Almanya
Hamburg'un sembolü Rote Flora
Al Jazeera, Almanya'nın Hamburg kentinde polisle göstericiler arasında yoğun çatışmalara neden olan Rote Flora'yı ziyaret etti. Aktivist liderlerden Blechschmidt, olayların nedenini ve Rote Flora'nın geleceğini anlattı.
hamburg’un sembollerinden eski tiyatro rote flora 24 yıldır kurtarılmış bir bölgeydi.
sadece almanya’dan değil dünyanın birçok yerinden sanatçı, evsiz göçmen burada yaşıyor, etkinlikler düzenliyor. afrikalı göçmenler burada polisin kontrolünden uzakta dolaşabiliyordu. çünkü rote flora, malta açıklarındaki lamepdusa'dan çıkıp italya üzerinden avrupa'ya dağılan afrikalı göçmenlerin de almanya'daki önemli duraklarından biri.
rote flora'daki aktivistler sık sık göçmenler için gösteriler ve yardım konserleri de organize ediyor. ancak bu renkli görüntüsü rota flora’yı bir yatırım aracı olarak daha çekici hale getirdi. yerel yönetim bina ve çevresindeki muhalif kitleden rahatsızdı.
2001'de binayı satın alan yatırımcı 12 yıl sonra burayı ticari bir yatırıma dönüştürme kararı aldı. aktivistlerden binadan çıkmasını istedi.
bunun üzerine binlerce kişi sokağa döküldü. polis, rote flora ve çevresini ‘tehlikeli bölge’ ilan ederken kontrollerini yoğunlaştırdı. gösteriler dinmeyince ‘tehlikeli bölge’ ilanı 13 ocak’ta kaldırıldı.
'polis orantısız güç kullandı'
hamburg’da ve avrupa’da sistem dışı hareketlerin sembolü olan rote flora hareketinin liderlerinden andreas blechschmidt olayların nasıl başladığını, polisin ve göstericilerin tutumunu ve bundan sonra ne yapacaklarını al jazeera türk’e anlatırken olayların polisin tavrı yüzünden kontrolden çıktığını savunuyor.
gösteri ve yürüyüş hakkına izin verilmediğini savunan aktivist lider, polisin gösterilerde ‘orantısız güç’ kullanması nedeniyle protestoların alevlendiğini söylüyor.
rote flora şu an sakin. aktivistler göçmenlere destek geceleri ve başka kültürel etkinlikler düzenlemeye devam ediyorlar. ancak binayı satın alan yatırımcının işin peşini bırakmaya niyeti yok.
polise 'tehlikeli bölge' yetkisi
aktivistler, eyalet yönetiminin kendilerini rote flora'dan atmak için yatırımcıyı kullandığını iddia ederken, sorunun kenti yöneten sosyal demokrat parti'nin (spd) kentsel dönüşüm politikalarından kaynaklandığını söylüyorlar.
al jazeera'ya konuşan bir hamburglu, spd'nin kentsel dönüşüm götürmek istediği bölgeyi 'tehlikeli alan' ilan edip ardından polisi yolladığını savunuyor.
eyalette 2005'te hıristiyan demokratlar tarafından getirilen bir yasa, polise istediği gibi 'tehlikeli bölgeler' ilan etme yetkisi veriyor. bu yasa henüz değişmiş değil.
hamburg olayları
21 aralık'ta rote flora'nın kapatılmasını protesto eden yaklaşık 7 bin kişi polisle çatışmış, 21 kişi gözaltına alınmıştı.
4 ocak'ta hamburg'un üç bölgesi 'tehlikeli bölge' ilan edildi. göstericilerin karakol basıp üç polisi ağır yaraladığı iddiası doğru çıkmayınca, altona, st. pauli ve sternschanze semtleri 14 ocak'ta 'tehlikeli bölge' olmaktan çıkarıldı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar