AKP
Teşkilât durgun, Yayman enerjik
Milletvekili adayları artık sahada. Seçmenden yüz yüze destek istiyorlar. Kimden ne tür tepkiler alıyorlar? İstanbul'da farklı partilerin adaylarıyla sahaya indik. İlk durak, AKP adayı Hüseyin Yayman ile Maltepe.

"biz vallaha selo’cuyuz…"
"olsun gel seni bir kucaklayayım, sen bir daha düşün ama iyi düşün..."
ak parti istanbul milletvekili adayı doçent doktor hüseyin yayman ve maltepe zümrütevler mahallesi’ndeki oto tamircisi mehmet masyan arasında geçen diyalog böyleydi. yayman sözünü tutuyor ve hdp’ye oy vereceğini söyleyen seçmene sıkıca sarılıyor.
yayman maltepe, zümrütevler'de
hüseyin yayman istanbul birinci bölgeden yani anadolu yakası’ndan ak parti 14. sıra milletvekili adayı. parti’de sahaya erken inen adaylardan. ak parti seçim koordinasyon merkezi’nin belirlediği program gereği
maltepe ilçesi’nde esnaf ziyareti gerçekleştiriyor. partinin mahalle sorumlusu öncülüğünde esnaf tek tek dolaşılıyor. maltepe’de ak parti son yerel seçimde yüzde 38 alarak türkiye ortalamasının altında kaldı. belediyeyi yüzde 49 ile chp tekrar aldı. ak parti’nin yerel temsilcilerine göre bu farkın nedeni mhp seçmeninin chp’ye yönelmesi. yayman’ın ziyaret ettiği yerler maltepe’nin ilk kurulan mahallelerinden zümrütevler. mahallle, kozmopolit kelimesini hak eden yerlerden. türkiye’nin her yerinden güneydoğu’dan, kastamonu’dan, erzincan’dan, tunceli’den gelenlere rastlamak mümkün.''bu seçim final''
"bu seçim çok önemli final seçimi. türkiye’yi 2023’e taşıyacak en önemli viraj aman yanlış yapmayın. eski türkiye ile yeni türkiye’yi kıyaslayın oyunuzu ona göre verin."
hüseyin yayman’ın sık sık kullandığı cümle bu. bu cümle öncesinde seçmenlere yaklaşımı sanki yıllardır siyaset yapıyormuş edasında. bir akademisyenden beklenmeyecek derece samimi, rahat. tv’de program yapmanın getirdiği tanınırlık rahatlığı ile sokakta gördüğü herkesle konuşuyor. tanıştığı kişiye ismini soruyor hemen ona ismi ile hitap ederek propagandasına başlıyor. yolda telefonla konuşan bir kadın dahi ondan kurtulamıyor. asistanı ve teşkilat üyeleri dahi zaman zaman hızına yetişemiyor. ak parti seçmeni ile parti mensupları/adayları arasında parola gibi bazı cümleler var. eğer karşılaştığı kişi ‘yola devam’ diyorsa zaten
fazla söze gerek kalmıyor. ‘aman eşini dostunu da ikna et’ diyerek fazla uzatmadan yol alınıyor. hüseyin yayman eğer kararsız ya da başka parti seçmeni ile karşılaşırsa işte o zaman tüm hünerini gösteriyor. mahalle sorumlusunun ‘’bu dükkan sahibi arkadaş chp’li’’ uyarısına bile aldırmıyor. giriyor içeri tatlı bir sohbet başlıyor. chp ülkeye ne verdi? sorusuna chp’li seçmen ‘’cumhuriyet’i verdi’’ diye yanıt verince yayman ikna çabasının yeterli olmadığını görüp kalkıyor. o esnada bir parti yöneticisi kulağımıza ‘bazılarının evine kadar metro götürsek yine bize oy vermez’ diye fısıldıyor.kürt seçmen yayman'ı tanıyor
özellikle kürt seçmen hüseyin yayman’ı ekranlardan iyi tanıyor. kürt meselesi üzerine söylediklerine hakimler. yayman’a tavırları sıcak. kapısında inebolu kıraathanesi yazan bir kahvenin yarısı kürtlerden oluşuyor. yayman’ın kahveyi ziyaretinin ardından biz kahvede kalıyoruz. ne diyorsunuz? ikna oldunuz mu? oylar akp’ye mi diye soruyoruz? "yok biz hdp’liyiz" yanıtı alıyoruz. çözüm süreci diyoruz. daha önce akp’ye oy verdiğini söyleyen muşlu yıldırım ballıkaya cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ismini telaffuz ederek ‘bir kararda duramadı ki, birgün sorun var dedi birgün yok dedi bu sefer hdp’ye vereceğiz’’ diyor.
