Suriye'de iç savaş

İdlib’de zehirli gaz saldırısı

Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal saldırının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün Türkiye saati ile 17:00'de toplanıyor. Konsey'de görüşülecek karar tasarısında, Esed rejiminden 4 Nisan'daki tüm hava operasyonlarına ilişkin uçuş bilgileri ve komuta kademesinin listesini soruşturma ekibine vermesi isteniyor. Saldırıda aralarında çocukların da olduğu 100'e yakın kişi hayatını kaybederken 400’den fazla kişi de yaralanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye uçaklarının muhaliflere ait kimyasal silah deposunu vurduğunu, ölümlerin ve yaralanmaların nedeninin de bu depodan sızan gaz olduğunu iddia etti.

suriye’de rejime ait uçakların, ülkenin kuzeybatısında muhaliflerin denetimindeki idlib'in han şeyhun ilçesine kimyasal silahlarla saldırmasının ardından birleşmiş milletler güvenlik konseyi bugün türkiye saati ile 17:00'de toplanma kararı aldı.

abd, ingiltere ve fransa, saldırıyı kınayan ve sorumluların bulunması için soruşturma açılmasını isteyen bmgk karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı.

tasarıda esed rejiminden 4 nisan'daki tüm hava operasyonlarına ilişkin uçuş bilgileri ve komuta kademesinin listesini soruşturma ekibine vermesi isteniyor.

kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle esed rejimine yaptırım uygulanmasını isteyen ve konseye geçen şubat ayında sunulan benzer bir tasarı rusya ile çin tarafından veto edilmişti.

bmgk'da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler abd, rusya, çin, ingiltere ve fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

rusya: suriye uçakları kimyasal silah depolarını vurdu

rusya'dan konuyla ilgili ilk açıklama geldi. rusya savunma bakanlığı, suriye rejimine ait uçakların, muhaliflere ait bir kimyasal silah deposunu vurduğunu, sivillerin de bu depodan sızan gazdan etkilendiğini iddia etti.

"100 ölü, 400'den fazla yaralı"

muhaliflere bağlı idlib sağlık müdürlüğü, saldırıda 100 kişinin öldüğünü ve 400’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. ölenler arasında çok sayıda çocuk da var.

yaralananların bazılarında bayılma, nefes alma zorlukları, ağızdan köpük çıkma gibi komplikasyonlar gözlendi. tıbbi kaynaklar, bu belirtilerin saldırıda zehirli gaz kullanıldığını ortaya koyduğunu söyledi. kullanılan gazın sarin gazı olma ihtimali üzerinde duruluyor.

tedavi gördükleri hastaneye de saldırı

al jazeera'nin idlib'deki muhabiri, rejimin daha sonra yine han şeyhun bölgesini havadan hedef aldığını aktardı. zehirli gaz saldırısından etkilenenlerin tedavi gördüğü bir hastane ve sivil savunma teşkilâtına ait bir bina vuruldu.

Sivil Savunma Teşkilâtı'nın mensupları da saldırıdan etkilendi. [Fotoğraf: Reuters]

bazı yaralılar türkiye'ye getirildi

saldırıda yaralanan 32 kişi türkiye'ye getirildi. hatay'daki hastanelere kaldırılan 32 kişiden 2'si kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

reyhanlı devlet hastanesinde tedavisi süren yaralılardan veda ajej isimli kadın, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"büyük bir gürültüyle uyandık. gazdan etkilenmiştik. kalkıp, düşmeye başladık. ayakta duramıyorduk. baş dönmesi ve mide bulantısı oldu. nefesim daraldı. nefes alamaz oldum. gözlerimden yaş geliyordu. sonra kendimi kaybetti. gözümü türkiye'de hastanede açtım. hiçbir şey hatırlamıyorum. eşim ve 2 çocuğumun durumunu bilmiyorum. onlara ne olduğunu bilmiyorum. onlardan haberim yok."

[Fotoğraf: Reuters]

rejim reddediyor

rejim, daha önceki vakalarda olduğu gibi kimyasal silah kullanma suçlamalarını yine reddetti.

daha önce bm, rejimin özellikle halep’te klor gazı kullandığını tespit ettiğini söylemişti.

suriye'de rejimin 2011'de başlayan barışçıl ayaklanmaları şiddeti kullanarak bastırma girişimlerinden sonra protestolar ülkede iç savaşa dönüştü. 7'inci yılına giren savaşta en az 300 bin kiş ihayatını kaybetti.

5 milyondan fazla suriyeli, komşu ülkelere sığındı. ülke içinde de 6 milyondan fazla kişi evinden oldu.

[[Fotoğraf: Al Jazeera]]

2013'teki saldırıyı akıllara getirdi

2013 yılında şam’ın doğu guta bölgesinde sarin gazı saldırısı gerçekleşmişti. 1400’den fazla kişi ölmüştü. saldırının ardından abd yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde esed rejimini sorumlu tutmuş, abd başkanı barack obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

daha sonra devreye rusya girmiş, moskova’nın girişimiyle suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti.

rejim, tüm kimyasal silahını teslim ettiğini iddia ediyor. ancak ülkede hâlâ zehirli gaz saldırıları gerçekleştiriliyor.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;