Yeni Anayasa

Kılıçdaroğlu: AKP yöneticileri terör örgütüne yardım ve yataklık yaptı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, hükümeti, "Türkiye Cumhuriyeti'ni terör örgütü ile muhatap etmekle" suçladı, "AKP’nin yöneticileri terör örgütüne yardım ve yataklık yapmışlardır" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. [Fotoğraf: AA]

partisinin grup toplantısında konuşan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu yeni anayasa, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve pkk ile mücadele konularında mesajlar verdi. "akp’nin yöneticileri terör örgütüne yardım ve yataklık yapmışlardır" iddiasında bulunan kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"akp’nin yöneticileri terör örgütüne yardım ve yataklık yapmışlardır"

"darbe hukukundan türkiye’nin kurtulmasının yanı sıra terörden kurtulması da çok önemli. 2002’de akp iktidara geldiğinde türkiye’de terör sorunu yoktu. böyle bir ülke devraldılar. hangi iktidarlar döneminde terör örgütü palazlandı ve güçlendi? terör örgütü ile masaya oturan kimdi? terör örgütü şehirlerde, ilçelerde silahları depolarken valilere talimat veren kimdi? erdoğan ve davutoğlu. iktidarın değil devletin valisi olduğunuz sürece bizim sizinle hiçbir sorunumuz yok. böyle terör önlenmez diyen parti kimdi peki? halkın partisi chp, bizdik. pkk bizi kandırdı diyen kimdi? ya sen çocuk musun allah aşkına? devleti yönetiyorsun. pkk seni kandırıyorsa burayı yönetemezsin zaten. şehitlerin kanları bu adamların yakalarındadır. 7 haziran'dan bu yana 180 günde 270 şehit verdik. son 6 ayda verdiğimiz şehit sayısı son 19 yılın en yüksek seviyesi. hiçbir yılda bu kadar fazla şehit vermedik. bunun sorumlusu kim? siz koskoca türkiye cumhuriyeti'ni nasıl olur da bir terör örgütüyle muhatap edersiniz?

açık ve net söylüyorum, akp’nin yöneticileri terör örgütüne yardım ve yataklık yapmışlardır. diyecekler ki tekrar dava açıyoruz. açmazsanız namertsiniz.''

"komisyon'un adı değişsin"

"anayasa uzlaşma komisyonu adını benimsemiyoruz. türkiye’yi darbe hukukundan arındırma komisyonu olmalı. öyle olacaksa her türlü katkıyı vereceğiz. sabah, öğle, akşam chp’nin darbeyi desteklediğini söylerlerdi. oysa biz darbeden en büyük zararları gömüş bir partiyiz. siz samimi olarak darbeye karşıysanız söylediklerimizi yaparsınız ve türkiye’yi darbe hukukundan arındırırsınız. sayın davutoğlu'na çağrı yapıyoruz: biz elinde sopa olan değil, vatandaşına hizmet eden, güler yüzlü devlet istiyoruz. saydam, hesap verebilir bir devlet istiyoruz."

"siyasi partiler ve seçim yasası da değişmeli. milli irade milli irade diyorsun, milli iradeye neden sınır getiriyorsun? kaldıralım yüzde 10 barajını. yüzde 1 alan siyasi parti de gelsin siyaset yapabilsin. milletin vekilini lider değil millet seçmeli. çağdaş bir seçim ve siyasi partiler kanunu çıkaralım."

"4 yıllık hukuk fakültesi olmaz"

"yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı bizim için çok önemli. yargıyı içinden çıkılmaz hâle getirdiler. 4 yıllık hukuk fakültesi olmaz 21. yüzyılda. hâkim, avukat olmak o kadar kolay mı? eskiden belki böyleydi ama şimdi dünya değişti. hukukla beraber ahlâkı da egemen kılalım."

"düşünceyi açıklama özgürlüğü… insanın en temel özelliği hayatı sorgulayıp düşüncesini açıklaması. siz bunu darbe yasalarıyla yasaklarsanız türkiye birinci sınıf demokrasiyi getiremez."

trt tepkisi

"medya özgürlüğü… türkiye’de basın hür mü? bir allah’ın kulu çıkıp bunu söyleyemez. darbe hukuku bile basın özgürlüğü diyor. daha sonra çıkarılan yasalar sayesinde basın özgürlüğü zarar gördü. doğru haber yaptı diye gazeteciler içeri atılıyor. sayın can ile sayın gül cezaevinde. kimse haber yalan demiyor. herkesin bildiği bir şey. uygar dünyada dördüncü güç medyadır. medya özgürlüğü bizim için çok önemli. vatandaşın ödediği vergiyle iktidar şakşakçılığı yapılamaz. trt benim ödediğim vergiyle türkiye cumhuriyeti’nin, kurucu iradenin aleyhine yayın yapıyor. trt’yi de bu rezil durumdan kurtulalım."

"sosyal devlet… 21. yüzyılın türkiyesi’nde vatandaşlar vahşi kapitalizme mahkûm edilemez. işçiler sendikalaşırsa siz bunu destekleyip önündeki engelleri kaldıracaksanız. aile sigortası getirilmeli."

"bir diğer konu da üniversiteler konusu… üniversiteler bilgi üretiyorsa kimse korkmasın. ama bizde üniversiteler bilgi mi üretiyor? ne engel buna? yök var, kaldıralım. üniversitelere özerklik verelim. çocuklar da söz sahibi olsun. bu anayasada mı var? bunu savunan darbeci zihniyeti savunan siyasi irade."

"parlamentoyu güçlü hâle getirelim"

"yasama organı siyasi iradenin arka bahçesi hâline gelmiş durumda. bu tabloyu yaratan darbe hukukunu değiştirelim. parlamentoyu güçlü hâle getirelim."

"laiklik konusunda çok dikkatli olmalıyız"

"din ve vicdan özgürlüğü… etnik, dini noktalar üzerinden siyaset yapılmaz. ortadoğu’daki kavgaların temel nedeni dinin, yaşam tarzının siyasete alet edilmesi. bu konuda hepimiz çok dikkatli olmalıyız. türkiye örnek ülke olacaksa laiklik ilkesinin güçlendirilmesiyle olur."

"geçen ay 110 kişi iş kazasında öldü"

"parlamentonun sağlıklı çalışabilmesi için bir husus daha var: iç tüzüğün değiştirilmesi. meclis en temel konularda araştırma komisyonu kurmayacaksa ne için kuracak? örneğin sadece geçen ay 110 kişi iş kazalarında hayatını kaybetti. bunlar gariban anadolu çocukları olduğu için kimsenin haberi olmuyor. birden fazla ölürse belki gazeteler yazıyor. yazık, günah değil mi? gelin, araştırma komisyonu kurulması için meclis’in dörtte bir çoğunluğu yeterli diyelim."

"türkiye’nin darbe hukukundan kaynaklı bir kötü yönetim sorunu var. biz de üye verdik. darbe hukukundan arındırmak istiyorsak türkiye’yi, gelin birlikte çalışalım."

başkanlık sistemine tepki

"insani gelişmişliğin en yüksek olduğu 20 ülkenin 18’inde parlamenter sistem var. en dipte 20 ülkenin 19’unda başkanlık sistemi var. patronlu başkanlık sistemi."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;