2014 Yerel seçim

İstanbul'da tablo değişmedi

AK Parti dev metropolde üst üste üçüncü dönem zafer kazandı. Hem AK Parti hem de CHP oylarını artırdı, ilçelerden yalnızca Beylikdüzü el değiştirerek CHP'ye geçti.

Konular: Türkiye

akp bu seçimde üst üste üçüncü dönem istanbul büyükşehir belediye başkanlığı'nı kazandı.

istanbul’daki tablo, yarışın büyük oranda ak parti-chp arasında geçtiğini ve diğer tüm partilerin büyük güç kaybettiğini ya da hamle yapamadığını ortaya koydu.

geçen yerel seçimde yüzde 44,2 oy alan akp bu seçimde oyunu yüzde 47,69’a yükseltti. 

üçüncü kez belediye başkanlığına seçilen kadir topbaş seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada, “gayretli çalışmalarımız ve hizmetlerimiz devam edecek, istanbul dünyadaki mücadelesi ve iddiasında varlığını hissettirecektir” ifadelerini kullandı.

topbaş açıklamasında “beni üçüncü kez bu göreve layık gören istanbullulara, parti teşkilatıma ve sayın başbakan'a teşekkür ediyorum. bu onuru ve gururu yaşarken hizmetleri ardı arkası kesilmeden sürdüreceğim. bu büyük bir sorumluluktur. sandığın verdiği mesaj herkesin anlayacağı dildendi. bu farklı bir mesajdır. miilletimiz kendi iradesine ipotek koyulmasına izin vermedi” ifadelerini kullandı.

topbaş ayrıca, “sükûneti, suhuleti özellikle tavsiye ediyorum. zafer ve başarı milletimizindir. istanbullular hizmetin ve başarının devamını talep etmiştir” şeklinde konuştu.

chp güçlendi ama kazanamadı

chp'de mustafa sarıgül’ün adaylığıyla istanbul oylarını artırmayı başardı ancak bu artış ak parti’yi geçmek için yeterli olmadı. sarıgül seçim sonuçlarının ardından herhangi bir açıklama yapmadı.

genel başkan kemal kılıçdaroğlu’nun aday olduğu 2009 seçiminde yüzde 37 oy alan chp, bu seçimde oy oranını yüzde 40.32’ye yükseltti.

iki parti arasındaki fark 2009 seçiminde olduğu gibi bu seçimde de yüzde 7 oldu.

istanbul seçiminin en çok konuşulan adaylarından halkların demokratik partisi adayı sırrı süreyya önder yüzde 7 oy alarak üçüncü oldu.

mhp ise istanbul seçiminde 2009’a göre yüzde 1’lik oy kaybına uğrayarak yüzde 4’te kaldı.

ilçelerde de ak parti üstünlüğü

akp istanbul’da 39 ilçe belediyesinin 25’ini kazanmayı başarırken, geçtiğimiz seçimde kazandığı ilçelerden yalnızca beylikdüzü’nü chp’ye kaptırdı. chp geçtiğimiz seçime göre seçmen sayısı 52 bin artan beylikdüzü’nde 2009’da yüzde 30,6 olan oy oranını yüzde 50,65’e çıkararak bu ilçeyi kazandı.

gezi parkı eylemleri nedeniyle 2013’ün en fazla konuşulan ilçesi olan beyoğlu’nda akp’nin üstünlüğü devam etti. akp 2009’da yüzde 37,4 olan oyunu bu seçimde yüzde 47,66’ya çıkararak zafer kazandı. chp de oylarını yüzde 26,5’ten, yüzde 35,76’ya yükseltmesine rağmen beyoğlu’nu kaybetti.

ak parti chp’nin iddialı adaylar çıkardığı fatih ve üsküdar ilçelerinde belediye başkanlığını kaptırmadı.

üsküdar’da akp ve chp oylarında büyük artış başarısı gösterirken 2009 seçimlerinin üçüncü partisi saadet büyük kan kaybetti.

akp üsküdar’da yüzde 37,9’dan yüzde 45,40’a, eski müftü ihsan özkes’i aday gösteren chp yüzde 29,3’den yüzde 42’ye yükselirken, saadet partisi yüzde 20’den yüzde 0.48’e düşerek seçimin en büyük düşüşlerinden birini yaşadı.

sarıyer’de sonuç değişmedi

seçim öncesinde sonucun en çok merak edildiği ilçelerden biri olan sarıyer de chp’de kaldı.

şişli’nin bazı mahallelerinin sarıyer’e bağlanmasının ilçede oy dengelerini değiştireceğine dair yorumlar yapılsa da chp 2009’da yüzde 37,5 olan oy oranını yüzde 51,29’a yükseltti.

yıllarca chp’nin büyükşehir belediye başkanı mustafa sarıgül’ün yönetiminde olan şişli belediyesi de chp de kaldı.

chp beşiktaş'ta yüzde 76,58, kadıköy'de ise 72,48 oy aldı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;