Türkiye - Rusya ilişkileri

Rusya'dan S-400 hamlesi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Lazkiye'deki Himeymim hava üssüne S-400 hava savunma sistemi yerleştireceklerini açıkladı. Rus Genelkurmayı da dün Lazkiye Limanı'na savaş gemisi gönderileceğini duyurmuştu.

hava sahası ihlâl edildiği için türkiye tarafından rus uçağının düşürülmesiyle ilgili konuşan rusya savunma bakanı sergey şoygu, lazkiye'deki himeymim hava üssü'ne s-400 hava savunma sistemi yerleştirme kararı aldıklarını söyledi. kremlin sözcüsü dimitri peskov da, savunma bakanlığı'nın aldığı s-400 kararının putin tarafından da onaylandığını açıkladı. 

rusya genelkurmay sözcüsü sergey luskov da dün, rus genelkurmayı'nın aldığı 3 kararı şu şekilde sıralamıştı:

"1. tüm hava saldırısı faaliyetleri savaş uçakları korumasında yapılacak.

2. hava savunması güçlendirilecek. bu amaçla lazkiye açıklarına hava savunma sistemi s300 füzelerine benzer fort sistemiyle donatılmış moskova kruvazörü gönderilecek. rus savunma bakanlığı potansiyel tehlike olarak görülen tüm hedeflerin tahrip edileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

3. askeri düzeyde türkiye ile tüm temaslara son verilecek."

luskov'un açıklamasında rus uçağının türk hava sahasını ihlâl etmediğine dair iddialar da vardı. "radar kayıtlarına göre rus uçağı türk hava sahasını ihlâl etmedi. suriye hava kuvvetleri'nin elindeki kayıtlar da bunu doğruluyor" diyen luskov, "hatta, suriye'nin elindeli kayıtlarda türk uçağının suriye hava sahasını ihlâl ettiği görülüyor" iddiasında bulundu. 

luskov ayrıca, türk savaş uçağının rus uçağıyla iletişime geçmek için herhangi bir girişimde bulunmadığını ileri sürdü.

sözcü, ellerindeki ilk bilgilere göre, bir pilotun karadan açılan ateşle hayatını kaybettiğini, kendisinden haber alınamayan diğer pilotu arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

luskov, arama çalışmaları için havalanan 2 mi-8 helikopterine ateş edildiğini, bu saldırı sebebiyle de bir rus askerinin öldüğünü ve helikopterin bölgeye acil iniş yaptığını duyurdu. luskov, inen uçağın muhalifler tarafından roketle imha edildiğini de doğruladı ve helikopterdeki diğer mürettebatın ise güvende olduğunu duyurdu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;