Kobani

"Kobani'de durum çok tehlikeli"

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, IŞİD’le mücadelede acil uluslararası yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da Türkiye'nin Kobani'de yaşananlara sessiz kaldığını savundu.

Konferansta konuşan HDP Eşbaşkanı Demirtaş, "Kürtler kendi içinde en azından Kobani'yle dayanışma istiyorlar" dedi. [Fotoğraf: AA]

halkların demokratik partisi (hdp) abd temsilciliği, başkent washington’da “ortadoğu’da yeni kürt realitesi: riskler, beklentiler ve fırsatlar” başlıklı bir konferans düzenledi. ulusal basın kulübü'nde düzenlenen konferansa, aralarında hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş, suriye demokratik birlik partisi (pyd) eşbaşkanı salih müslim, cumhuriyet halk partisi (chp) genel başkan yardımcısı sezgin tanrıkulu ile türkiye ve abd’deki bazı üniversitelerden akademisyenler ve düşünce kuruluşlarından uzmanlar ile gazetecilerin bulunduğu çok sayıda kişi konuşmacı olarak katılıyor. konferansta, ortadoğu’da kürtlerin rolü ve yaşanan son dönemdeki değişimlere katkıları değişik açılardan ele alınıyor.

anadolu ajansı'na göre, konferansın “suriye’deki kürtlerin durumu: gelecek için demokratik model” oturumuna video konferans yoluyla bağlanan pyd eşbaşkanı salih müslim, kobani kentinin işid tarafından kuşatma altında bulunduğunu belirterek, 'örgütün burada soykırım yapmak istediğini' söyledi.

müslim, kobani’nin uzun süredir tehdit altında olduğunu anlatarak, pyd’nin silahlı kanadı ypg güçlerinin ve halkın kobani’yi ne pahasına olursa olsun koruyacaklarını söylediğini kaydetti.

'kobani şu anda bombardıman altında'

“şu anda şehirdeki durum çok tehlikeli” diyen müslim, işid’e karşı kendilerini savunmak için yeterli silaha sahip olmadıklarını dile getirdi. müslim, “biz bu terör grubuyla bir buçuk yıldır savaşıyoruz. ancak son dönemde onlar çok ileri teknolojiyle donatılmış silahlara sahip oldular; abrams tankları, humvee zırhlı araçlarına sahipler. şu anda bunların hepsi kobani’ye saldırıyorlar. şu anda sizinle konuştuğum bu dakikada kobani bombardıman altındadır” diye konuştu.

müslim, gelişmiş silahlara sahip örgütle tek başlarına mücadele edemeyeceklerini ifade etti. müslim, “bu noktada uluslararası yardım istiyoruz, uluslararası güçlerin kobani’de yaşananları durdurması için birşeyler yapmasını istiyoruz.

buradaki durum oldukça tehlikeli ve acil yardım çağrısında bulunuyoruz. kendimizi savunmak için savunma silahlarına hızlı şekilde ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu.

demirtaş: işid suruç'a ilerlediğinde önünde biz duracağız

konferansa katılan halkların demokratik partisi hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş, kobani'de yaşanan gelişmelere sessiz kalındığı gerekçesiyle türkiye'yi eleştirdi. demirtaş, “kobani düşebilir belki, buna birçoğunuz sessiz kalıp izlemiş olabilirsiniz ama türk kardeşlerimizin şundan şüphesi olmasın; işid, kobani'den sonra suruç'a, hatay'a, adana'ya doğru ilerlediğinde, işid'in önünde yine biz duracağız" dedi.

demirtaş, işid'in girmeye çalıştığı kentin türkiye'ye 500 metre uzakta olduğuna işaret ederek, “işid belki kobani'ye girmiş olacak, binlerce kişiyi katledecek, bu tehlikelerin hepsi mümkün" diye konuştu.

kürtlerin kendi içinde kobani'ye destek olmak istediklerini söyleyen demirtaş, türkiye'de barış süreci ilerlerken, 'sürecin devamı adına rojava'da olanlara sessiz kalın' demenin kendilerine hakaret olacağını ifade etti.

"türkiye'deki şu anda devam eden barış süreci doğrudan rojava'daki gelişmelere bağlıdır" diyen demirtaş, "türkiye gerçekten bölgede istikrar istiyorsa, hükümet kürtlerle önümüzdeki yüzyılda yeni ve kalıcı bir halklar arası ittifak istiyorsa, suriye'de çözüm istiyorsa, bu politikasını değiştirmesi gerekiyor" diye konuştu.

abd’de bu yıl ikincisi düzenlenen konferans, geçen yıl barış ve demokrasi partisi (bdp) tarafından düzenlenmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;