessiz kalırım. kabul etmek durumunda da değilim. karara uymuyorum, saygı da duymuyorum. bu bir beraat değil, tahliye kararıdır. onlarla ilgili mahkeme kararında direnebilirdi. o zaman anayasa mahkemesi’nin verdiği karar boşa çıkacak, ya da tahliye edilen kişiler aihm’e gidecekti.

tayyip erdoğan olarak şahsım, ifade ve düşünce özgürlüğünün sonuna kadar yanındayım. ama ifade ve düşünce özgürlüğü maskesi altında, evet, bu ülkenin adına veya bu ülkeye saldırı hakkının da kimseye tanınmasına taraftar değilim. çünkü bu bir casusluktur.

bizim 13-14 yıllık iktidarlarımız, medyanın fikir ve düşünce özgürlüğü noktasında en ideal noktaya ulaştıkları dönemlerdir. bizim dönemlerimiz, basın mensuplarının sürekli cezaevlerine doldurulduğu bir dönem değildir. eğer yazılı ve görsel medya bu konuda samimi ise açsınlar bütün o künyelere baksınlar. yüzlerce basın mensubunun cezaevlerine tıkıldığı dönemler bizden önceki dönemlerdir. ve bizden önceki dönemlerde cezaevlerindeki bu yüzlerce insan acaba oralarda hangi suçlardan dolayı yatıyorlardı. ve bizim iktidarımızda bunlar cezaevlerinden çıkmışlardır. biz önlerini açtık. biz yaptığımız yasal düzenlemelerle önlerini açtık."

tutuksuz yargılanacaklar

anayasa mahkemesi, 92 gündür tutuklu olan cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni can dündar ve ankara temsilcisi erdem gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlâl edildiğine" 25 şubat'ta karar vermişti. kararın ardından iki gazeteci silivri cezaevi'nden tahliye edildi.

iki gazeteci, "mit tırları" soruşturması kapsamında istanbul nöbetçi 7. sulh ceza hâkimliği tarafından 26 kasım 2015'te tutuklanarak silivri cezaevi'ne gönderilmişti. mahkeme tutuklama gerekçelerini şu şekilde sıralamıştı: "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme" ve "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama."

dündar ve gül, bu suçlamalarla tutuksuz yargılanmaya devam edecek. haklarında bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

‘ypg koridorunu birileri destekliyor’

suriye'nin üçe bölüneceği iddialarına ilişkin soruya cevap veren erdoğan, şöyle konuştu:

“bu bölünmeyle ilgili endişeler şu anda herkeste var. bu aynı şekilde bizde de var. niye? çünkü pyd ve ypg'nin kuzeyde sağlamak istediği koridoru birileri destekliyor. bu destekleyenlerin kimler olduğunu sizler de bizler de takip ediyoruz. biz türkiye olarak suriye'nin kuzeyinde böyle bir koridorun oluşmasına imkan veremeyeceğimizi daha önce söyledik ve bu konuda da üzerimize düşen neyse, bunu yapacağımızı da söyledik. çünkü orada oluşacak böyle bir terörist örgütlerin koridoru, bizim için her an bir sıkıntıdır, tehlikedir. buna fırsat veremeyeceğimizi tüm dostlarımıza söyledik. özellikle koalisyon güçleriyle bunu paylaştık, paylaşmaya devam edeceğiz.”

'bunlar milletten korkuyor'

erdoğan, cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın’ın yeni anayasa ve başkanlık sistemi için ayrı iki referandum yapılabileceği yönündeki açıklaması hakkında da konuştu:

“bunun kararını parlamento verecektir. referandum için 330 reye ihtiyaç var. şu anda gördüğümüz kadarıyla yeni anayasa çalışması sıkıntıya uğramış vaziyette. bu komisyon iş görür ya da görmez; tek başına iktidar partisi dahi kendisi önergesini hazırlar, parlamentoya sunar, parlamento da tavrını ortaya koyar. 330’u yakalarsa millete gidilir. atatürkçüyseniz millete gidelim. ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletin.’ bunlar milletten dahi korkuyorlar. onun için bunlar kolay kolay millete gidemez.”

kasım 2015 seçimlerinin ardından ak parti meclis’te 317 sandalyeye sahip.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;