Suriye'de iç savaş

Muhaliflerin katılmadığı Astana görüşmeleri başladı

Suriye’deki ateşkesi sağlamlaştırmaya yönelik Astana görüşmeleri ikili ve üçlü ön toplantılar şeklinde başladı. Garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran'dan heyetlerin yanı sıra rejim heyeti de toplantılara katılıyor. Rejimin ateşkes ihlallerini ve Rusya’nın garantör olarak sorumluluklarını yerine getirmemesini gerekçe gösteren muhalifler Astana'ya gitmedi. Rusya, muhaliflerin gerekçelerinin inandırıcı olmadığını öne sürerken, Şam rejiminden "Muhaliflerin katılmaması Türkiye'ye sorulmalı" açıklaması geldi.

suriye’deki ateşkesi sağlamlaştırmaya yönelik astana görüşmeleri başladı. garantör ülkeler rusya, türkiye ve iran’ın yanı sıra rejimin heyeti de görüşmelere katılıyor. astana toplantıları için görevlendirilen muhalefet heyeti, ülkede ateşkese rağmen devam eden bombardımanı protesto olarak zirveye katılmama kararı aldı. ancak kazakistan dışişleri bakanlığı, suriye’nin güneyindeki muhalif grupların temsilcilerinin görüşmelerin ikinci günündeki toplantıya katılacağını söyledi.

lavrov: muhaliflerin gerekçeleri inandırıcı değil

rus dışişleri bakanı sergey lavrov, rusya savunma bakanlığı’nın astana’ya katılmayan silahlı muhalif komutanlarla iletişim halinde olduğunu söyledi.

rus haber ajansı interfax’ın sözlerini aktardığı lavrov, muhaliflerin katılmama gerekçelerini ikna edici olmadığını ifade etti.

muhaliflerin boykot kararının kendilerine sürpriz olarak geldiğini belirten lavrov, bu durumu çözmek için çabalar sarf edildiğini söyledi.

kremlin sözcüsü dmitry peskov ise muhaliflerin katılmamasına yönelik sorulara, ‘en başından itibaren (suriye barış görüşmelerinin) çok karmaşık olduğunun farkındaydık’ yanıtını verdi ve bu konudaki çalışmaların devam edeceğini belirtti.

"muhaliflerin katılmaması türkiye’ye sorulmalı"

suriye rejiminin astana’daki temsilcisi beşşar caferi, muhaliflerin garantörü olan türkiye’yi sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı.

caferi, “üç garantörden biri sorumluluklarını yerine getirmeyince, burada türkiye’yi kastediyorum, bu silahlı grupların katılmaması türkiye’ye sorulmalı” dedi.

caferi, suriye rejiminin astana’ya silahlı muhaliflerle değil müttefikleri rusya ve iran ile görüşmek ve ciddiyetini göstermek için gittiğini söyledi.

cenevre 23 mart'ta

türkiye'yi, astana'da dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı sedat önal temsil ediyor.

iki gün sürecek görüşmeler taraflar arasında ikili ve üçlü kapalı toplantılar şeklinde gerçekleşiyor. tüm katılımcıların büyük masa etrafında toplanacağı oturum ise çarşamba günü düzenlenecek.

cenevre’deki siyasi çözüm müzakereleri ise 23 mart’ta yeniden başlatılacak.

astana süreci

astana toplantılarının ilki, türkiye ve rusya öncülüğünde 23-24 ocak'ta düzenlenmişti.

iki ülke garantörlüğünde 30 aralık 2016'da ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan heyetler, ateşkesi izlemek için iran'ın da dâhil olduğu üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.

6 şubat'ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı.

15-16 şubat'taki ikinci toplantıda, muhalifler ve rejim heyetleri de dâhil tüm taraflar, ateşkesi güçlendirmek için yeniden bir araya gelmişti.

birleşmiş milletler gözetiminde isviçre'nin cenevre kentinde düzenlenen görüşmelerin gündemini siyasi geçişin uygulanması oluşturuyor.

astana toplantıları ise türkiye ve rusya'nın öncülüğünde siyasi geçiş için gerekli genel ateşkes ortamını sağlamak için düzenleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;