2014 Yerel seçim

Kağıthane'de seçimde hile iddiası

Bazı tutanaklarda tahrifat yapıldığını öne süren CHP, Kağıthane'de seçimin iptalini istedi. İl Seçim Kurulu ise kesin olmayan sonuçları açıkladı. İstanbul'da geçersiz oyların sayısı 395 bin.

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Kağıthane'de seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini açıkladı. CHA

chp kağıthane ilçe başkanı zeynel öztürk ile birlikte chp istanbul il başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen chp istanbul il başkanı oğuz kaan salıcı,”kağıthane ilçe seçim kurulu’na yaptığımız 55 sandıkla ilgili itirazın sonuç tutanağı geldi. seçim kurulu yapılanın hata değil sahtecilik olduğunu kabul etmiştir. sahteciliği yapanlarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağını ifade etmiştir" diye konuştu.

ilçe seçim kurulu başkanlığı’nın kararından örnekler veren salıcı, 1033 nolu sandıkta chp'nin belediye meclis oylarının, 101 oy yazıldığı, ancak birleştirme tutanağına 1 oy olarak geçtiğini söyledi. salıcı, aynı sandıkta ak parti'nin ilçe meclis oyunun sayım cetvelinde 91 olduğunu, ancak birleştirme tutanağına 191 olarak geçtiğini, ak parti büyükşehir belediye başkanlığı oyunun 100 olarak çıktığını ancak birleştirme tutanağına 155 olarak geçtiğini aktardı.

‘rakam oynamasıyla sonuç değişti’

rakam oynaması yoluyla sonuçların değiştirildiğini öne süren salıcı, şöyle konuştu:

"kağıthane ilçe seçim kurulu, bütün bu tutanaklarda tahrifat yapıldığını, elle düzeltmeler yapıldığını ve bu şekilde seçim sonuçlarıyla oynandığını kabul ediyor. 36 sandıkta yapılan hataların kalemle yapıldığı, hem sayı hem yazıyla düzeltmeler yapıldığı ve belli bir partiden diğer partiye aktarmalar yapıldığı, ancak bu aktarmaların hangi aşamada ve kimler tarafından yapıldığı, sahte işlemlerin, kim ve kimler tarafından yapıldığının tespiti için istanbul cumhuriyet başsavcılığı’na suç duyurulmasına karar veriyor. “

'seçim kurullarına fare girmiş'

30 mart'ta adil bir seçim yapıldığına dair kanaat oluşmadığını söyleyen salıcı, “biz seçimde iddiası olan iki rakip partiyiz, bir partinin oyundan 3 bin 210 düşülüyor, başka bir partinin oyuna 2 bin 950 ekleniyor. bu tür sahtekarlıklar diğer ilçelerde de yapılmış ve henüz tespit edilmemiş olabilir" dedi.

enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız’ın  seçimin ardından yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili “trafolara kedi girdi" sözlerini anımsatan salıcı, “öyle görünüyor ki seçim kurullarına da fare girmiş oyları kemirmiş. eğer sahtecilik olduysa -ki olduğu çok açık şekilde ilçe seçim kurulunun verdiği kararla sabittir- bu seçimin iptal edilmesi gerekir. biz bu seçimin iptal edilmesi için gerekli başvuruların tamamını yürüteceğiz" diye konuştu.

395 bin geçersiz oy

chp itirazlarını yüksek sesle dile getirirken il seçim kurulu, istanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarını açıkladı.

buna göre; ak parti adayı kadir topbaş 4 milyon 180 bin 339, chp adayı mustafa sarıgül 3 milyon 494 bin 174 oy aldı.

istanbul'da kullanılan oy 9 milyon 116 bin 43, geçerli oy 8 milyon 720 bin 960, geçersiz oy ise 395 bin 83 oldu.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;