Türkiye

Kılıçdaroğlu: Sözlerimin arkasındayım

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Karaman'da çocuklara cinsel istismar hakkındaki davaya ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu'na yönelik sözlerine gelen tepkilere karşı kendini savundu; "Eleştiride sonuna kadar haklıyım" dedi.

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun aile ve sosyal politikalar bakanı sema ramazanoğlu'na yönelik sözleri tepki çekti. kılıçdaroğlu gelen tepkilere karşın sözlerinin arkasında olduğunu ifade etti.

partisinin grup toplantısında konuşan kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"öyle bir kültürün içinde sokuldu ki türkiye, bakın karaman'da olan olaydan sonra türkiye'nin her tarafında olaylar neredeyse patladı. bunlar sabah akşam müslümanlık’tan bahsediyorlar. 14 yıldır türkiye'yi yönetiyorsunuz. bu çocukları oraya nasıl teslim ettiniz?

vakıfları savunuyorlar. valisi konuşmuyor, emniyeti konuşmuyor. aileden sorumlu bakan birilerinin önüne yatmış vaziyette, o da konuşmuyor. bu yurtlara kim izin veriyor? 'biz izin vermedik' diyorlar. izin vermediniz de bunlar nasıl açıldı? milli eğitim bakanı konuşmuyor. bu işlerin baş sorumlusu sen değil misin? neden çocukları sapıklara teslim ediyorsun?"

bu sözlere bakan ramazanoğlu, başbakan davutoğlu ve hükümet sözcüsü kurtulmuş'tan sert tepkiler geldi. bakan ramazanoğlu, hukuki süreç başlatacağını açıkladı. 

ramazanoğlu: hukuki süreç başlatacağım

aile ve sosyal politikalar bakanı sema ramazanoğlu, "siyaset tarihimize kara bir leke olarak geçen kemal kılıçdaroğlu'nun hakaretlerini yüce milletimizin vicdanına havale ederken tüm hukuki süreçleri de başlatacağımı kamuoyumuza saygılarımla arz ediyorum" dedi.

"ana muhalefet partisinin genel başkanının, bir kadına karşı bu kadar seviyesiz ve ahlak dışı açıklamaları ülkemiz ve milletimiz adına üzüntü vericidir" diyen bakan, yazılı açıklamasında, "bir önceki grup toplantısında da anneliğimle ilgili çirkin ithamlarda bulunan kılıçdaroğlu, bu seviyesiz üslubunu sürdürmekte, kadın kimliğine saygısızlıkta ısrar etmektedir. bu açıklamalar aynı zamanda açık bir taciz ve insan hakkı ihlalidir" dedi.

kılıçdaroğlu: sözlerimin arkasındayım

tepkiler üzerine açıklama yapan chp lideri kılıçdaroğlu, "mağdur edebiyatı yaratmaya çalışıyorlar. kızacaksa bana değil, rıza sarraf’a kızsın" dedi.

kullandığı cümlenin, türk siyasi hayatına ak partili bir bakan tarafından kazandırıldığını söyleyen kılıçdaroğlu, "rıza sarraf için söylenmiş. ‘kimse sana bir şey yapamaz, ben senin önüne yatarım’ denmiştir. dolayısıyla bu cümle benim sıfırdan bulduğum bir cümle değil" dedi.

bu cümleyi kadın-erkek diye ayırmanın da başlı başına bir gaf olduğunu savunan kılıçdaroğlu, "bir bakana kadın veya erkek diye bakmak da yanlıştır. bakan bakandır. o koltuğa oturuyorsa, onun kimliği, cinsiyeti önemli değildir. bu eleştiriyi, bu cümleyi kullanan ben değilim, bu cümleyi kullanan onların kendi bakanları" dedi.

eleştiride sonuna kadar haklı olduğunu savunan kılıçdaroğlu, "kullandığı ifadeyi biliyor mu acaba kendisi, ağzından çıkan ifadeyi biliyor mu? çocuklara tecavüz edilecek, ‘bir sefer oldu diye olayın üzerine mi gidilir’ gibi bir cümle kullanıyor. kendisi bu cümleyi kullanırken, sıkıldı, utandı mı acaba? o cümleyi kullandı diye davutoğlu bir laf söyledi mi acaba? kendi bakanları bir şey söyledi mi acaba" diye devam etti.

chp lideri şöyle devam etti:

