2015 Genel Seçimi
“Mardin’in Mithat Hocası” sahada
Kısa bir süre öncesine kadar üniversitedeki öğrencilerine Anayasa Hukuku anlatıyordu. Şimdi Mardin'de esnafı ziyaret ediyor, köylerde seçim çalışması yapıyor. Seçmenlerle Arapça, Kürtçe, Türkçe konuşuyor. HDP'nin Mardin 1. sıra adayı Prof. Dr. Mithat Sancar’ın bir günlük seçim çalışmasını izledik.
üniversiteyi bırakıp siyasete atılmaya karar verdi. 1963 yılında doğduğu mardin'de hdp'den milletvekili adayı. ankara üniversitesi hukuk fakültesi mezunu olan mithat sancar, aynı üniversitede öğretim üyesiydi. kürt sorunu ve çözümü üzerine yazılar yazan sancar, 2013’te çözüm sürecine yönelik oluşturulan akil insanlar heyeti’nde de yer aldı.
mithat sancar’ın bir günlük seçim çalışmasını izlemek için mardin kent merkezindeyiz. sancar, arapların yoğun yaşadığı bir mahallede toplanan bir grup seçmene seslenmek için geliyor. geldiği gibi kürtçe müzik çalmaya başlıyor. herkes ayağı kalkıp çiftetelli oynuyor, sancar da katılıyor. arapça müzik eşliğinde mardin yöresine ait reyhani oyununun ardından halaylar çekiliyor. hdp adayı sancar’ın arapça konuşmasını evlerinin önünden ve balkonlarından dinleyenler de var.
arap olduğunu söyleyen bir seçmenle sohbetimizde, “diğer vekillerden bıktık. ben bu adayı tanımıyorum ama arap olduğunu biliyorum. oy vereceğiz, deneyeceğiz. inşallah bizi temsil eder” diyor.
seçmenlerle anadilinde konuşma
mithat sancar’ın sabah programında kızıltepe yolu üstündeki küçük sanayi sitesi esnaf ve çalışanlarını ziyaret var. sancar, artuklu belediyesi eşbaşkanı sevinç bozan, büyükşehir belediye meclisi üyesi hafize aymelek’in de bulunduğu kalabalık bir hdp’li grupla esnaf ziyaretine başlıyor. mithat sancar rahat tavırları, seçmenlerle anadillerinde konuşmasıyla sıcak bir ilgi görüyor. kürtçe ve arapça konuşuyor. çok nadir türkçe'ye geçiliyor.
bir esnaf “yeter ki bu iktidarı yıkalım” deyince, sancar “bir çekiç de sen vur” diyor. o esnada partililerden biri “o zaman oylar hdp'ye” diye sesleniyor. sanayi sitesi esnafından biri, mithat sancar ve beraberindekileri dükkânının önündeki altgeçide götürüyor. altgeçidin altı çöplerle dolu. esnaf yakınıyor, sorunun çözümünü istiyor. hdp adayı sancar dinlemekle yetiniyor ama partililer konunun karayolları'nı ilgilendiğini anlatıyor.
“ayda 5 gün mardin’de olacağım”
genç bir çalışan, mithat sancar’a daha önceki vekillerin meclis'e girdikten sonra mardin’e gelip kendilerini ziyaret etmediğinden yakınıyor. hdp adayı da “her ay dört, beş gün mutlaka mardin’e geleceğim. şimdi sizleri dinleyip ankara’ya gitmeyeceğim. seçildikten sonra da gelip sizleri dinleyeceğim” diyerek seçmene söz veriyor. köy muhtarı olduğunu hatırlatan bir seçmen dört mezrasının yol sorunundan yakınıyor, “isterseniz bir gelin bakın yolun haline, inanın ağlarsınız” diyor. bir esnaf emeklilik yaşının fazla oluşundan yakınıyor, daha erken emekli olma konusunu gündeme getiriyor. başka bir dükkânda elleri yağ içinde bir çalışan, mithat sancar’ın elini sıkmaktan çekiniyor. ama sancar zorla elini tutuyor. bu esnada partililerden biri mendil uzatıyor ama mithat sancar almıyor. dışarı çıktığında ellerini temizliyor.
“arapça’yı annemden, kürtçe’yi sokaktan öğrendim”
esnaf ziyaretinde dile getirilen kimi sorunlar belediyeye ait olduğu için sancar sadece dinlemekle yetiniyor. konu mardin’deki elektrik kesintisine gelince hdp mardin adayı “o konu beni ilgilendiriyor. yakından ilgileneceğim” diye seçmene söz veriyor. çalışanlardan biri yakınlardaki kireç fabrikasının filtresiz oluşuna sitem ediyor, bir başka çalışan sancar’ın yanına yaklaşarak 75 yaşında olduğunu, yaşına rağmen hâlâ çırak olarak çalıştığını hatırlatarak, “bir oğlum var. onu işe alın lütfen” diyor.
