Suriye'de iç savaş

IŞİD Halep kırsalında ilerliyor

Suriye’de muhalif gruplarla çatışan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Salı gecesi Türkiye sınırına yakın Aktarin Kasabasını ele geçirdi. Çatışmalarda Hür Suriye Ordusu'ndan 40 asker öldü.

Konular: Ortadoğu
IŞİD Suriye'de muhaliflerle çatışıyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

aktarin, erşaf, guz ve türkmen barak yerleşim birimlerine saldıran işid, sabaha karşı bu beldelerde kontrolü altına aldı. işid’in ele geçirdiği bölgelerdeki halk türkiye sınırına yakın azez’e göç ediyor.

türkmen kasabası çobanbey’e komşu olan aktarin’de, işid muhalif gruplarla altı ayı aşkın bir süredir çatışıyordu.

çatışmalarda hür suriye ordusundan (hso) 40 asker öldü.

al jazeera kaynakları, işid mensuplarının ele geçirdikleri yerlerde halkı camilere toplayarak sorguladığı ve hso ile ilişkisi olanları en ağır biçimde cezalandırmakla tehdit ettiğini söyledi.

bölgede faaliyet gösteren türk ve suriyeli sivil toplum kuruluşları bu gelişmelerin ardından yeni bir sivil katliamın gerçekleşmesinden kaygı duyduklarını belirtiyor.

işid, 2014 yılı mart ayında kilis sınırında bulunan azez’den çekilmiş ve sınır boyunda kontrol yeniden hür suriye ordusu’nun kontrolüne geçmişti.

suriye türkmenlerinin en yoğun yaşadığı ve 270 türkmen köyü’nün bulunduğu bölgenin işid’in eline geçmesi halep-türkiye bağlantısının da büyük oranda risk altına girmesi anlamına geliyor. 

muhalifler kalemun’da ilerliyor

hür suriye ordusu, kalemun’un maaret yebrud beldesinde suriye ordusu ve hizbullah milislerinin kontrolündeki iki kontrol noktasını şiddetli çatışmaların ardından ele geçirdi. çatışmalarda suriya askerleri ve hizbullah milislerinden çok sayıda kişi öldü ve yaralandı.

aynı bölgedeki ras maarra’da ise rejimin elindeki 4 kontrol noktasını ele geçirdi.

hizbullah destekli suriye rejim güçleri mart ayında lübnan sınırında muhaliflerin elindeki stratejik kalemun’a yönelik saldırı başlatmış ve günlerce süren çatışmaların ardından bölgeyi muhaliflerden geri almıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;