Kobani

İlkokul lojmanı Kobanili ailelere verildi

Türkiye’nin Suriye sınırına çok yakın mesafedeki Balaban köyünde bulunan okulun boş lojmanı Kobani’den göç eden Suriyeli ailelere verildi. Aileler lojmanın çadırdan çok daha iyi olduğunu, ama yine de kış aylarının zorlu geçeceğini söylüyor.

Kobani’den göç eden Suriyeli aileler köyün muhtarı tarafından köydeki ilkokulun lojmanına yerleştirildi. [Fotoğraf: Özgür Tomakin / Al Jazeera Türk]

balaban, şanlıurfa'ya bağlı suruç sınırları içerisinde, suriye sınırına yaklaşık bir kilometre uzakta bir köy. köyün olağan akışının dışında bir hayat; ilkokulu binasında yaşanıyor. okulun bir tarafında 35 öğrenci eğitim görüyor, hemen bitişiğindeki iki odalı lojmanda ise suriyeli aileler yaşıyor. işid’in saldırısından sonra kobani’den türkiye’ye göçen 20 kişilik iki ailenin yeni evi okulun lojmanı...

savaşın başlamasının hemen ardından kobani’nin serçapan köyündeki evlerini bırakıp kaçan aile, sınırı geçip en yakın köy olan balaban’a göç etti. ilk günlerde aileler çadırlara yerleştirildi. iki aya yakın çadırlarda yaşayan aileler, havalar soğumaya başlayınca yeni bir yer bulma telaşına girdi. bu sırada köy okulunun lojmanında kalan öğretmen evlenip suruç ilçe merkezine yerleşince, köyün muhtarı boşalan lojmana bu iki aileyi yerleştirdi.

lojmana yerleşen ailelerden biri atto ailesi. ilkokul ve lojman aynı binada. lojmanda ısıtma sistemi yok. aile üyeleri battaniyelerle ısınmaya çalışıyorlar. muhammed atto buna rağmen durumlarının çadır yaşamından çok daha iyi olduğunu söylüyor.

“yağmur başlayınca çadırda barınamaz olduk. şimdilik burada idare ediyoruz. çadırdan çok daha iyi durumdayız. ancak önümüz kış. ne yapacağımızı, nasıl ısınacağımızı bilmiyoruz. bize yapılan yardımlarla geçiniyoruz. köyde herkes bize yardım ediyor.”

Balaban Köyü İlkokulu'nun iki odalı lojmanında kalan ailelere köylüler destek oluyor.
[[Fotoğraf: Özgür Tomakin / Al Jazeera Türk]]

her kardeş bir odaya

atto'nun kardeşi de bitişik odada yaşıyor. kardeşinin eşi fatma daban köyde herhangi bir sorun yaşamadıklarını ve yaşamlarının çadırdakinden çok daha iyi olduğunu dile getiriyor.

“biz de sekiz kişiyiz. kendi odamızda yaşıyoruz. bir tarafta okul, bir tarafta biz... geçinip gidiyoruz. şimdilik battaniyeyle ısınmaya çalışıyoruz. umudumuz bir an önce savaşın bitmesi ve geri dönmemiz.”

aileler okul saatlerinde lojmandan çok gerekmedikçe dışarı çıkmadıklarını, okulur öğrencilerine görünmemeye çalıştıklarını söyledi.

köylüler destekliyor

köyün muhtarı mehmet yağı, köylülerin kobani’den gelen ailelerin lojmana yerleştirilmesine itiraz etmediğini belirterek, köylülerin kobanili ailelere ellerinden gelen yardımı yaptıklarını söylüyor. yağı şunları söyledi:

"ailelerin durumları çok kötüydü. çadırda kalınacak gibi değildi. lojman boş olduğu için oraya aldık. öğretmen suruç'tan gelip gittiği için lojmana ihtiyacı kalmadı. boş duracağına aileler kullansın diye düşündük. köylüler de yardım ediyor, gıda gibi gereksinimlerini karşılamaya çalışıyoruz."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;