Arap Baharı
Davutoğlu"Arap Baharları"nı değerlendirdi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'Arap Baharları'nı yorumladı. Suriye ve Mısır'daki durumun toplumlarda yorgunluk yarattığını söyledi ama geri dönüş olmayacağı mesajını verdi. 'Nehir yatağını bulur' dedi.
dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, dünya ekonomik forumu için gittiği davos'ta al jazeera türk'ten ayşe karabat'a, 'arap baharları'nı değerlendirdi. davutoğlu, 2011'de arap dünyasında demokrasi talebiyle başlayan toplumsal olayları doksanlı yıllarda balkanlar ve doğu avrupa'da yaşanan olaylara benzetti.
davutoğlu, 2011'de tunus'ta başlayıp libya ve mısır'a sıçrayan olaylardan sonra 2012'nin geçiş dönemine yönelik seçimlerle geçtiğini, halkların seçim heyecanını yaşadığını anlattı. "bir tek suriye bu trendin dışında kaldı, halk seçim heyecanını yaşayamadı" dedi.
davutoğlu, suriye'deki baskıcı ve statükocu tutumun diğer arap toplumlarında devrim heyecanında olumsuz etki uyandırdığını söyledi. ardından mısır'daki darbenin suriye'yi etkilediğini ve 'devrim geriye mi dönüyor' düşüncesini doğurduğunu kaydetti. davutoğlu '2013 bu anlamda arap baharı'nın biraz sonbaharı gibi oldu. sarsıldığı bir dönem oldu. mısır'da darbe oldu, libya'da iç çatışmalar başladı, yemen'deki statüko geri dönmeye çalıştı. mısır bundan büyük bir memnuniyet duydu." diye konuştu.
'arap baharı'ndaki çalkantılar için "arap baharı kendi serüvenini yaşayacak. bu nehir, bu dere yatağını bulmak zorunda, önemli olan en az kayıpla olması" diye konuştu.
"pan-islamizm baskılandı"
bölgedeki gelişmeleri soğuk savaş döneminden itibaren değerlendiren davutoğlu bu dönemde pan-arabizm teşvik edilirken pan-islamizm'in baskı altında tutulduğunu, baskı kalkınca zaten var olan islam referanslı hareketlerin bölgede yer bulmaya başladığını söyledi. davutoğlu 'islamla tanışmamış hareketlerin arap toplumlarında sürdürülmesi zor' dedi.
"önemli olan kimin değil nasıl iktidara gelindiği"
türk bakan mısır'da seçimle iktidara muhammed mursi'nin askeri darbe ile indirilmesi konusunda ise "mursi mısır'da dönemini tamamlamış olsaydı ve halk başka bir seçim yapsaydı ona da saygı duyardık" dedi.
mısır'da mursi yönetimini zorlayan konuların başında ekonomi vardı. imf'nin ağır şartları karşısında zorlanan mursi'nin eli ekonomik açıdan zayıftı. dışişleri bakanı ahmet davutoğlu da, batı'nın balkanlar ve doğu avrupa ülkelerinde demokrasiye geçişte verdikleri desteği ortadoğu ülkeleri için göstermedikleri mesajını verdi. "demokrasi yerleşene kadar finanse edilen birşeydir. ortadoğudaki demokrasilere türkiye ve katar dışında kaynak aktarılmadı, nato gibi güvenlik şemsiyesi sağlayan bir mekanizma da kurulamadı, tarihi geriye döndürmek çok zordur" dedi .
kaynak: al jazeera
Yorumlar