Altı ok neden kazanamıyor?

'Halkı ikna edecek politikamız yok'

CHP Bitlis İl Başkanı Çetin Yavuz, partisinin bölgede oy alamamasını Kürt sorunun çözümünde halkı ikna edememesine bağladı. Yavuz 'Bu süreci yasal zeminde çözmek isteyen partiysek, o zaman CHP’li milletvekili heyeti Öcalan ile görüşsün' dedi.

CHP Bitlis İl Başkanı Çetin Yavuz, Güroymak (Norşin) İlçesi'nde yaşıyor, çiftçilikle uğraşıyor. [Al Jazeera]

cumhuriyet halk partisi (chp)’nin doğu ve güneydoğu’da 30 mart 214 yerel seçimleri’nde de çok az oy alması bölgedeki parti teşkilatlarında da tartışılıyor. bu tartışmanın yapıldığı yerlerden biri de bitlis. chp il başkanı çetin yavuz’a göre, partisinin hem kentte hem de genel olarak doğu’da az oy almasının en önemli faktörü, chp’nin kürt sorunu konusunda aktif siyaset yapamaması. partisinin devlet görünümünden kurtulması, halkla olan kopukluğu gidermesi gerektiğine dikkat çeken çetin yavuz, chp’li bir milletvekili heyetinin de imralı’ya giderek, pkk’nın hapisteki lideri abdullah öcalan ile görüşmesi gerektiğini belirtiyor ve “gerekirse, bu heyet kandil’e de gitmeli” diyor.


chp bitlis il başkanı’na göre, partisi kürt sorununun çözümü konusunda itici güç olursa doğuda da yarışan bir parti haline gelir. devletin, 30 yılı aşan çatışmalı süreçten dolayı bölgedeki yurttaşlardan özür dilemesi gerektiğini de ifade eden yavuz, “anadilde eğitim verilmeli. bu, ülkeyi bölmez, daha da bütünleştirir. vali ve kaymakamı halk seçmeli. yerel kaynaklar, yerelde kullanılmalı” diyor.

"genel merkezin dili bizi sıkıntıya soktu"

çetin yavuz, partisinin kentteki konumu hakkında şunları söylüyor;

"yeterli bulmuyorum. chp’nin yerinin burası olmadığına inanıyorum. bunu başaramamızın temel faktörleri var. bu faktörlerden biri kürt meselesidir. bu mesele burada halkın en önemli gündemi. halk, gündemini tutmayan bir siyasi iradeye niye oy versin. ben de vermem. chp’nin bölgedeki örgütlerinin eksikliğinden değil ama genel merkezin, gerek parlamento grubunun kullandığı dil zaman zaman bizi sıkıntıya soktu. ulusalcı zihniyet, ötekileştirme dili bizi çok rahatsız ediyor. maalesef  fazla oy alınan bölgelere yönelik politikalardan dolayı, bir bütün olarak ülkemizin coğrafyasını ele alıp analiz etmiyoruz. bizim bölgenin farklı statüsü var. bölge insanı, devamlı kendi kaderine terkedilmiş. zor bir bölgede yaşıyoruz. bölgeler arası farklılıklar araştırılıp parti politikası haline getirilmemiştir. son 30 yıldır bölgemizde canlarımızı toprağa veriyoruz. dağlarımız bombalanıyor. 1990’lı yıllar bölgenin en acılı olduğu yıllar. ama bölgeyle ilgili chp genel merkezi tarafından bir politika üretilmedi. insalar, 60- 70 yıl önce yapılanlarla ilgili chp’yi yargılıyor, sorguluyor. hükümet, roboski’de kürt gençlerini yaktı, bombaladı ama oy alabiliyor hala. chp yetmiş yıldır kürt öldürmedi. ama oy alamıyor. öldüren kesimler, partiler belli ama onlar bu bölgeden oy alıyor."

