Diğer Sporlar
'KKTC'nin adını Guinness'e yazdırdık'
Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alan ilk Türk sualtı sporcusu olan Cem Karabay, denizin altında hem Türk hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını dalgalandırıyor. Karabay, yeni rekorların peşinde.

cem karabay, 192 saat 19 dakika 19 saniye (8 gün) ile 'kainatta suyun altında en uzun süre yaşayan insan' unvanına sahip bir guinness rekortmeni. lâkabı akvaryum adam. geçtiğimiz günlerde de 72 saat ile 'en uzun süre deniz altında yaşayan insan' oldu.
karabay, sualtında tavla oynuyor, kendi keşfettiği fusbolda maç yapıyor, sualtında bisiklete biniyor, bayramlarda da küçükleri sualtında karşılıyor, onlara şeker ve para veriyor. 43 yaşındaki sporcu, renkli bir kişilik. 1989’da türkiye’nin ilk hip hop albümünü çıkarmış. söz ve müzik yazan karabay’ın eserlerini pek çok sanatçı seslendirmiş.
1995 yılında scuba ile tanışan karabay'ın hayatı işte o an değişmiş. sualtına girmiş, bir daha da çıkmamış. al jazeera'nin görüştüğü cem karabay'a göre suyun altı karadan çok daha huzurlu:
"suyun altında yaşamak benim için karada yaşamaktan çok daha keyifli, huzurlu ve tatil yaptığım tek yer. ben 43 yaşındayım. hayatımda üç kez tatile çıktım. 2009, 2011 ve bu sene yaptım. hepsi de denizin altındaydı. rekor kırmak için mücadele ediyordum"
"artık ülkeler arası savaşlar sporla, bilimle, ilimle yapılıyor" diyen rekortmen sporcu, türkiye ve kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc) bayrağını dalgalandırmak için hep mücadele ettiğini ve mücadeleyi asla bırakmayacağını söylüyor. ardında rekorlarıyla konuşulan bir geçmiş ve bunları hedef koyacak gençler bırakmak istiyor.
fakat her bireysel sporcunun olduğu gibi onun da en büyük sıkıntısı maddi. sponsorları var, onlara çok teşekkür ediyor fakat imkanlar yeterli değil. 2009 yılında kırdığı ilk rekor ona tam 60 bin euro'ya mal olmuş. hala onun borcunu ödediğini söylüyor:
"bizim en büyük bilinen sıkıntımız maddi. ilk rekorumu kırmak için 60 bin euro borca girdim. hala ilk rekorumun borcunu ödüyorum. ikinci rekorumdan kafa kafaya çıktım. sponsorlarımız var. kktc’nin neredeyse tüm kurumları bize çok yardımcı oldu. alsancak belediyesi ve beylikdüzü belediyesi de aynı şekilde. kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'nin adını guinness rekorlar kitabı'na yazdırdık"
guinness dünya rekorları 1955 yılında kuruldu ve kitap da basılmaya başlandı. her yıl yayımlanan ve hem insanlar tarafından kırılan hem de doğanın aşırılıklarının neden olduğu dünya rekorlarını barındıran bir referans kitabı olan guinness, aynı zamanda en çok satan kitap serisi rekoruna sahip.
peki cem karabay'ı guinness rekorlar kitabı'na girmeye iten şey neydi?
"türkiye’de yıllardır herkes rekor kırıyor. ama bunlar medya rekorları. gerçek anlamda rekor kırmak için guinness ile görüşmek gerekiyor. 23 nisan’da kıracağımız rekor için görüşmelere başladık bile. rekor için aşılacak bir türlü adım var. sabırlı olmanız ve kurallara uymanız gerekiyor. ama agzetelerde televizyonlardaki rekortmenler, medya rekortmeni. onların kaydı yok. guinnness rekoru farklı bir şey. onlar daha mahalli. guinness bambaşka bir şey"
kaynak: al jazeera
Yorumlar