Suriye'de iç savaş

Rusya'dan ilk tepki: Uluslararası hukukun ihlali

ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse yönelik saldırısının ardından Kremlin'den ilk açıklama geldi. Kremlin sözcüsü, Devlet Başkanı Putin'in, saldırıyı "Uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirdiğini söyledi. Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, ABD'nin Humus'taki hava üssüne düzenlediği bombardımanla ilgili BMGK'yı toplantıya çağıracaklarını açıkladı.

[Fotoğraf: Getty Images]

kremlin'den yapılan açıklamada, devlet başkanı putin'in saldırıyla ilgili ilk tepkileri aktarıldı. putin'e göre, "saldırı abd-rusya ilişkilerine belirgin bir zarar verecek ve abd'nin suriye'ye askeri müdahalesi uluslararası hukukun ihlali."

kremlin'in açıklamasında "saldırı egemen bir devlete düzenlendi" ifadesi de kullanıldı.

rusya federasyon konseyi savunma komitesi başkanı viktor ozerov, abd'nin suriye bombardımanını, "bm üyelerine karşı yapılan agresif bir eylem" diye nitelendirdi ve rusya’nın suriye’de abd ile "askeri işbirliği kanallarını kesebileceği" uyarısı yaptı. rus haber ajansı ria novosti'de yer alan habere göre, federasyon konseyi savunma komitesi başkanı viktor ozerov, abd'nin suriye'ye karşı giriştiği saldırıyı "bu eylem bm üyelerine karşı yapılan agresif bir eylem" diye nitelendirerek, rusya'nın bm güvenlik konseyi'nin toplanmasını talep edeceğini açıkladı.

birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nin daimi olmayan üyesi bolivya da daha önce yaptığı açıklamada, abd’nin suriye’nin shayrat hava üssü’ne düzenlediği roket saldırısı görüşmek üzere güvenlik konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

rusya'nın bm daimi temsilci yardımcısı vladimir safronkov, bm güvenlik konseyi'nde idlib kentinde düzenlen kimyasal saldırının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. safronkov, askeri müdahalenin "olumsuz sonuçlarından bu şüpheli ve trajik girişimi başlatanların sorumlu olacağı" uyarısında bulundu. olumsuz sonuçların ne olacağının sorulması üzerine safronkov, "irak'a, libya'ya bakın." cevabını verdi. 

putin'in basın danışmanı peskov ise "saldırı abd ile olan ilişkilerimize zarar verdi" dedi.

rusya meclis alt kanadı duma savunma komitesi başkan yardımcısı yuriy şvıtkin, "bugün abd'nin işid'i kendi jeopolitik çıkarlarının kararını vermek için bir araç olarak kullandığını bir kez daha görüyoruz ve işid ile mücadele eden suriye ordusuna ateş açılması endişe uyandırıyor.  bu abd'nin bir kez daha uyguladığı çifte standart politikasıdır, bunu başka şekilde adlandıramazsınız. abd kime karşı savaşıyor? işid'e karşı mı işid ile mücadele edenlere karşı mı?" diye sordu.

çin: tarafları sakin olmaya çağırıyoruz

çin ise tarafları sakin olmaya çağırdı. çin dışişleri bakanlığı sözcüsü hua çunying yaptığı basın toplantısında bunun durumun daha da kötü olmaması için gerekli olduğunu söyledi.

çunying, "kimyasal silahların herhangi bir ülke, kuruluş ya da kişi atrafından herhangi bir amaçlı kullanılmasının karşısındayız" sözlerini de sarfetti.

iran: şiddetle kınıyoruz

iran dışişleri bakanlığı sözcüsü behram kasımi bombardımanı şiddetle kınadıklarını açıkladı ve "iran buna benzer tek taraflı eylemleri şiddetle kınıyor bu eylemler suriye'de teröristleri güçlendirecek. suriye'de bölgedeki durumu daha da zorlaştıracaktır" dedi.

kaynak: reuters, aa, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;