Türkiye

Kırmızı solucan bereketi

Çiğdem Gün ve Harika Durgut, Muğla'da çiftçilik yapan iki kadın. Biri kırmızı Kaliforniya solucanları sayesinde ürünlerinin verimini artırdı, diğeri hayvan yemi işine girdi. İkisi de gelirini katladı.

Konular: Tarım, Yaşam, İnsan

çiğdem gün, muğla'nın dalaman ilçesinde; harika durgut, menteşe'de çiftçilik yapıyor. gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı'nın düzenlediği 'tarımda kadın girişicimliğinin güçlendirilmesi projesi" kapsamında verilen eğitime katıldılar. eğitimin amacı, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları teşvik etmek, uygulanabilir projelerin hayata geçirilmesini sağlamaktı. işkur ve kosgeb tarafından da desteklenen proje 8 ilde uygulandı. gün ve durgut da projenin muğla ayağına katılan 50 kadın arasındaydı. kadınlar eğitimin sonunda projelerini hazırladı ve bakanlık yetkililerine sundu. durgut, "paketlenmiş hayvan yemi",  gün de "kırmızı kaliforniya solucanıyla organik gübre üretimi" projesini hayata geçirdi.

bir milyona yakın solucanı var

çiğdem gün'ün, dalaman'da kendi işlettiği manavı ve 2 bin metrekareye kurulu serası var. ürettiği meyve ve sebzeleri kendisi satıyor. üretimde en çok kırmızı kaliforniya solucanlarından faydalanıyor. manavda satılmayan, çürümüye başlamış sebze ve meyveleri getirip, toprağın üzerine bırakıyor. solucanlar, yedikleri bu atıkları sindirerek organik gübre üretiyor. gün, toprağı elekten geçirip, serasındaki fidelerin diplerine döküyor. 10 ay önce 50 bin adet aldığı solucanların sayısı, bugünlerde 1 milyona yaklaşmış. solucanlar sayesinde kazancını 5'e katladığını söyleyen gün, maliyet giderlerinin önemli oranda düştüğünü anlattı:

"artık kimyasal gübre kullanmıyorum. fidenin çimlenmesi için gerekli olan torf toprağa da ihtiyacım kalmadı. bunlar önemli giderlerdi. daha önceleri 20 bin lira kazanıp, kimyasal gübreye 20 bin lira harcadığım oldu. kırmızı kaliforniya solucanı ile ürettiğim gübreli toprak, özelliğini kaybetmeden üç yıl boyunca toprakta kalacak. yetiştirdiğim ürünlerin lezzeti de artınca, benden alış veriş yapan müşterilerimin sayısı da arttı. artık sıfır maliyetle, birinci sınıf bir ürün yetiştiriyorum."  

Kırmızı Kaliforniya solucanları sayesinde üretim maliyetlerini düşüren Çiğdem Gün, ürün kalitesinin arttığını söyledi.
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

gün, proje kapsamında eğitim alana kadar, kırmızı kaliforniya solucanları hakkında bilgisi olmadığını söylüyor. insanların solucanları gördüklerinde korktuklarını, iğrendiklerini ama kendisinin bir sorun yaşamadığını anlattı: 

"birincisi onlara dokunmak zorunda değilsiniz. dokunsanız da sevimli hayvanlar. korkulacak, çekinilecek bir şey yok. eğer ben solucanlar korkmuş olsaydım, üretimde yaşadığım sıkıntıları halen yaşıyor olurdum. iki kızım var. onlar da artık çekinmeden, korkmadan dokunabiliyorlar. solucanları almadan önce onları tanımak için adnan menderes üniversitesi ziraat fakültesi'nde eğitim aldım. nasıl beslenmeleri, bakılmaları gerektiğini öğrendim."

Solucanlar, tamamen organik atıklarla beslendikleri için gübreleri de yüksek kalite de oluyor.
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

solucanlarla ilgili bilgileri ve yaptıklarını anlattığı bir facebook hesabı da olan gün, bu sayede çevresini de genişlettiğini anlattı:

"sayfada 2 bin 500 takipçim var. solucanlar hakkında merak ettiklerini soruyorlar. yetiştirdiğim ürünlerden isteyenler var. fide isteyenler var. hatta gübre gönderdiğim, karşılığında da narenciye, üzüm, kavun aldığım insanlar da var. ben hayatımdan 10 gün çalmasaydım, o kursa gitmeseydim burada bir 20 yıl daha öylesine çalışıyor olabilirdim."

