İran

Kerry'den İran'a teşekkür

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran karasularına giren 10 ABD'li denizcinin iyi muamele görüp serbest bırakılmaları nedeniyle İranlı yetkililere teşekkür etti. ABD'li denizciler, hatalı olduklarını söyleyip özür diledi.

abd dışişleri bakanı john kerry, abd donanması'na ait bir geminin iran karasularına girmesinin ardından 10 denizcinin iyi muamele görüp serbest bırakılmasına teşekkür etti. diplomasinin önemine dikkat çeken kerry, "aynı olay birkaç yıl önce yaşansaydı farklı sonuçlar ortaya çıkabilirdi" dedi.

basra körfezi'nde bahreyn'e doğru yol alırken iran karasularına giren abd gemisinin mürettebatı, salı günü iran tarafından gözaltına alındı. iranlı yetkililer, navigasyon cihazları bozulduğu için yanlışlıkla sınırı ihlâl ettiklerini söyleyen askerleri misafir etti.

'misafirperverliğiniz için teşekkürler'

askerler için gergin geçen gece boyunca abd dışişleri, iranlı mevkidaşlarıyla irtibat halindeydi. abd dışişleri bakanı kerry, iranlı mevkidaşı cevad zarif ile 10 saatte 15 kez telefon görüşmesi yaptı. 

askerlerle röportaj yapan iranlı gazeteciler, kendilerine nasıl davranıldığını sordu. abd'li askerlerden biri, hatanın kendilerinde olduğunu söyleyerek özür diledi. kendilerine çok iyi davranıldığını söyleyen asker, iranlı yetkililere misafirperverlikleri için teşekkür etti.

iran devrim muhafızları amirali ali fadavi, iki abd gemisinin iran karasularına girdiklerini söylemişti. abd başkan yardımcısı joe biden ise, abd'nin iran'a olayla ilgili resmi özür dilediği iddialarını yalanladı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;