Suriye'de iç savaş

Türkiye YPG'yi vurdu

Türkiye, Suriye'de Azez yakınlarındaki YPG mevzilerini ve kısa süre önce YPG'nin kontrolüne geçen Menneğ Hava Üssü'nü top atışlarıyla vurdu. ABD Dışişleri, atışları durdurma çağrısı yaptı; "ortak düşman IŞİD"i işaret etti.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby, günlük basın açıklamasında, türkiye'nin angajman kuralları çerçevesinde suriye'de ypg ve rejim güçlerine karşılık top atışları hakkında soru sorulması üzerine hükümetinin görüşlerini paylaştı.

kirby, "halep'in kuzeyindeki durumdan endişeliyiz. gerilimi düşürmek için çalışıyoruz. ypg'ye ve bağlantılı diğer güçlere, yeni alan kontrol etmeye çalışarak karmaşık durumu istismar etmemeleri çağrısında bulunduk. ayrıca sınırın türkiye tarafından gelen topçu atışlarına dair de raporlar aldık ve türkiye'ye de bu atışları durdurma çağrısı yaptık" dedi.

türkiye ve pyd'nin azez koridorunun hemen doğusunda ortak bir düşmanı olduğunu söyleyerek işid'i kasteden abd dışişleri sözcüsü, "her iki tarafa da bu ortak tehdide odaklanmaları, ki bu tehdit azalmadı, ve münih'te uzlaşıldığı üzere saldırıları durdurmaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

türkiye ypg'yi vurdu

suriye insan hakları gözlemevi, türkiye'den topçu birliklerinin açtığı ateşin halep vilayetinin kuzey kesimlerinde ypg kontrolündeki bölgeye düştüğünü duyurdu. izleme örgütü, hedef alınan alanda askeri hava üssü menneğ'nin de olduğunu ve üssün kontrolünün yakın zamanda muhaliflerden ypg'ye geçtiğini belirtti.

reuters, 'hükümet kaynaklarına' dayandırdığı haberinde, azez yakınlarında da ypg mevzilerinin türk topçu ateşiyle vurulduğunu aktardı. dha, topçu atışlarının kilis'te konuşlu obüslerle yapıldığını bildirdi. söz konusu obüslerin menzili 40 kilometre.

menneğ'in azez'e uzaklığı 10 kilometre, türkiye sınırına 'kuş uçuşu' uzaklığı ise 13,7 kilometre. rejim güçlerinin azez'e uzaklığı ise yaklaşık 20 kilometre. 

pyd resmi twitter hesabından hava üssünün vurulduğunu doğruladı. reuters'a konuşan bir pyd yetkilisi de, vurulan hava üssünün de yakınlarındaki köyün 'ypg tarafından değil, suriye demokratik güçleri içinde pyd ile ittifak halinde olan ceyş-ul suvar birlikleri tarafından' ele geçirildiğini söyledi.

'tsk karşılık verdi'

tsk, gün içerisinde sınır hattında meydana gelen iki olaya angajman kuralları gereği karşılık verdi.

al jazeera'nin askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre, halep'in azez ilçesinin güneybatısında yer alan maranas bölgesinden pyd tarafından akçabağlar üs bölgesine ateş açıldı. tsk, angajman kuralları çerçevesinde karşılık verdi.

ayrıca hatay'ın çalıboğazı karakolu bölgesine, suriye tarafında bulunan rejim unsurlarınca saat 14.55 civarı havan topu düştü. bu olaya da aynı şekilde karşılık verildi.

kaynak: al jazeera, reuters, afp, dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;