Diğer Sporlar

Bisiklet cumhuriyeti

Muğla'nın ilçesi Ula'da nüfus 5600. Burada nüfus kadar bisiklet var. 7'den 70'e herkes bisiklete biniyor. Ama özellikle yaşlılar üzerinden inmiyor. İlçe bisikletle öyle özdeşleşmiş ki belediyenin logosunda bile bisiklet var.

Konular: Spor, Yaşam, İnsan

muğla'nın küçük ilçesi ula adeta bir bisiklet cumhuriyeti. her evde ortalama 4 bisiklet var. ilçede kadını erkeği genci yaşlısı herkes bisiklete biniyor. ilçedeki en önemli ulaşım aracı bisiklet.

5600 nüfuslu ula'da 5000'den fazla bisiklet var ve 4000 kişiden fazlası 50 yaş üstü. yaşlılar, ula'daki insanların çok yaşamasında bisikletin de faydası olduğuna inanıyor.

ali gökçe 84 yaşında. doğduğundan beri ula'da yaşıyor. bisikleti ise 45 yıllık. şu ana kadar hiç değiştirmemiş. sabah kalktığında kahveye bisikletle gidiyor, daha sonra arı kovanlarına bakmak çin yola koyuluyor ve uzun bir mesafe katediyor. çarşıya geliyor arkadaşlarıyla sohbet hemen ardından da bisikletle eve.

ali gökçe'ye göre ula'da yaşama süresinin uzun olmasında bisikletle beraber ilçenin temiz havası da önemli:

"buranın havası gibi hava yok. istanbul pis havanın içerisi. katta yaşıyor adam. ama burada öyle mi? git dağa, her yer orman. gez gel. ot kaz. ot ye. hepsini ye"

ula belediye başkanı ümit karaarslan'ın ise evinde tam 6 bisiklet var. torunlarından çocuklarına kadar herkesin bisiklete bindiğini söyleyen karaarslan "yaş ortalaması gerçekten yüksektir. 5600 nüfusun 4000’i 50 yaş üzeri. yani ilginç bir durum. çok yaşlı bir nüfusumuz var. hareketli bir yaşam önemli artı hava kirliliği mümkün olduğu kadar az" ifadesini kullanıyor.

ümit karaarslan da bir dönem bisikletle işe gidip gelmiş. fakat evinin merkezden biraz daha uzağa taşınmasından dolayı motora terfi etmiş. ama kısa mesafelerde o da mutlaka vatandaşlar gibi bisikleti tercih ediyor. belediyenin logosunda bile bisiklet var.

5000'den fazla bisikletin bulunduğu ula'da tek bisiklet tamircisi var. herkes burayı 'aynalı berber' olarak biliyor. necati soy'un dedesi eskiden hem berberlik yapar da hem de bisikletleri tamir edermiş. daha sonra burası tamirci dükkanına dönüşmüş. dede, baba ve torun hep bisiklet tamircisi.

torun necati soy tamirciliğe 4 yıl önce başlamış:

"ilk dedem başlamış bisiklet tamirciliğine. dededen bana devretti. babamdan da bana geçti. aşağı yukarı 3-4 sene olmuştur. 3-4 seneden beri de ben sürdürüyorum bu mesleği. ula'da sadece ben varım. yaz mevsiminde filan yetişemiyoruz. biraz kalabalık oluyor. kışın fazla arıza olmuyor. kışın rahat"

ula'da ilçe merkezindeki kahvelere oturduğunuzda bisikletin burası için ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz. trafikte çok nadir gördüğümüz bisikletler burada başrolde. trafiğe onlar yön veriyor, geçiş üstünlüğü onlarda, burada korkması gereken bisikletler değil otomobiller.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;