yayman’ı en çok zorlayanlar ise emekliler oluyor. ‘’emekliler çok mağdur oluyor’’ cümlesine muhatap olan yayman eskiyi örnek vererek bıkmadan ak parti icraatlarını anlatıyor. her bakana bir uçak önerisini dile getiren mhp seçmeni bakkalı sabırla dinliyor. kahvedeki başka masaların ‘’o masa chp’den şaşmaz’’ dedikleri masada en çok zamanı harcıyor. masadan ayrılır ayrılmaz ‘nasıl buldunuz adayı?’ diye masadakilere soruyoruz. tuncelili haydar karababa ‘sempatik, halk adamı gibi’’ deyip ‘’ama’’lı cümle ile neden akp’ye oy vermeyeceğini anlatıyor.
teşkilat durgun
dolaşılan esnaf arasında ‘yola devam’ yanıtı verenler de hayli fazlaydı. sık karşılaştığımız bir diğer yanıtsa ‘ben zaten üyeyim’ idi. bu durum ak parti’nin 10 milyona yaklaşan üye sayısının sahadaki karşılığıydı. yayman ile yaptığımız gezide dikkat çeken ayrıntı akp teşkilatında daha önceki seçimlerde görmediğimiz durgunluktu. parti seçim koordinasyon merkezlerinde az sayıda partili vardı ve çoşku yoktu. teşkilat üyeleri sık sık bize ‘siz nasıl görüyorsunuz’ diye sordu. teşkilattan bir yetkiliye partideki heyecansızlığı sorduğumuzda hak verdi ve ekledi: ‘’daha kampanya başlamadı, sahaya yüklenmeye daha başlamadık son bir ayda görün siz bizi’’ dedi. gözlemimiz teşkilata motive olmaları için sahada kullanacakları bir vaat ya da yukarılardan gelecek ve ülkede ses getirecek bir cümleye ihtiyaç duyduğu şeklinde.
yayman: vatandaş huzur ve istikrar sürsün diyor
günlerdir sokakta çalışan hüseyin yayman’a göre de siyaset henüz sokakta ısınmış değil. yayman, sokakta kendisine sorulan soruların sırasıyla ekonomi, başkanlık sistemi ve çözüm süreci olduğunu söylüyor. yayman, 'vatandaşın huzur ve istikrar sürsün' dediğini belirtiyor. hüseyin yayman aslında hatay’dan milletvekili olmak için başvuru yapmıştı ancak istanbul birinci bölgeden 14. sıradan aday gösterildi. akp 2011’de aynı bölgeden 16 milletvekili çıkardı. yayman şu anda teşkilatta 20 milletvekilini zorlama hesapları yaptıklarını söyledi. teşkilatın tahmini 18, 19 milletvekili çıkaracakları şeklinde. hüseyin yayman’ın propaganda çalışması sırasında sık kullandığı cümlelerden biri de ‘’ak parti’nin rakibi yine kendisi’’ yayman seçileceğinden son derece emin. edası da eski siyasetçileri aratmıyor. çalışması ve dinamizmi teşkilatın ötesinde. bu dinamizminin altını, saat üçte yemek zamanı geldiğini hatırlatan partiliye ‘’yemeği hak edecek kadar gezmedik’’ yanıtı ile çizdi.
yarın: chp istanbul adayı mehmet bekaroğlu
kaynak: al jazeera
Yorumlar