AKP

'Yenilenme kongresi'

AK Parti'nin 5. Olağan Kongresi'nde Ahmet Davutoğlu 1353 geçerli oyun tamamını alarak yeniden genel başkan seçildi. Davutoğlu kongreyi 'yenilenme kongresi' olarak nitelendirdi, 'İlk günkü aşkla' sloganıyla toplanan kongrede 'kuruluş ilkeleri'ne vurgu yaptı.

Konular: Türkiye, AKP

ak parti 5. olağan büyük kongresi, ankara arena spor salonu'nda düzenlendi.  parti yönetiminin yeniden şekillendiği kongrede, tüzükte de değişiklikler yapıldı. yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı kongrede 345’i tabii, bin 100’ü seçilmiş toplam bin 445 delege bulundu.14 ağustos 2001'de kurulduktan 15 ay sonra iktidara gelen ak parti, biri olağanüstü, dördü olağan olmak üzere 5 kongre yaptı. ak parti genel başkanı ve başbakan ahmet davutoğlu, 50 asil ve 25 yedek üyeden oluşan merkez karar ve yönetim kurulu (mkyk) listesiyle kongreye tek aday olarak girdi. 

davutoğlu, 1445 delegeden 1380'inin imzası ile tek aday oldu. yapılan oylamada da geçerli 1353 oyun tamamını alarak yeniden genel başkan seçildi. cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, genel başkanlığa yeniden seçilen ahmet davutoğlu’nu telgraf göndererek, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ise telefonla arayarak tebrik etti.

davutoğlu, kongredeki teşekkür konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“herkes çok açık bir şekilde görmektedir ki, türkiye’nin kaderiyle ak parti’nin kaderi tamamen örtüşmüştür. biz burada oldukça, bu ülkenin birlik beraberliğini tehdit eden hiçbir güce izin vermeyiz. biz bugün şunu gösterdik, ak parti var oldukça 81 vilayetin kardeşliği var olacak.

ortak ruh ve ortak vicdanımızı ne pahasına olursa olsun muhafaza etmek zorundayız. diyarbakır anneleri için de, şehit anneleri için de vicdanın sesi olduk.

sadece bir siyasi programı oylamadınız; gücün ahlaki boyutunu muhafaza ederek, türkiye’yi muktedir şekilde inşa etme görevi verdiniz.

bu aynı zamanda bizim 1 kasım seçim kampanyamızı başlatma işaretidir. hayırlı, mübarek olsun. inşallah, 22 eylül'de aday tanıtım programında seçim beyannamesiyle milletimizin huzurunda olacağız.

1 kasım seçimleri sadece bir genel seçim olma mahiyetini artık yitirmiştir. 1 kasım seçimleri, türkiye'nin genel seçimleri olma dışında kaderini belirleyen seçimleri olma hüviyetini de kazanmıştır.”

3 dönem kuralı esnetildi

tüzük değişikliğiyle 2 yeni genel başkan yardımcılığı kuruldu, siyasi erdem ve etik kurulu oluşturuldu. 25. dönem milletvekilliği süresinin kısa olması nedeniyle 3 dönem kuralına bazı istisnalar getirildi.

kongre'de konuşma yapan ve yeni dönemin ipuçlarını sıralayan genel başkan davutoğlu, 'yolsuzlukla mücadele eden, şeffaf ve kuruluş ilkelerine bağlı bir dönem' vaadinde bulundu. davutoğlu, kongre için 'yenilenme kongresi' nitelendirmesini yaptı. 

davutoğlu yaptığı konuşmada, "hepimiz omuz omuza bir hareketin kardeşleriyiz, omuz omuza bir hareketin yürüyen yürekleriyiz. ak parti, bir yürek hareketidir. ak parti, bir vicdan hareketidir. ak parti, susturuldu zannedilen, uyudu zannedilen bir devin ayağa kalkmasının adıdır. o dev ayağa kalktı artık diz çöktürülemez. o dev ayağa kalktı artık tereddüt yok, artık herhangi bir şekilde durmak yok" dedi.

"özgürlükleri, demokrasiyi savunacağız"

ak parti genel başkanı ve başbakan davutoğlu, "türkiye'de ne dikta yönetimlerine ne de terör örgütlerinin baskı ve zulmüne karşı taviz vermeyeceğiz. onlara karşı dimdik ayakta milli iradeyi, özgürlükleri, demokrasiyi savunacağız" ifadesini kullanıd.

"bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu koruyacağız"

yaptığı konuşmada 'kamu düzeni' vurgusu yapan  davutoğlu, "doğu ve güneydoğu'daki vatandaşlarımıza sesleniyorum, sizler hakkari'de hakkınız olduğu kadar edirne'de de hakkınız var. batı'daki kardeşlerime sesleniyorum, kuzey'deki, güney'deki kardeşlerime de, sizlerin edirne'deki hakkınız kadar hakkari'de de hakkınız var. bu toprakların her bir santimetrekaresinde bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu koruyacağız" dedi.

