Fırat Kalkanı Harekâtı

TSK'dan Fırat operasyonu açıklaması

Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilgili açıklama yapan Genelkurmay, "Azaz-Rai arasındaki bölgede icra edilen harekâta koalisyon kapsamında ABD Özel Kuvvetleri destek vermiştir" dedi.

[Fotoğraf: AA]

genelkurmay başkanlığı'ndan 24 ağustos'ta başlatılan fırat kalkanı harekâtı ile ilgili açıklama yapıldı. açıklamada, "azaz-rai arasındaki bölgede icra edilen harekâta koalisyon kapsamında abd özel kuvvetleri destek vermiştir. ateş destek vasıtaları tarafından, tespit edilen 26 deaş hedefine 72 adet fırtına mermisi atılmıştır" denildi. böylece operasyonun başından bugüne kadar toplam 553 hedefe 2 bin 327 atım yapıldığı da eklendi.

'tatimus'ta 5 muhalif öldü'

açıklamada ayrıca, "koalisyon güçleri tarafından kunaytirah, tatimus, cakka ve baragidah bölgelerinde tespit edilen deaş unsurlarına toplam 4 hava harekâtı icra edilmiş, 5 deaş'lı etkisiz hâle getirilmiş, 5 bina ve 1 havan mevzii imhâ edilmiştir. tatimus bölgesinde el yapımı patlayıcının patlaması sonucunda 5 muhalif şehit olmuş, 6 muhalif yaralanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

azaz-rai bölgeleri arasında muhalif unsurlardan oluşan dört özel görev kuvvet grubu'nun, keşif, gözetleme ve ikmâl faaliyetlerinin ardından, saat 14.00'te güney yönünde başlattığı ileri harekâtın devam ettiği belirtilen açıklamada, rai-cerablus bölgeleri arasında halen kontrol edilen bölgede keşif, gözetleme, hedef tespiti ve ele geçirilen bölgelerde oluşturulan savunma tedbirlerini geliştirme faaliyetlerinin de sürdüğü duyuruldu.

pentagon’dan açıklama

abd savunma bakanlığı (pentagon) yetkilileri de, türkiye'nin talebi doğrultusunda bazı amerikan özel kuvvetleri birliklerinin, suriye sınırındaki cerablus ve çobanbey bölgelerindeki operasyonlarda türk birliklerine ve suriyeli muhalif güçlere destek verdiğini bildirdi.

konuyla ilgili aa’ya konuşan abd savunma bakanlığı sözcüsü yüzbaşı jeff davis, türk hükümetinin talebi doğrultusunda suriye sınırındaki cerablus ve çobanbey (el rai) bölgelerinde amerikan özel kuvvetleri birliklerinin türk ve suriyeli muhalif güçlere destek verdiğini belirtti.

davis, "amerikan özel kuvvetleri birliklerinin türk birliklerine ve suriyeli muhalif güçlere verdiği destek, işid’le mücadele eden diğer yerel unsurlara da veriliyor" ifadelerini kullandı.

"türkiye-suriye sınırı stratejik olarak çok önemli"

türkiye-suriye sınırının, hem suriye’de hem de irak’ta işid’le mücadele anlamında stratejik olarak çok önemli olduğunu vurgulayan davis, işid’in terörü türkiye’ye, bölgeye ve daha sonra da avrupa ve abd’ye ihraç etmeye çalıştığını ifade etti.

konuyla ilgili aa’nın sorularını yanıtlayan pentagon sözcülerinden adrian rankine-galloway de türkiye’nin talebi üzerine bazı amerikan özel kuvvetleri birliklerinin, türkiye-suriye sınırında türk birliklerine ve suriyeli muhalif güçlere destek verdiğini söyledi.

abd’nin kuzey suriye’nin tamamen işid unsurlarından temizlenmesi yolunda atılacak tüm adımlara destek vermeye devam edeceğini vurgulayan galloway, nihai hedefin işid’in yenilmesi olduğunu bir kez daha dile getirdi.

işid'in tüm lojistik kaynaklarının kesilmesinin önemine işaret eden galloway, bu bakımdan türkiye-suriye sınırının işid unsurlarından temizlenmesinin stratejik anlamda değerli olduğunu belirtti.

sputnik internet sitesinde, abd özel kuvvetler komutanlığı'na bağlı 29 askerin el bab harekâtına destek için çobanbey (el rai) kabasına gittiğini ancak özgür suriye ordusu (öso) ile abd askerleri arasında gerilim çıktığını ve öso'nun protestosu üzerine abd askerlerinin kasabadan ayrılarak türkiye’ye dönmek zorunda kaldığını iddia eden bir haber yer almıştı.

pyd mevzilerinde abd bayrağı

öte yandan, suriye'nin rakka kentine bağlı tel abyad ilçesinde, çok sayıda pyd'linin bulunduğu bir binada abd bayrağının asıldığı gözlemlenmişti. pyd mevzilerinin kontrolündeki tel abyad ilçesinin mumbatıh bölgesinde 3 noktaya asılan abd bayrakları, şanlıurfa'nın akçakale ilçesinden de görülmüştü

abd savunma bakanlığı pentagon sözcüsü peter cook, bizzat bu olayla ilgili haberleri görmediğini, pentagon'un daha önce de 'ortaklarını' abd bayraklarını kendi kendilerine asmamaları konusunda uyardıklarını söylemişti. cook, "son olayı bilmiyorum ama böyle bir şey varsa bunu konuşacağız" ifadesini kullanmıştı.

kaynak: aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;