Spor

Engel tanımayanlar

Ceylanpınar Bedensel Engelliler Basketbol Takımı, çok büyük zorluklarla başladığı yolculuğuna artık 1. Lig'de devam ediyor. Hedefleri, Avrupa şampiyonluğu.

Konular: Basketbol
Tekerlekli sandalye basketbol liglerinde toplam 26 kulüp mücadele ediyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

birçoğu, spora, doğuştan engelli birkaç arkadaşlarıyla başladı. karşılarına çıkan engeller onları yıldırmadı. bu zorlu yolculukta, önceleri küme düşmeme çabası veren ceylanpınar bedensel engelliler basketbol takımı, gösterdiği azimle play-off maçlarının tamamını kazandı, ardından 1. lig’e (süper lig'in bir kademe altı) yükseldi. bu ligde oynadıkları üç maçta üç galibiyetle başarılarını sürdürüyorlar.

ceylanpınar bedensel engelliler basketbol takımı oyuncuları spora ilk başladıklarında, şanlıurfa engelli basketbol spor kulübü’nün kullanmadığı tekerlekli sandalyelerle maçlara çıktılar. evlerinden sahaya gidecek araçları olmadığı için, kilometrelerce yolu kırık dökük tekerlekli sandalyelerle gittiler.

karşı takımın oyuncuları beş yıldızlı otellerde konaklarken, otele verecek paraları olmadığı için kiraladıkları araç içerisinde sabahladılar. önce türkiye’deki 62 takımdan yenilgisiz olan beş takım arasına girdiler, sonra play-off maçlarına katılıp orada da karşılarına çıkan bütün takımları yendiler. ceylanpınar’ın başarıları gözden kaçmadı. kimi genç milli takıma alındı, kimi ise tekliflere rağmen kendi takımından vazgeçmiyor. hem de karşılıksız, hiç para almadan. ceylanpınar takımı şu an 1. lig'de top koşturuyor. hedefleri ise avrupa şampiyonluğu.

takımın kurucularından ve oyuncularından olan kulüp başkanı mehmet taş, bugünlere gelmiş olmanın mutluluğu ve gururu içerisinde olduğunu belirtiyor. 34 yaşındaki taş, ''toplumun engellilere bakış açısı bizim hiçbir şey yapamayacağımız görüntüsünü oluşturuyordu. bize bakış açılarını değiştirebileceğimize inandık. diğer engelli spor takımlarına baktık, onlar yapabiliyorsa biz de yapabiliriz diye azmettik. ilk işimiz bedensel engelliler spor kulübünü kurmak oldu. birçoğumuz daha önce bu sporun nasıl yapıldığını bile bilmiyordu. takıma engelli arkadaşları bulmaya çalışırken bile karşımıza bir sürü engel çıktı'' ifadelerini kullanıyor. 

mehmet taş ve arkadaşları engelli sporcu bulmak için okul okul, köy köy dolaşmış ve nihayet takımı kurmuşlar. ilk sene sürekli yenilmişler. tek amaçları kümede kalmak olmuş. yine de pes etmeden devam etmişler.

“başarının sırrı pes etmemektir'' diyor taş. 2012-13 sezonunda play-off maçlarında karşılarına çıkan altı takımdan beşini yenerek türkiye dördüncüsü oldular. 2013/2014 sezonunda ise play-off maçlarında 18 maçta 18 galibiyetle averajla türkiye ikincisi olarak 1. lig’e yükselmeyi başardılar. 

'başarı bizim için kaçınılmazdır'

başarının bir diğer mimarı, takımın kurucusu ve antrenörü 35 yaşındaki metin idoğ. onun engeli sol kolunun doğuştan kısa olması:

''bu spora başlarken takımın antrenörü olabileceğim aklımın ucundan geçmedi. önceleri inanmıyordum, tuhaf geliyordu. hiç bir zaman karamsarlığa düşmeden devam ettim.''

idoğ zaman içinde takımı çok iyi bir yere getirdi. 2013 yılında türkiye genç milli takıma çağrılarak yardımcı antrenörlük yaptı. bir süre sonra, spora başladığı takımı bırakmayı içine sindiremediği için tekrar ceylanpınar'ın başına geçti.

''başarı bizim için kaçınılmazdır'' diyen idoğ, ''karşılaştığımız takımların neredeyse tamamı büyükşehir belediyeleri bünyesinde top koşturuyor. bizim küçük bir ilçenin takımı olmamız başarımıza engel değil. ancak zorlandığımız tek konu birkaç sivil toplum kuruluşu (stk) dışında maddi desteğimizin olmaması'' ifadelerini kullanıyor.

'bana engelimi fark ettiren toplum oldu'

ceylanpınar bedensel engelliler spor takımı’nda top koşturan bir diğer isim de ali can korhan. 32 yaşındaki korhan’ın üç yaşında geçirdiği çocuk felci, hayatının geri kalan kısmında engelli kalmasına neden olmuş:

''ben 15 yaşıma kadar engelimi fark etmiyordum, toplumda bazı insanların bana bakış açısı engelimi fark ettirdi. işte hayat bu aşamada zorlaşmaya başladı. ama pes etmedim.''

korhan'ın spor hayatı eskişehir'de başladı. bir süre sonra mardin'e ailesinin yanına yerleşti. 2011 yılında ceylanpınar'da böyle bir takımın olduğunu öğrenince ailesini mardin'de bırakarak ceylanpınar'a taşındı. korhan, 2011 yılından bu yana ceylanpınar takımında oynuyor. kendine daha iyi şartlarda teklifler de geldiğini belirten 32 yaşındaki oyuncu ''ben de diğer arkadaşlarım gibi takımımızı avrupa şampiyonluğuna götürmeden pes etmeyeceğim. başarı benim için heves değil tutkudur'' diyor.

azmin zaferi

takımın en başarılı oyuncularından biri olan muhammet ümit bebe ise 25 yaşında. bebe, ''benim engelim hissedilmeyecek düzeydeydi, fakat içimde bir yerlerde bunun ezikliğini yaşadım ve o ezikliğin verdiği inat ile hayata dört elle sarıldım'' ifadelerini kullanıyor. 2004 yılında şanlıurfa'da spora başlayan bebe, 2008 yılında genç milli takım'a seçildi. milli takımda oynadığı dönemde takımı, 2009 yılında dünya beşincisi oldu. 2010'da ise avrupa dördüncüsü. bebe, daha sonraları kırklareli'ye geçti. burada oynadığı dönemde ceylanpınar'a yerleşmeye karar verdi. bebe, ceylanpınar’ın başarısını herkesin duyacağını ve bu zaferin de azmin zaferi olacağını belirtiyor.

22 yaşındaki mustafa muhittinoğlu da genç millide top koştururken bırakıp ceylanpınar'a gelenlerden biri. ''en büyük destekçim annem'' diyor muhittinoğlu ve devam ediyor: ''böylesine azimli başarılı bir takımda oynamak bana engelimi unutturdu. bizim için engel yok. biz engel tanımıyoruz. hedefim, diğer arkadaşlarım gibi avrupa şampiyonluğu.''

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;