"o çocuklara yazık günah değil mi o çocukların annesi, babası var. o çocuklar bizim geleceğimiz, umudumuz. o vakıf yurt açma yetkisine sahip mi değil mi? bakan önce bunun cevabını versin. ben soruyorum, bana cevap vermiyorlar. ama burada koşa koşa cevap veriyorlar. mağdur edebiyatı yaratmaya çalışıyorlar. söylediğim cümlenin sonuna kadar arkasındayım. kızacaksa bana değil, rıza sarraf’a kızsın. siyasi tarihimize bu cümleyi kazandıran kişiye kızsın, bu cümleyi kazandıran onlar. biz tekrar ettiğimiz için alınganlık gösteriyorlar."

kurtulmuş: özür dilesin

hükümet sözcüsü numan kurtulmuş, bakanlar kurulu toplantısının ardından şöyle konuştu:

"hiçbir insafa, terbiye ve edebe yakışmayacak, seviyesiz ve aşağılık sözlerdir. hem seviyesizliğini ortaya koymuş oluyor, ondan da mühim mesele bir kadına, bir anneye, bir bakan'a söylediği sözler hiçbir şekilde savunulamaz. özür bekliyoruz. eğer dilemezse, bu ağır sözleri karşılığında milletimiz gereken cevabı verecektir.

ayrıca bir çağrımız da bütün kadın ve insan hakları derneklerine çağrı yapıyoruz. bu açık bir meseledir ve siyasetin bittiği yerdir. hepimizin siyasi kimlikleri var ama siyaset yapıyorum diyerek bir kişiye, bir kadına bir anneye bir bakana bu hakaretin yapılması kabul edilemez. bütün ilgili kuruluşları göreve çağırıyoruz. 

özür bekliyoruz. sayın ramazanoğlu'nun beklentisi olmasının ötesinde, türkiye'de insan onuruna saygılı herkesin bekleyeceği en temel beklentidir.

başbakan'dan sert açıklama: üslupsuzluğu ile hatırlanacak

başbakan ahmet davutoğlu, kılıçdaroğlu'na twitter hesabı üzerinden sert tepki gösterdi:

kılıçdaroğlu bugün seviyesizliğinin bir örneğini daha göstermiştir. kendisi bu üslupsuzluğu ile türk siyasetinde utançla hatırlanacaktır. geride hakaretleri dışında hiçbir şey bırakmamış olacak bu siyasinin varlığını gelecek nesiller hatırlamak dahi istemeyecektir.

kaldı ki seviyesizlik, hakaret ve operasyonla genel başkan olmanın dışında hatırlanacak hiçbir şey de yapmamıştır. bu terbiyesizliğe her şeyden önce chp'li kadınların tepki göstermesini bekliyor ve sözlerini aynen kendisine iade ediyorum.

kadın derneklerinden tepkiler

kadın hareketi derneği başkanı prof. dr. elif loğoğlu, yaptığı açıklamada, kılıçdaroğlu'nun sözlerini, "onur kırıcı" olarak nitelendirdi.

siyasette nezaket kuralları olması gerektiğini ifade eden loğoğlu, "çocuklarımız bizim emanetimiz, onlara en iyi şekilde sahip çıkmamız gerekir. onları kurtarmaya çalışalım derken de bir başkasına hakaret etmek özellikle bir kadına hakaret etmek onur kırıcı, bunların söylenmemesi lazım. siyasette yapılan işleri eleştirebiliriz ama bu tarz söylemler hoş değil. bir tarafı tamir ederken kadınları üzmeyelim, hiçbir kadına yapılmasını istemeyiz. o mahiyette söylüyorum." dedi.

uluslararası kadın ve aile derneği genel başkanı fatma ünay da "bu sözler orada yapılan hadiseden çok daha çirkin" diyerek, "hiçbir soruna çözüm üretmeyen bir parti olarak bu ifadeleri sarf etmeleri bir algı oluşturmaktır. onur kırıcı demek bile hafif kalır, bu sözleri sahibine iade etmek gerekir." ifadelerini kullandı.

eski başkent kadın platformu başkanı berrin sönmez ise kılıçdaroğlu'nun sözlerinin, siyaset dilinde kesinlikle dışlanması gerektiğini vurgulayarak, "kemal kılıçdaroğlu'nu kınıyorum, partilerin de bunun gereğini yapmasını istiyorum. chp grubu da kendi genel başkanına çekidüzen vermek zorundadır." şeklinde konuştu.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;