Bilim-Teknoloji

'Siber saldırılar artacak'

ABD-Çin arasındaki artan siber gerginlik, güvenlik tartışmalarını da güçlendirdi. Al Jazeera Türk'e konuşan güvenlik araştırmacısı Celil Ünüver, Türkiye'ye yönelik siber saldırıların artacağı uyarısında bulundu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Siber saldırı tehdidi artıyor

İran ve Çin örnekleri öne çıkıyor

Türkiye altyapısını hızla geliştirmeli

türkiye, en sonuncusu bu ay içinde düzenlenen uluslararası siber kalkan tatbikatıyla siber güvenlik alanındaki kabiliyetini artırmaya çalışıyor. türkiye’de kritik sanayilerin ve kurumların güvenliği alanında çalışmalar yapan signalsec firmasının kurucusu celil ünüver, küresel alanda görülen büyük siber saldırıların henüz türkiye’yi tehdit etmediğini ancak birkaç yıl içinde bu tablonun değişebileceğini belirtti.

al jazeera türk’ün sorularını yanıtlayan ünüver, türkiye’nin bilgi çağında öne çıkan ülkelerden biri olabilmek adına tamamen savunmaya yatmak yerine çin gibi ‘ofansif güvenlik’ önlemleri alabileceğine dikkat çekti.

siber savaşlar bir gün fiziksel savaşlara neden olabilir mi?

"siber saldırılar şüphesiz diplomatik ilişkileri etkiliyor. abd başkanı barack obama, 2012'de siber saldırıların savaş sebebi sayılacağını belirtmişti. çin'in en az 10 yıldır bu tür saldırılar düzenlediğini ve abd savunma bakanlığı ile çalışan firmaların hedef alındığını biliyoruz. ancak siber saldırıların savaşa neden olacağını düşünmüyorum. siber istihbarat faaliyetlerinin bu kadar artmasının bir nedeni, inkar edilebilir olması. çin'den bir saldırı olsa da sanal ölçekte kaldığı için fiziksel savaşı tetiklemeyecektir. abd’nin suçlamalarına ve yaşanan gerilime rağmen, obama bugüne kadar çin devlet başkanı'ndan bu konuda hamle yapmasını istemekten öteye gidemedi."

iran’ın son yıllarda maruz kaldığı saldırılardan türkiye ne öğrenebilir?

"iran, nükleer tesislerini hedef alan saldırıların ardından siber güvenlik yatırımlarını artırdı ve ofansif güvenliğe ağırlık verdi. iran’ın 2011’de hacking yöntemiyle düşürdüğü abd'ye ait rq-170 insansız hava aracı buna bir örnek. iran tersine mühendislik yaparak kısa süre önce uçağın kopyasını üretti. türkiye için şu an bir nükleer santral projesi var ve gelecekte bu tesisler siber saldırı tehdidi altına girebilir. nükleer ve kritik endüstriler ve enerji altyapıları da tehdit altında olacaktır."

anonymous ve benzer örgütler gelecekte tehdit doğurabilir mi?

"redhack ve anonymous'un türkiye'deki saldırılarının geneline bakıldığında politik amaçlı olduğu görülüyor. stuxnet ve abd'nin maruz kaldığı saldırılar gibi eylemlerle karşılaştırdığımızda, türkiye'de görülen saldırılar ulusal güvenliği ciddi ölçüde tehdit etmiyor. ancak ileride bu örgütler politik amaçlı olarak bir araya gelebilir ve yabancı istihbarat örgütleri tarafından kullanılabilir. böyle bir durum çok daha ciddi sonuçlar doğuracaktır."

türkiye ‘white hat hacker’ istihdam etmeli mi?

"hacker'ların bakış açısını sadece mühendislerde veya üniversite mezunlarında yakalamak mümkün değil. eğer devlet hacker istihdam edecekse belli kanunların değişmesi gerekiyor. bir hacker'ı sabah 8 akşam 5 çalıştıramazsınız. devlet hacker istihdam edip bu kişileri teşvik etmeli. buna en iyi örneği çin'den verebiliriz. çin'de bazı hacker grupları devlet adına çalışıyor. amerika'nın maruz kaldığı saldırılar aslında bu gruplar tarafından düzenleniyor ve sponsorluklarını çin hükümeti yapıyor. bence türkiye'de bu tür faaliyetler gerçekleştirmeli."

bireysel güvenlik adına dikkat edilmesi gereken hususlar neler?

"siber saldırıları analiz ettiğimizde bazı üst düzey saldırılarda yaması olmayan, ‘zero day attack’ dediğimiz saldırılar gerçekleşiyor. genel olarak kurumları ve bireyleri hedef alan saldırılar ise siber suç şebekelerinin düzenlediği faaliyetler. bu saldırılar yaması olan güvenlik açıklarından yararlanarak veya sosyal faaliyetler aracılığıyla düzenleniyor. son kullanıcıların kendilerini korumaları için bilinçlenmeleri gerekiyor."

kaynak: al jazeera 

Özgür Çetin

Bilim-Teknoloji yazarı Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;