Ekonomi

Torbalı 61 ili geride bıraktı

İzmir’in 144 bin nüfuslu ilçesi Torbalı, geçen yıl 862 milyon 694 bin dolar ihracat yaparak Türkiye çapında 61 şehri geride bıraktı. Ulaşım kolaylığı, coğrafi konum ve iklim uygunluğu nedeniyle çok sayıda yerli, yabancı yatırımcının ilgi gösterdiği ilçede bu yılki hedef: 1 milyar dolar ihracat.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Yatırımcıların gözdesi.

2 bini aşkın firma var.

45 bin sigortalı çalışıyor.

Torbalı, yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi. [Fotoğraf: Turaç TOP / Al Jazeera]

izmir merkezine 46, adnan menderes havalimanı’na 15 kilometre mesafedeki torbalı’da, 20’si yabancı, iki bini aşkın firma faaliyet gösteriyor.

ilçe, 25 yıl öncesine kadar kentin ‘sebze meyve hali’ olarak biliniyordu ve tarımsal ürünleri işlemek için çırçır, iplik ve zeytinyağı tesisleri vardı. bugün ise ilçenin sanayisi, mermer, mobilya, makina, kimya ve gıda imalatı gibi birçok faaliyet kolunda öne çıkıyor.

ilçenin, gün geçtikçe daha fazla yatırımcının gözdesi haline gelmesinin nedeni; coğrafi konumu, demiryolu, havalimanı ve limana yakınlığı, izmir-aydın otobanının içinden geçmesi, iki organize sanayi bölgesine ev sahipliği yapması.

bu avantajlar ilçeyi 2014 yılında, 26 sektörde 100 ayrı ülkeye 862 milyon 694 bin dolarlık ihracatla, torbalı’yı, ege bölgesi’nde, izmir, denizli ve manisa’dan sonra dördüncü sıraya oturttu. ege ihracatçılar birliği’nin verilerine göre, torbalı, bölgesindeki bu başarısının yanısıra kentler bazındaki sıralamaya göre 61 ili geride bırakmış durumda.

al jazeera, torbalı’nın ihracat başarısını araştırdı, firma temsilcileriyle görüştü.

“üretim merkeziyiz”

torbalı ticaret odası başkanı abdulvahap olgun’a göre, ilçede, tarım, sanayi ve hizmet sektörünün birarada gelişmesi başarıyı getirdi. olgun, geçen yıla göre ihracatlarının 100 milyon dolar arttığını söylüyor:

“torbalı’nın avantajları, üretim maliyetlerini çok düşürüyor. bu nedenle marka değeri giderek artıyor. uluslararası büyük firmalara ev sahipliği yaparken, tarım ve sanayinin harmanlandığı önemli bir üretim merkezi konumundayız. model olacak bir ekonomimiz var. her yıl, ihracatımız giderek artıyor. bu seneki ihracat rakamımızla, iller arasındaki değerlendirmede, torbalı 20. sırada kendine yer buluyor”

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun

olgun’un anlatımlarına göre, ilçedeki sanayi kuruluşları, ortadoğu, afrika ülkeleri, balkanlar ve avrupa’daki ülkelere ihracat yaptı ve tütün sektörü başı çekti. türkiye’nin, 2023 yılındaki, 500 milyar dolar ihracat hedefine katkı koymak istediklerini belirten olgun, şöyle konuştu:

“ödediğimiz verginin yanısıra gerçekleştirdiğimiz ihracatla ülke ekonomosine büyük katkı sağlıyoruz. teşvik bölgesi olmadığımız halde tamamen öz sermayeyle bu başarı yakalandı. diğer illere göre, teşvik konusunda dezavantajlıyız ancak hedefimiz, 2015 yılı sonunda, 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak. bunu yapacak kapasite ve güce sahibiz”

“mesleki eğitim artırılmalı”

firmalarda 45 bin kişinin sigortalı istihdam edildiğini, işsizlik oranının türkiye’nin altında olduğunu vurgulayan olgun, ilçe olarak bazı eksikliklerinin giderilmesi halinde çıtayı daha yukarı çıkaracaklarına inanıyor:

“izmir aydın otoyolunun, pancar ve torbalı organize sanayi bölgelerine giriş çıkışlarının yapılmasını istiyoruz. ayrıca, vasıflı eleman yetiştirme konusunda da eksikliğimiz var. makina ve tarıma dayalı bir sanayimiz olduğu için bir üniversite kampüsü veya meslek lisesi kurulabilir. mesleki ve uygulamalı eğitimlerle firmaların nitelikli eleman ihtiyacı daha kolay karşılanabilir”

İşadamı Mehmet Emın Kurtmen

“öz sermayemizle 38 ülkeye ihracat”

güralp vinç ve makina şirketi’nin yönetim kurulu başkanı mehmet emin kurtmen de, 38 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. 1991 yılından beri torbalı’da faaliyet gösterdiklerini söyleyen kurtmen, kendi şirketlerinde olduğu gibi sektörlerinde lider kurumların devlet politikalarıyla korunması gerektiği inancında.

“ilçemizin avantajlarının yanısıra şirketlerin başarılı olmasında ticaret odası’nın payı da büyük. alıcıyla biraraya getirip firmalara yeni pazarlar açıyor. bölgemizde devlet teşviği yok. kendi öz sermayemizle uluslarası standartlarda üretim yapıyoruz ve alıcılarımız tarafından da takdir görüyoruz. dünya arenasında daha fazla söz sahibi olmak için bu tip firmaların desteklenip korunması lazım”

Ömer Cihat Akay.

cemer kent ekipmanları şirketinin genel müdür yardımcısı ömer cihat akay ise, 5 kıtada 50’ye yakın ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti.

akay’a göre, yerel yönetimin, odaların, işadamlarının işbirliği başarıyı getirmiş.

sektöründe öncü kurumları barındıran torbalı’da, kalifiye eleman sıkıntısının önüne geçilmesi için mesleki eğitimle ilgili yeni kurumların açılması ise şart.

kaynak: al jazeera


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;