Irak

Kerkük'te 'Kürtçe' zorunluluğu

Kerkük Valiliği, resmi yazışmalarda Arapça'nın yanı sıra Kürtçe'nin kullanılması zorunluluğu getirdi. Ayrıca, Nevruz Bayramı vesilesiyle hükümet binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da çekilmesi için teklif verildi. Buna tepki gösteren Türkmen Cephesi, valinin "ateşle oynadığını" belirtti.

irak'ın kerkük valisi necmeddin kerim'in, tartışmalı bölgeler arasında yer alan kentte resmi yazışmalar için arapça'nın yanı sıra kürtçe'nin de kullanılmasının zorunlu olduğu yönünde karar aldığı belirtildi.

valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "kentteki tüm resmi yazışmaların bundan sonra arapça ve kürtçe olarak yapılması kararı aldık. bu karar irak anayasasına göre alınmıştır" ifadeleri kullanıldı. açıklamada, karara uymayan tüm kurumlar hakkında soruşturma açılacağı da eklendi.

öte yandan, nevruz bayramı vesilesiyle kerkük'te hükümet binalarına irak bayrağının yanında irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) bayrağının da çekilmesi için valilik tarafından il meclisine teklif sunulduğu da aktarıldı.

"kerkük valisi ateşle oynuyor"

[Fotoğraf: AA]

irak türkmen cephesi (itc) başkanı erşet salihi, vali kerim'in 21 mart nevruz kutlamaları dolayısıyla kentteki tüm kamu binalarına ikby bayrağının asılması talimatı vermesine tepki göstererek, "kerkük valisi, türkmenlerin göz bebeği ve türk şehri olan kerkük'e kürdistan bayrağını diktirerek ateşle oynuyor ve kentte kardeş kavgası çıkarmak istiyor" değerlendirmesini yaptı.

kerkük'ün tartışmalı bölgeler arasında yer aldığının altını çizen salihi, bu talimatın anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

bölgedeki kürt partiler arasındaki sorunlara da değinen salihi, irak merkezi yönetimin ve siyasi grupların valinin talimatına sessiz kalmasını eleştirdi. itc başkanı salihi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"hem içerideki siyasi taraflar hem de komşu ülkeler bizi bu mücadelede tek başına bırakmasın. bir taraftan askeri güçle kerkük petrollerine el koymak, diğer taraftan kürdistan bayrağını kerkük binalarına zorla astırmak ve pkk terörünü bölgeye getirmek, büyük bir olaydır ve bundan barış sağlanmaz. kerkük ve türkmen bölgelerini kan gölüne çevirmek isteyen taraflar var."

tartışmalı bölge: kerkük

irak'ın kuzeyinde yer alan kerkük, irak merkezi hükümeti ve ikby arasında 140'ıncı madde kapsamında tartışmalı bölge sayılıyor. kerkük il meclisi'nin kararıyla kentte arapça, kürtçe, türkmence ve süryanice resmi dil kabul ediliyor.

işid'in haziran 2014'te ülkenin 2'nci büyük kentti musul ve diğer bölgeleri ele geçirmesinden sonra, ikby'ye bağlı peşmerge güçleri kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin büyük çoğunluğunu kendi hâkimiyetine aldı.

kerkük kenti aynı zamanda duhok kentinden sonra en çok iç göçmen barındıran 2'nci kent konumunda.

vali kerim, eski irak cumhurbaşkanı celal talabani'nin liderliğindeki kürdistan yurtseverler birliği (kyb) politbüro üyesi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;