Suriye'de iç savaş

Kalın: Çatışmasızlık hâlini sabote etmiştir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Suriye rejiminin İdlib'de düzenlediği kimyasal saldırıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sivilleri katleden Esed rejimi, Suriye'de devam eden ateşkesi ihlal ederken, çatışmasızlık hâlini ve siyasi geçiş hedefini sabote etmiştir" dedi ve uluslararası toplumu adım atmaya çağırdı.

[Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, suriye rejiminin idlib'de düzenlediği ve aralarında çocukların da olduğu 100'den fazla kişinin ölümüne, 400'den fazla kişinin yaralanmasına yol açan kimyasal saldırı hakkında açıklama yaptı ve şu ifadeleri kullandı:

"suriye'nin idlib kentinde esed rejimi tarafından sivillere yönelik bir kimyasal saldırı gerçekleştirilmiştir. savaş suçu ve insanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gereken bu olayı en sert biçimde kınıyoruz.

esasen bugün rutin hâle gelen bu saldırılar, türkiye'nin suriye krizinin başından itibaren sergilediği tavrın ne kadar doğru olduğunu açıkça gösteriyor.

cumhurbaşkanımız da bugün rusya federasyonu devlet başkanı sn. vladimir putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek idlib'de yaşanan insanlık dışı saldırının kabul edilemez olduğunu ifade etmiş ve yaşananların astana süreci kapsamında hayata geçirilen ateşkesi tehlikeye attığını vurgulamıştır.

aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sivilleri katleden esed rejimi, suriye'de devam eden ateşkesi ihlal ederken, çatışmasızlık hâlini ve siyasi geçiş hedefini sabote etmiştir.

uluslararası toplum, suriye'de tüm şiddetiyle altı yıldır devam eden katliamlar karşısında artık gerekli adımları atmalıdır"

dışişleri bakanlığı: toplumsal huzuru tehlikeye atan bir adım

dışişleri bakanlığı'nın kerkük il meclisi'nin bugünkü kararına yönelik yaptığı açıklama ise şu şekilde:

"kerkük vilayet meclisi'nin, kerkük'ün statüsüne ilişkin referandum konusunu gündemde tutmaya teşebbüs eden bugünkü kararı, toplumsal huzuru tehlikeye atan son derece sakıncalı bir adım olmuştur. kerkük'ün asli unsurları olan türkmen ve arapların katılmadığı bir toplantıda alınan bu kararın meşruiyeti yoktur. kerkük'ün statüsüne ilişkin süreç irak anayasasında kayıtlıdır. anayasanın ilgili hükümlerinde belirtilen unsurları gözardı eden bir karar anayasayı da ihlal eder. resmi dairelerde ikby bayrağı asılması kararından sonra alınan bugünkü kararı da tek taraflı oldu bitti girişimlerinin yeni bir örneği olarak görüyor ve kınıyoruz. kerkük'ün öncelikli ihtiyacı, terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelenin sonuçlanması ve yerlerinden edilmiş insanların evlerine dönmeleri, dolayısıyla toplumsal huzur ve barışın tesisidir. buna zarar verecek adımların hükmü olmadığı gibi, kabul edilmesine de imkan bulunmamaktadır."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;