Gün, solucan gübresiyle ürettiği meyve ve sebzeleri kendi manav dükkanında satıyor. İlgiden memnun olduğunu anlattı.
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

yılmadım, başardım

harika durgut da memur bir ailenin çocuğu olarak büyümüş. bir süre kamuda sözleşmeli olarak çalışmış. durgut, çalışırken biriktirdiği parayla süt verimi yüksek, ‘saanen keçisi’ alarak hayvancılığa başlamış. keçilerin sayısı zaman içinde artarak 80’e kadar çıkmış. bir yandan keçileriyle ilgilenen durgut, tarımda kadın girişimcilik eğitimi düzenlendiğini duyunca, hemen başvurduğunu anlatıyor:

“eğitime proje hedefli gitmiştim. paketlenmiş hayvan yemi yani silaj işi yapmak istiyordum. eğitim esnasında biraz daha şekillendirdim. eğitimin sonunda projemi netleştirdim ve yetkililerce onaylandı. keçilerimi sattım ve bütün enerjimi paketli silaj işine verdim. bir yıldır, paketli silaj işinde ilerledik. 120 dönüm araziye nenoks, triticale, akdarı ve mısır ekip, biçiyoruz. ikinci el paketleme makinasıyla başlamıştım. o makina artık yetmemeye başladı ve 235 bin liraya yeni silaj makinası satın aldım. şu an üç tane traktör, iki tane parçalama makinası ve diğer tarım aletlerim var. muğla’nın 12 ilçesindeki çiftçilere satış yapıyoruz. yılmadım ve başardım, bunun için de mutluyum. ”

Harika Durgut,yeni aldığı silaj makinası sayesinde, Muğla'da bir çok besiciye ulaşacağını söyledi.
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

eşim destek veriyor ama patron benim

yaptığı işleri ve gelişmeleri anlattığı bir sosyal medya hesabı da olan durgut, her şeyden önce insanın özgüvenin yüksek olması gerektiğini söyledi. eşi ve çocuklarının da kendisini çok desteklediğini, ailesinin desteği olmasaydı bu kadar yüksek bütçeli ve riskli bir işe giremeyeceğini belirtti:

“benim pek çok ilde arkadaşlarım var. eşinin baskı uyguladığı bu yüzden kendisini ortaya çıkaramamış dotlarım var. erkeklerin ilk önce eşlerine güvenmeleri ve destek olmaları gerekiyor. yoksa eğitimmiş, araştırmaymış, projeymiş bunların bir anlamı kalmaz. başıboş bir şekilde evinizde oturursunuz. ben ailemden çok destek gördüm. eşim her zaman yanımda. o da benimle birlikte çalışıyor ama tabii ki asıl patron benim. gece gündüz çalışıyorum ve çalışmamın karşılığını da alıyorum. kazancımı ikiye katladım. allah bereket versin.”

Durgut, kendi ürettiği silajları sattığı gibi gerektiğinde çevreden de silaj alıp, satıyor.
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

“kadınlar farkındalık yarattı”

muğla il gıda, tarım ve hayvancılık müdürü nazif ekici de projenin beklenen ilgiyi gördüğünü ve devam etmesi için de kadınlardan yoğun talep geldiğini anlattı:

“eğitime katılıp, projelerini uygulama fırsatı bulan kadınlar bu durumdan çok memnun kaldılar. bulundukları yerlerde farkındalık yarattılar. proje sayesinde sertifikalı kadın çiftçi sayımızı da artırmış olduk. kadınlarımızı diğer illere götürüp, orada yapılan çalışmalar hakkında da bilgi sahibi olmalarını sağladık.  böylece yaptıkları işleri, bilerek yapmalarını da sağladık. eğitim almak isteyen kadınlarımız bize ulaşıp, kursun tekrar edilmesini istiyorlar. biz de gelen talepleri bakanlığımıza iletiyoruz.”

Ekici, kendilerine çok sayıda kadından, ikinci etap eğitim verilmesi için talep geldiğini söyledi.
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

kosgeb, eğitim kapsamında onayladığı projelerde kadın çiftçilere 50 bin liraya kadar hibe ödeme yapıyor. eğer bu rakamın çiftçi için yeterli olmadığı anlaşılırsa, geri ödemeli 100 bin liraya varan ek ödeme de gerçekleşebiliyor. 

muhabirimize ulaşmak için: guray.ervin@aljazeera.net

twitter'dan takip edin: @gurayervin

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;