"oy almadığı yerlere yönelik politika yok"

çetin yavuz, partisinin “oy almadığı yerlere yönelik değil, oy aldığı bölgelere yönelik politikalar ürettiği” görüşünde ve “bizim, hükümetin çok çok ilerisinde söylemlerin yasalaşması için mücadele etmemiz gerekiyor” diyor.

yavuz’a göre, partisinde,  “ulusalcı olan, ötekileştiren, tek tipleştiren kesimler de var”. yavuz’un, kürt seçmen neden chp’ye oy vermiyor?” sorusuna yanıtı şöyle:

“çeşitli nedenleri var. gerek genel merkezimizden, gerek türkiye’nin siyasi konjoktöründen, gerekse de devletten kaynaklı sorunlar var. anlatım sıkıntılarımız var. yurttaşın gönlünü alamıyoruz. kürt insanı politize oldu. ak parti’nin burada aldığı oylar, ona gönül verenlerin oyları değil. ideolojik temelde sadece bdp oy alıyor. ideolojik olarak akp yüzde bir alıyor. biz buna inemiyoruz. bölgenin sorunları konusunda sadece ankara’ya sıkışmışız. halka anlatmak konusunda sıkıntılar çekiyoruz. inandırıcılık açısından sıkıntılarımız var. bunu da çözecek imkan ve yöntemler var. parti olarak bu hakikatlerle yüzleştiğimiz zaman, inanıyorum ki bölgede ciddi bir parti haline geleceğiz. ”

"chp heyetimiz imralı'ya gitmeli"

çetin yavuz, parti milletvekillerinin abdullah öcalan’la görüşmesi gerektiğini savunuyor;

“genel başkanımız değil ama chp vekillerden bir komisyonun gidip abdullah öcalan ile görüşmesi lazım. meclis’te bir parti bunu yapıyor. devletin en önemli bürokratları bunu yapıyor. milli istihbarat teşkilatı (mit) başkanı bunu  yapıyor."

"ülkemizin en büyük sorunu kürt meselesi. bunu çözersek ülkemizin gelecekteki inşaasına da karar vermiş oluyoruz. fiili olarak bir durum var şu an. başbakan görüştürüyor, milletvekilleri gidip görüşüyor. anamuhalefet partisi olarak senin de, bu konuyu merak etmen lazım. ne görüşülüyor, ne yapılıyor. o görüşmeleri kimden öğreniyoruz. mit açıklama yapmıyor. bdp’li vekillerden öğreniyoruz. bizim de milletvekillerimiz varsa, anamuhalefet partisiysek biz niye, ne oluyor ne bitiyor, bu konuda bilgi sahibi olmayalım. chp milletvekillerinden oluşan bir komisyon gidip abdullah öcalan ile görüşmeli. görüşmenin sonucunu türkiye kamuoyuyla paylaşmalı. abdullah öcalan artık 3 milyon insanın ‘liderim’ dediği bi şahsiyettir. sevsek de sevmesek de, bir gerçeklik var. madem bir gerçeklik var, yüzleşmemiz lazım. siyasi partilerin risk alması lazım. gerekirse kandil’e de gönderilmelidir. gitmesi de lazım. bugün fiili olarak bdp milletvekilleri nereye gidiyorsa anamuhalefet partisi de bunu yapması lazım. ama bunu yaparken anamuhalefet partisi önce bunun hukuksal zeminini meclis’e getirmesi gerekir... bakın... başbakan’ın hiç bir politikasını samimi bulmuyorum. buna rağmen abdullah öcalan ile görüşüyor, oyunu fazlalaştırıyor. biz kürt meselesi konusunda ‘aman dile getirmeyelim partimiz sıkıntıya girer’ diye düşünüyoruz. sanki oy kaybedeceğiz. değil. siyasetçinin görevi hakikatlerle yüzleşmektir. bu ülkede ne oluyor ne bitiyor bunlarla yüzleşeceğiz. bunu da, yurttaşlarımızın yaşamı için politika"

altı ok neden kazanamıyor?

chp'nin çok az oy aldığı 8 şehirde yapılmış halk röportajları, bu şehirlerin chp il başkanlarının görüşleri, akademisyenlerin konuyla ilgili makaleleri, interaktif haritalarla chp'nin oy yoğunluğu ve değişimi için tiklayiniz.

Burhan Ekinci

gazeteciliğe 2002 yılında dicle haber ajansı’nda başladı. beş yıl taraf gazetesi'nde bir yıl da imc tv’de çalıştı. türkiye gazeteciler cemiyeti’nden 2010 araştırma dalı’nda ödül aldı. al jazeera'de muhabir olarak çalışıyor.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;