Suriye'de iç savaş

"Muhalifler Astana’ya katılmayacak"

Suriyeli muhalifler, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 3'üncüsü düzenlenecek Suriye konulu toplantıya rejimin ateşkes ihlalleri nedeniyle katılmayacağını söyledi.

Anakara'da yapılan ateşkes müzakerelerindeki muhaliflerin sözcüsü Usame Ebu Zeyd. [Fotoğraf: Reuters]

suriyeli muhalifler, beşşar esed rejiminin ateşkes ihlallerinin sürmesi gerekçesiyle, kazakistan'ın başkenti astana'da 3'üncüsü düzenlenecek suriye konulu toplantıya katılmamayı planlıyor. türkiye ve rusya'nın öncülüğünde, astana'da 3'üncüsü yapılacak suriye konulu toplantı 14 mart’ta başlayacak. 

iki gün sürmesi planlanan toplantıda türkiye'yi dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı sedat önal temsil edecek.

astana toplantıları için görevlendirilen muhalefet heyeti, önceki gün bir yazılı açıklama yaparak, ateşkes ihlallerinin sürmesine dikkati çekmişti.

heyet, 7-20 mart tarihleri arasında şam'ın doğu guta bölgesini kapsayan ateşkes anlaşmasını değerlendireceklerini ifade ederek, görüşmelerin 20 mart sonrasına ertelenmesini talep etmişti.

heyetin sözcüsü usama ebu zeyd de pazar günü twitter hesabından, "özgür suriye ordusu, ateşkes yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi ve rusya'nın humus’ta kuşatma altındaki vair bölgesindeki tehciri teşvik etmesi sebebiyle astana 3'e katılmayacak." açıklamasını yapmıştı.

öte yandan esed rejime yakın medya kuruluşları, rejim heyetinin astana'ya ulaştığını yazdı.

kazakistan dışişleri bakanı kayrat abdrahmanov, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, toplantıya katılacak heyetlerin astana’ya gelmeye başlayacaklarını belirterek "görüşmelerin formatı ve gündemi garantör ülkeler olan türkiye, rusya ve iran’a bağlı" demişti.

astana süreci

astana toplantılarının ilki, türkiye ve rusya öncülüğünde 23-24 ocak'ta düzenlenmişti.

iki ülke garantörlüğünde 30 aralık 2016'da ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan heyetler, ateşkesi izlemek için iran'ın da dâhil olduğu üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.

6 şubat'ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı.

15-16 şubat'taki ikinci toplantıda, muhalifler ve rejim heyetleri de dâhil tüm taraflar, ateşkesi güçlendirmek için yeniden bir araya gelmişti.

birleşmiş milletler gözetiminde isviçre'nin cenevre kentinde düzenlenen görüşmelerin gündemini siyasi geçişin uygulanması oluşturuyor.

astana toplantıları ise türkiye ve rusya'nın öncülüğünde siyasi geçiş için gerekli genel ateşkes ortamını sağlamak için düzenleniyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;