sitenin içindeki kahvede verilen molada çaylar içiliyor. sancar ile sohbet ediyoruz. kürtçe’yi mardin sokaklarında, arapça’yı annesinden öğrendiğini anlatıyor. diğer adayların seçmenlerle anadillerinde çok fazla sohbet etmediğini hatırlatıyor.
ortak dil türkçe
sancar yolda karşılaştığı gençlerle de konuşuyor. üniversiteye hazırlanan beş gençten ikisi arap olmadıklarını söylüyor. sancar arapça konuşmaya başladığında diğer üç genç "biz kürt’üz" deyince bu kez kürtçe konuşuyor. bu esnada gençlerden biri “en iyisi türkçe” diyor gülerek. sohbet böylece ortak dil olarak türkçe sürüyor. hdp mardin adayı sancar “benim kızım da üniversiteye hazırlanıyor. bu yıl ilk kez oy kullanacak. ilk oyunu da bize verecek” diyerek gülümsüyor. gençler “barajı aşacağız” deyince mithat sancar bu kez “sizin barajınız da bizimki kadar önemli. hep birlikte tüm barajları aşacağız” diyor.
köydeki imar konusu
sancar'ın bir sonraki durağı merkeze bağlı ortaköy. köydeki aşiretlerin ileri gelenleri ziyaret ediliyor. iki ayrı köye gidiliyor. partililerden biri köydeki seçmen sayısı, hdp’nin aldığı oy oranlarıyla ilgili bilgiler verip, bunun çok az olduğunu aktarınca mithat sancar “oy vicdan meselesidir, biz oy istemeye değil, sohbet etmeye geldik” diyor.
ortaköy’de şello ailesinin büyüklerinden hacı kasım bağış, daha önce koyu bir tayyip erdoğan hayranı olduğunu ama son seçimle hdp’ye kaydığını söylüyor. bu seçimde de mithat sancar’ı destekleyeceğini aktarıyor. abu salih ailesinden sezgin çapın’ın bürosundaki sohbette konu köydeki imar meselesi. çapın belediyenin imar planıyla ilgili köylülerde kendilerinin tehdit edildiği algısı oluştuğunu söyleyince hdp’li artuklu belediyesi’nden biri, “böyle bir durum yok. imar yasaldır. buraların çoğu tarla, kimsenin tapusu yok. buraya uygun bir imar planı hazırlıyoruz. tamamlandığında sizin için iyi olacak, hepiniz tapunuzu alacaksınız” açıklaması yapıyor.
köydeki ziyarette sorularımızı yanıtlayan mithat sancar’a göre, mardin’de bazı köylerde öncelikli sıkıntı elektrik kesintisi. sancar kentte hangi hizmetin büyükşehir, belediye ve merkezi hükümetin sorumluluğunda olduğuyla ilgili de ciddi sıkıntıların olduğunu hatırlatarak, “doğrusu belediyelerimizle ilgili şikâyet duymuyoruz ama talepler önümüze geliyor. belediyelerimiz burada bir yılı ancak doldurdu. pek çok çalışma yapılıyor. doğrusunu istersen en çok karşılaştığımız olumlu tepki de belediye hizmetlerinin yıllardır ilk defa bu kadar ciddi olmasıdır” diyor.
“barış günlük hayatın en önemli parçası”
hdp adayı mithat sancar seçmenlerle sohbetlerinde yeni anayasadan daha çok, çözüm sürecinin gündeme geldiğine dikkat çekiyor:
“bu barış kalıcı olmalı. kalıcı barışın sağlanması için sizin katkılarınız çok önemli. bu konuda elinizden gelen her şeyi yapmanızı bekliyoruz. 'bunu yapacağınızı biliyoruz' diyenler de çok. bize daha önce oy vermemiş kesimlerden ‘bunu yapabilmeniz için meclis'te olmanız gerektiğine inanıyoruz’ diyen çok insan var. bizim meclis'e girmemizi barışın garantisi ve güvence altına alınmasının önemli bir imkânı olarak gören geniş bir kesim var. bunların epeyce bir kısmı daha önce bize oy vermemiş insanlardan oluşuyor. bu bölge için barış sadece çatışmasızlık değildir. barış aynı zamanda bu bölge için güvenliğin ötesinde refahtır, ekonomik canlanmadır. günlük hayatın daha iyi hale gelmesidir. barış buradaki her bir insanın bire bir günlük hayatına da çok etki eden bir meseledir. günlük hayatın en önemli parçasıdır.”
mithat sancar meclis'e girmesi durumunda seçmenin kendisinden öncelikli olarak yapmasını istediklerini şöyle sıralıyor:
“en fazla barış elbette. ama aynı zamanda mardin ile ilgili çalışma yapma beklentisi var. mardin’in tarihi mirasının korunması, turizm konusunda daha zengin bir alana dönüşmesi, üniversitenin çokkültürlü bir bilim yuvasına dönüşmesini benden isteyen çok kişi var.”
kaynak: al jazeera
Yorumlar