Mısır

Mısır'da kiliselere saldırı

Mısır'ın Tanta kentindeki bir kiliseye yönelik saldırıda şu ana kadar 27 kişi yaşamını yitirdi. Bu saldırıdan bir süre sonra İskenderiye kentindeki bir kilisenin önünde intihar saldırısı oldu, en az 16 kişi hayatını kaybetti. Her iki saldırıyı da IŞİD üstlendi.

Konular: Ortadoğu, Mısır, IŞİD
[Fotoğraf: Reuters]

mısır'ın kuzeyinde garbiya'ya bağlı tanta kentindeki saint george kilisesi'nde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 27 kişi öldü, en az 78 kişi yaralandı. mısır devlet televizyonu, başbakan şerif ismail'in olayla ilgili bilgi almak için içişleri bakanı mecdi abdulgaffar'la telefonda görüştüğünü aktardı. başbakan ismail yaptığı açıklamada olayı "açık bir terör eylemi" olarak nitelendirdi. saldırıyla ilgili soruşturma için mısır başsavcısı nebil sadık'ın görevlendirildiği ifade edildi.

[Fotoğraf: Twitter]

[Fotoğraf: Reuters]

[Fotoğraf: Reuters]

iskenderiye'de ikinci saldırı

bu saldırıdan bir süre sonra bu kez ülkenin kuzeyinde bulunan iskenderiye kentindeki st. mark kıpti ortodoks kilisesi önünde intihar saldırısı oldu. sağlık bakanlığı sözcüsü halid mücahid, mısır devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ilk belirlemelere göre 3'ü güvenlik görevlisi en az 16 kişinin öldüğünü, 41 kişinin yaralandığını söyledi. 

kilise yetkilileri, olay sırasında kilisede bulunan mısır kıpti-ortodoks patriği 2. tavadros'un sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı.

içişleri bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçleri tarafından kiliseye girişi engellenen intihar eylemcisinin üzerindeki bombaları infilak ettirdiği belirtildi.

işid her iki saldırıyı da üstlendi.

hristiyanlar, inançlarına göre "palmiye pazarı" bayramını kutluyordu. 

geçen aralık ayında başkent kahire'de katedrale yönelik bombalı saldırıda, çoğu kadın ve çocuk en az 25 kişi hayatını kaybetmiş, 49 kişi de yaralanmıştı.

3 gün yas ilân edildi

öte yandan cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kiliseleri hedef alan saldırıların ardından ülkede 3 gün yas ilân edildiği belirtildi.

yapılan bir diğer açıklamada ise cumhurbaşkanı abdulfettah sisi'nin, saldırıların ardından farklı illerdeki önemli merkezlerin güvenliğini sağlayan polislere destek amacıyla orduya bağlı özel güvenlik güçlerini görevlendirdiği aktarıldı.

papa kınadı

katolik aleminin ruhani lideri ve vatikan devlet başkanı papa franciscus, mısır’daki saldırıları kınadı. papa, hristiyan aleminin gelecek hafta kutlayacağı paskalya yortusu öncesindeki son pazar günü vatikan’daki aziz petrus meydanı’nda gerçekleştirilen palmiye pazarı ayininde, bu ay sonunda ziyaret edeceği mısır’da meydana gelen saldırılara değindi.

hayatını kaybedenler için dua eden ruhani lider saldırıyı kınarken, "sevgili kardeşim, mısır kıpti kilisesi lideri papa 2. tavadros’a, kıpti kilisesi'ne, tüm sevgili mısır halkına, derin taziyelerimi iletiyorum. tüm kayıplar, yaralılar ve yakınları için dua ediyorum. tanrı, teröre, şiddete bulaşanların ve tüm silah kaçakçılarının kalbini dönüştürsün" ifadelerini kullandı.

vatikan, papa’nın 28-29 nisan’da mısır’a iki günlük ziyarette bulunacağını açıklamıştı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;