Ukrayna

Ukrayna'da AB yanlıları yarışıyor

Ukrayna’da halk erken parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Katılımın düşük olduğu yarışta Başbakan Yatsenyuk'un partisi Cumhurbaşkanı Poroşenko'nun blokunun kıl payı önünde.

Konular: Ukrayna
Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'da pek çok seçmen oy kullanamayacak. [Fotoğraf: Reuters]

oyların dörtte birinden fazlasının sayıldığını bildiren merkezi seçim komisyonu, başbakan arseniy yatsenyuk’un ulusal cephesi’nin yüzde 21,67, cumhurbaşkanı petro poroşenko'nun kuruduğu 'poroşenko bloku'nun ise yüzde 21,63 oy oranıyla başabaş bir yarış sürdürdüğünü açıkladı. 

üçüncü sırada yüzde 9,54  oyla lvov belediye başkanı andriy sadovıy’ın kendine yardım partisi, dördüncü sırada yüzde 9,2 oyla rusya yanlısı çizgideki muhalefet bloku, beşinci sırada yüzde 8,15 oyla radikal parti, altıncı sırada ise yüzde 6,31 oyla eski başbakan yuliya timoşenko’nun anavatan partisi geliyor. 2012 seçimlerinde büyük sıçrama gerçekleştiren radikal milliyetçi özgürlük partisi ile ukrayna komünist partisi ise barajın altında kalabilir. 

rusya kaygılı

rusya yönetimi ise seçim sonuçlarıyla ilgili kaygılı olduğunu gösteren bir açıklama yaptı. dışişleri bakan yardımcısı, ukrayna parlamentosunda yer alacak 'milliyetçilerin' çokluğu ülkenin doğusundaki çatışma riskini artırdığını bildirdi. kiev ve batılı ülkeler, moskova'yı ülkede yaşanan iç karşıklıktan ve ayrılıkçılara silah sağlanmasından sorumlu tutuyor. 

katılım düşük

seçimlere katılım oranı ise yüzde 52. en yüksek katılımın sağlandığı yerler milliyetçi ve batı yanlısı eğilimlerin güçlü olduğu batı ukrayna illeri olurken, en düşük katılım rusya yanlısı eğilimlerin güçlü olduğu doğu ve güney ukrayna'da görüldü. merkezi seçim komisyonu’ndan yapılan açıklamada, kırım’ın rus işgali altında olması, donetsk ve lugansk illerinin önemli bölümünün rusya yanlısı ayrılıkçı grupların denetimi altında olması nedeniyle toplam 27 seçim bölgesinde seçimlerin yapılamadığı belirtildi. bu nedenle 450 sandalyeli ukrayna parlamentosu’na ancak 423 milletvekilinin girebileceği kaydedildi. 1,5 milyon seçmenin yaşadığı kırım’dan sadece 2800 kişinin oy kullandığı belirtiliyor.

şu ana kadarki sonuçlar, altı partinin yüzde 5’lik barajı geçip parlamentoya girebileceğine işaret ediyor. 

koalisyon görüşmeleri başladı

petro poroşenko bloku’ndan yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı petro poroşenko ile ulusal cephe partisi lideri başbakan arseniy yatsenyuk arasında koalisyon konusunda ilk görüşmenin gecenin ilerleyen saatlerinde gerçekleştiği belirtildi. cumhurbaşkanı petro poroşenko da yaptığı açıklamada, başbakanın, parlamento başkanının, bakanlar kurulu üyelerinin ve parlamento komisyon başkanlarının belirlenmesi gibi konuların çözüme kavuşturularak, yeni hükümetin kurulmasının on gün içinde gerçekleşeceğini tahmin ettiğini söyledi.

rusya yanlısı partinin yükselişi

bu yılın başlarında ukrayna’yı terk etmek zorunda kalan önceki cumhurbaşkanı viktor yanukoviç’in bölgeler partisi seçimlere katılmazken, bu partiden ayrılan milletvekillerinin kurduğu ve rusya sempatizanı doğu ukraynalı seçmenlere hitap eden muhalefet bloku’nun tahmin edilenden daha yüksek oy aldığı görüldü. muhalefet bloku’nun seçim karargahından yapılan açıklamada, hem ukrayna makamlarının hem de rusya yanlısı ayrılıkçı grupların kendilerine zorluk çıkardığı ifade edildi. açıklamada, doğu ukrayna’daki rusya yanlısı ayrılıkçı grupların, denetimleri altında tuttukları bölgelerde yaşayan milyonlarca seçmenin oy kullanmasına engel olmalarının muhalefet bloku’na zarar verdiği dile getirildi. açıklamada ayrıca, ukrayna makamlarının ve ukraynalı gönüllü savaşçı birliklerinin doğu ukrayna’daki seçmenlere baskı uyguladığı ifade edildi.

milliyetçiler poroşenko’dan uzaklaştı

sandık çıkış anketleri ve ilk seçim sonuçları, milliyetçi eğilimlerin güçlü olduğu batı ukrayna illerinde başbakan arseniy yatsenyuk’un ulusal cephesi’nin petro poroşenko cephesi’nden açık farkla önde olduğunu ortaya koyuyor. bu durumu değerlendiren uzmanlar, poroşenko’nun rusya’ya karşı uzlaşmacı tutumunun, milliyetçi seçmen kitlesinde tepki yaratmasından kaynaklandığını söylüyor. başbakan arseniy yatsenyuk ise, son dönemlerde rusya’ya ve rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik daha sert politikaları savunuyor.

kaynak: al jazeera

Deniz Berktay

1977 doğumlu deniz berktay, ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi uluslararası ilişkiler bölümü'nden mezun oldu. cumhuriyet gazetesi, bbc türkçe, deutsche welle türkçe, doğan haber ajans'nda ve ukrayna muhabiri olarak trt'de görev yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;