"ak parti hükümetleri inşa, ihya ve imar hükümetleridir"

ak parti genel başkanı ve başbakan davutoğlu, "12 yıllık ak parti hükümetleri tam bir inşa, ihya ve imar hükümetleridir. hiçbir şekilde, herhangi bir tarzda bu birikimi yok sayacak şekilde bir koalisyona giremezdik. birileri bütün ak parti iktidarlarını tam bir başarısızlık gibi gösterip, restorasyondan bahsederse biz ona kendi imar ve inşa planımızı, ihya planımızı anlatırız. bugün bir kez daha milletimize söz veriyoruz, biz sizin hizmetkarınızız, biz sizin aranızdan çıktık, size hükmetmeye değil, sizinle birlikte ortak bir kadere el ele yürümeye geliyoruz" ifadelerini kullandı.

siyasi erdem yönetim kurulu oluşturuluyor

parti tüzüğündeki değişiklerden de söz eden başbakan, "bugün tüzüğümüzde bazı değişiklikler yapacağız. her şeyden önce kurucu değerlerimizin bütün parti kitlelerine, teşkilatlara, belediyelere ve bütün parti kadrolarına yayılabilmesi için yeni bir kurul oluşturuyoruz, siyasi erdem yönetim kurulu. ak parti bir siyasi erdemliler hareketi olarak başladı. siyasi gücü alırken erdemle birleştirdik, hikmetle, irfanla birleştirdik. şimdi de bu birleşmeyi kalıcı kılmak ve partimizin kadroları içinden gelen tecrübe birikimini yeni siyaset nesillerine aktarmak için siyasi erdem ve etik kurulu oluşturuyoruz" dedi. başbakan şöyle devam etti:

"iki önemli genel başkan yardımcılığı daha kuruyoruz. birisi, insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığı diğeri de şehir, çevre ve kültür işlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı. daha önce başka birimlerde deruhte edilen bu görevler, bugün başlı başına kendi birimlerini oluşturacak şekilde organize edilecekler. yine tüzüğümüzle birlikte, bu dönemin, 25'inci dönemin kısa olması sebebiyle 3 dönem kuralına bazı istisnalar getiriyoruz" 

gül'den mesaj: 

kongreye katılmayan ak parti kurucularından 11. cumhurbaşkanı abdullah gül'ün gönderdiği mesaj da okundu. kongrenin ülke ve demokrasi için hayırlı olmasını dileyerek mesajına başlayan gül, ak parti'nin iktidara gelmesiyle türkiye'nin özgürlükler, insan hakları ve hukuk devleti ilkeleri temelinde dönüştüğünü kaydetti.

demokrasi, adalet ve kalkınma hedefleri doğrultusunda kapsamlı bir reform hareketiyle ülke tarihinin değiştiğini ifade eden gül, kardeş ülkelere ilham kaynağı olunduğunu, girilen tüm seçimlerden başarıyla çıkıldığını belirtti.  gül, mesajında, şu ifadeleri kullandı:

"bugün ülkemiz yine zor bir dönemden geçmektedir. yiğit vatan evlatlarımız hain terör saldırılarında şehit düşerken, bölgemizde ve ötesinde yaşanan insani, siyasi ve ekonomik sıkıntıların yakıcı etkileriyle karşı karşıyayız. inanıyorum ki bu olumsuz şartlar karşısında ak parti, kuruluşundaki kimliğinden ve ideallerinden kopmadan, hak ve hukuktan uzaklaşmadan, erdem ve refah temelinde, ortak akılda hareket ederek milletimizin sorunlarının çözümü olmaya devam edecektir. bu hareketin kurucularından, sevdalılarından ve hizmetkarlarından biri olarak partimizin ilk başbakanı, dışişleri bakanı ve ilk cumhurbaşkanı olma onurunu yaşamış bir gönüldaşınız olarak ak parti 5. olağan kongresi'ne başarılar diliyor, teşkilatımızın her bir mensubunu tek tek tebrik ediyorum."

liste düğümü çözüldü

kongre öncesi davutoğlu'nun listesinin beştepe ile çankaya arasında görüş ayrılığına neden olduğu öğrenildi. anlaşmazlık erdoğan'ın danışmanı eski bakan binali yıldırım'ın kongrede genel başkanlığa aday olması ihtimaline kadar uzandı. yıldırım için imzalar bile toplanmaya başladı. ancak mutabakat sağlandı, davutoğlu'nun tek aday olarak kongreye girmesi kararlaştırıldı.

bekir bozdağ divan başkanı

divan başkan ve üyelerinin birlikte seçildiği liste uyarınca divan başkanlığına, eski başbakan yardımcısı ve adalet bakanı bekir bozdağ seçildi.

divan başkan yardımcılığına da ak parti genel başkan yardımcısı abdülhamit gül, üyeliklere de ak parti grup başkanvekili ilknur inceöz, ak parti istanbul il başkanı selim temurci, ak parti ankara il başkanı mustafa nedim yamalı, ak parti kadın kolları genel merkez başkanı azize sibel gönül ve ak parti gençlik kolları genel merkez başkanı abdurrahim boynukalın getirildi. 

diğer partiler de davetli

kongreye diğer siyasi partiler de davet edildi. hükümet sözcüsü beşir atalay chp, mhp, hdp, dsp, anap, dp, saadet partisi, bbp, dyp, hüda par ve çoğulcu demokrat partisi'nin kongreye davet edildiğini söyledi.

Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal de kongrede.
[[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]]

ikby’den davetliler

kongreye ayrıca irak kürt bölgesel yönetimi’nden de siyasetçiler davet edildi. kürdistan demokrat partisi'nden (kdp) hükümet sözcüsü sefin dizayi, politbüro sorumlusu fazıl mirani, dış ilişkiler sorumlusu hemin hawrami ve meclis üyesi ahmet kani kongreye davetli. 

hamas'ın siyasi büro şefi halid meşal de 17 kişilik heyetiyle ak parti kongresine katıldı.

kürdistan yurtseverler birliği'nden (kyb) dış ilişkiler sorumlusu sadi ahmet pire, islami birlik partisi'nden (yekgirtu) politbüro üyesi ömer muhammet, parti üyeleri soran ahmet, muhammet mustafa ve celal tahir; islami toplum partisi (komel) lideri ali bapir ve bizotnewa partisi lideri irfan ali abdul aziz de kongreye davet edildi.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;