Enerji jeopolitiği

Enerjide kaçınılmaz değişim

Dünya Enerji Kongresi ilk gününe 2060 yılına kadar dünyada enerji sektöründe yaşanması beklenen değişimi tartışarak başladı. Çünkü enerji talebinin 2060 yılında, yani 44 yıl içinde bugünün iki katına çıkması bekleniyor. Bu büyük talep artışı başka sorunları da beraberinde getiriyor.

enerjide artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. çünkü dünyanın birçok sorunu gibi artık enerjiye ulaşmak da giderek karmaşık bir hale geliyor. nüfus artıyor, dünya kirleniyor, teknoloji gelişiyor. tüm bunlar ve birçok başka sebep üst üste koyulduğunda ortaya çıkan gerçek şu: 2060 yılında enerji talebi bugünün iki katına çıkacak. bu, dünyanın önümüzdeki 44 yılda ne kadar büyük bir değişim geçireceğinin en büyük göstergesi.

enerji tüketiminin artması sadece o kaynakların değerini maddi olarak artırmakla kalmayacak, o kaynakların bulunduğu ülkelerin, bölgelerin kontrol altında tutulması da önemli olacak.

'global değişim' ile toplantı başladı

istanbul’da toplanan dünya enerji zirvesi ilk gününe bu global değişimi mercek altına alarak başladı. dünyanın dört bir yanından enerji bakanlarının katıldığı toplantının ilk gün açılışında yer alan isim suudi arabistan enerji bakanı khalid al falih oldu. falih daha önce yaptığı açıklamayı dünya enerji zirvesi'nde de tekrarladı. ülkesinde de özelleştirmelere başlanacağını, özel sektöre alan açılacağını belirtti. suudi arabistan’ın bu kararı önemli bir değişimin ufukta olduğunun göstergelerinden biri.

açılış konuşmalarının ardından başlayan oturumda da bu global dönüşüm, 2060 senaryoları ele alındı. tüm konuşmacıların altını çizdiği ortak nokta dünyayı bekleyen değişim oldu.

teknolojinin yan etkileri

dünya enerji konseyi yöneticilerinden gerald davis’in konuşmasında yer verdiği başlıklar en ilgi çekici olanlardı. davis’in yaptığı sunum başta teknolojinin hızlı gelişmesi olarak üzere dünyada çok büyük bir talep toplayan bir çok gelişmenin en önemli ve birçok insanın fark etmediği yan etkilerinden birinin enerji talebinin katlanarak artmasına sebep olduğu noktasıydı. dijitalleşme olarak da adlandırılan bu dönem enerji tüketiminin hızla katlanarak artmasının en önemli nedenlerinden.

doğanın enerji tüketimi ile gördüğü zarar da bu örneklerden biri. hedef global ısınmanın 2060 yılına kadar iki dereceden fazla artmaması. bu sadece enerji şirketleri için değil tüm sanayi dalları için ekstra bir çaba gösterilmesi gerektiği anlamına geliyor.

üç senaryo

davis, konuşmasında “modern caz”, “bitmeyen senfoni” ve “hard rock” senaryolarına yer verdi.

modern caz, dünyanın piyasalar tarafından yönlendirildiği, yeni teknolojilerin hemen hayata geçirildiği bir anlamda olumlu senaryo.

bitmeyen senfoni ise büyük ülkelerin dünyayı kontrol ettiği, enerji politikalarının güvenlik ve iklim değişikliğine odaklandığı ikinci senaryo.

son senaryo ise adıyla uyumlu. hard rock ismi verilen bu senaryo dünyanın parçalara ayrıldığı, milliyetçiliğin yükseldiği ve bunun dışında her şeyin ikinci planda kaldığı bir tabloya işaret ediyor.

dünyanın dört bir yanından enerji bakanlarının, iş adamlarının, uzmanların ve bürokratların katıldığı enerji zirvesi 13 ekim tarihine kadar istanbul kongre merkezi’nde devam edecek.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;