Azınlık cemaatleri

Süryanilerin de okulu olacak

Hukuki süreci tamamlayan Süryani toplumu kendi olanaklarıyla İstanbul'da önce anaokulu açacak. Yakın gelecekte ilköğretim okulunun da açılması gündemde.

Sait Susin,"70’li ve‘80’li yıllarda manastırlarımız kapatılma noktasına geldi" dedi. [AJT-Vercihan Ziflioğlu]

süryani toplumunun yıllardır hayalini kurduğu okul kapılarını istanbul’da açıyor. okul 2014-2015 eğitim öğretim sezonunda eğitime başlayacak. yeşilköy’de bir bina kiralandı ve hızla tadilata başlandı.

okulun adı tabelaya türkçe ve süryanice ‘süryani kadim okulu’ olarak yazılacak. ilk etapta anaokulu seviyesinde olacak. yakın gelecekte farklı semtlerde ilk ve ortaokulun da hayata geçirilmesi planlanıyor. süryani dili eğitimi için hazırlanan kitapların listesiyse geçtiğimiz haftalarda milli eğitim bakanlığı’na gönderildi. listeyle ilgili onay bekleniyor.  

manastırlara engel olundu

süryani kadim meryemana kilisesi vakfı başkanı sait susin okulu açma süreciyle ilgili yaşananları al jazeera’ye anlattı. susin, lozan antlaşması’na karşın, süryanilerin diğer azınlık gruplara tanınan haklardan muaf tutulduklarını söyledi. susin, "meb yönetmeliğindeki ermeniler, rumlar, museviler okul açabilir maddesi bizim okul açmamıza engel teşkil etti” dedi ve ekledi: "yoksul öğrencilerimiz okul dönüşlerinde manastırlarda kalıyordu, orada onlara süryanice ve ilahi öğretiliyordu. meb tedrisatına aykırı eğitim yapıldığı gerekçe gösterilerek ‘70’li ve ‘80’li yıllarda manastırlarımız kapatılma noktasına geldi. böylesine bir ortamda okul açma gibi herhangi bir girişimimiz söz konusu olamazdı.”

hukuk mücadelesi

iki yıl önce süryaniler okul açmak için harekete geçti. susin, ilk olarak milli eğitim il müdürü'yle görüşüldüğünü söyledi. susin'in aktardığı bilgiye göre görüşme sonucunda kendilerine “siz azınlık değilsiniz asli unsursunuz. ermeni, rum ve museviler gibi okul açamazsınız" denildi. vakıflar genel müdürlüğü ve bürokratlara verdikleri iftar yemeğinde konuyu yetkililerle paylaştıklarını söyleyen susin sözlerini şöyle sürdürdü:

"daha fazla süre kaybetmemek adına 13. ankara idare mahkemesi’nde dava açtık. meb’le herhangi bir sorun yaşanmadı. biraz önce de ifade ettiğim gibi yönetmelikte ne yazıyorsa meb ona göre hareket etmek durumundaydı. davayı temyiz yoluna bile gitmediler, ankara’dan hiçbir zorlukla karşılaşmadık. mahkeme haklılığımıza kanaat getirdi. artık önümüzde okul açmak için bir engel yok."

“anaokulu ilk adım”

mahkeme kararının hemen ardından süryani kökenli eğitmenlerle bir toplantı yaptıklarını söyleyen susin, toplantıda ilk adım olarak anaokulu açma kararı alındığını söyledi.”uzun yıllardır okulla ilgili deneyimimiz yok, formaliteleri de göz önünde bulundurarak anaokulu açmaya karar verdik” diyen susin, gelecekte ilk ve ortaokul açmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.  

son okul 1928’de kapandı

süryanilerin doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerindeki illerde geçmişte çok sayıda okulu vardı. bu okulların hepsi kapandı. mardin’in kırklar kilisesi bünyesinde bulunan son okulsa maddi imkansızlıklar nedeniyle 1928 yılında kapılarını eğitim ve öğretime kapattı. bu bölgelerde yaşayan az sayıdaki süryani, dillerini öğrenmek için tarihi deyrülzafaran ve mor gabriel manastırı’ndaki derslere katılıyor. istanbul’da yaşayanların ise dillerini öğrenebilecekleri okulları yok. günümüzde ağırlıklı olarak istanbul’da yaşayan süryanilerin nüfusu resmi rakamlara göre 20 bin olarak ifade ediliyor.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;