Blog

'Baki'ye xoş gəlmisiniz'

Bakü ilk kez büyük bir spor organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. Şehirde Avrupa Oyunları'na ilgi büyük. Adım attığınız her yerde de size yardımcı olacak mutlaka biri var.

“bir ananın iki oğlu, bir ağacın iki kolu. o da ulu, bu da ulu. dinimiz bir, dilimiz bir. ayımız bir, yılımız bir. aşkımız bir, yolumuz bir. azerbaycan-türkiye. anayurt'ta yuva kurdum. ata yurda gönül verdim. ana yurdum, ata yurdum. azerbaycan-türkiye”

azeri şair vahapzade'nin bu dizeleri iki ülke arasındaki bağın ne kadar yakın olduğunu anlatıyor.

tk8866 numaralı istanbul-bakü uçuşu... uçakta hemen hemen herkes birbirini tanıyor. bir yanda tarihte ilk kez düzenlenen avrupa oyunları’nı izlemek üzere bakü’ye uçan gazeteciler bir yanda da mimarlar, mühendisler, inşaat sektörü çalışanları.

yan koltuğumda oturan doğan çelik, antalya’dan istanbul aktarmalı bakü’ye gidiyor. yanında da mermer götürüyor. bakü'de uluslararası ilişkiler okumuş, şimdi mermer ticareti yapıyor. 4-5 yıl turizm sektöründe çalışıp umduğunu bulamayan çelik, çok sevdiğini söylediği bakü ile de ilişkileri koparmamak adına ülkedeki yükselen sektör olan inşaatı seçmiş. hemen diğer koltuktaki yolcu da inşaat sektöründe çalışıyor. 2.5 saate yakın süren yolculukta not defterine çalıştığı projenin eksik kalan taraflarını not etti.

bakü’de son yıllarda yapılan birçok yapının altında türk inşaat firmalarının imzası var. 680 milyon dolara mal olan olimpiyat stadı’nı da bir türk şirket tekfen inşa etti. tarzıyla bayern münih’in allianz arena’sına benzeyen stadın tüm projesi türk mühendislere ait.

bu projenin müdürü cem ilgün, “bakü olimpiyat stadyumu'nu diğer stadyumlardan ayıran en önemli özelliği bu kadar kısa sürede inşa ediliyor olması ve cephesinin ve çatısının kaplamasının "etfe" dediğimiz teflon bir malzemeden üretilmesidir. arkasında led dış aydınlatma yapılacak. dolayısıyla bu özellikleri ile diğer stadyumlardan ayrılıyor” diyor.

oyunların açılış ve kapanışı bu statta.

gönüllüler her yerde

bu oyunlar için yaklaşık 18 bin gönüllü çalışıyor. şehrin her yerinde, genç, dinamik ve yardımseverler. neredeyse hepsi öğrenci. saatlerce ayakta bekliyorlar, herkese yardımcı oluyorlar. karşılığında para almıyorlar. sonunda herkese takdirname veriliyor.

Yaklaşık 18 bin gönüllü çalışıyor. Ahmet Sivasli [Al Jazeera Turk]

azerbaycan bu oyunlar için ne kadar harcadı?

azerbaycan’ın oyunlar için çok para harcadığı attığınız her adımda belli oluyor. şehir adeta oyunların rengi mor ve pembeye boyanmış. yeni binalar inşa edilmiş. oyunlar için inşa edilen atletler köyü'nde 7 bin 499 sporcu, medya köyü'nde ise bin 830 gazeteci konaklayabiliyor. hizmet memnuniyeti için binlerce kişi çalışıyor ve güvenlik de üst seviyede.

azerbaycan hükümeti oyunlar için 1.5 milyar dolara yakın bir para harcadığını açıkladı. oyunların başlamasından iki gün önce de hollanda sağlık, refah ve spor bakanlığı, 2019 avrupa oyunları’nın ev sahipliğinden çekildiğini duyurdu. hollanda’nın tek aday olduğu ve 7 şehirde birden düzenlemek istediği oyunlar için yaklaşık 125 milyon euro bir bütçe öngörülmüştü.

azeriler daha fazlasını istiyor

2002'den bu yana azerbaycan'da 36 uluslararası turnuva düzenlendi. avrupa oyunları bu ülkenin şu ana kadar ev sahipliği yaptığı en büyük organizasyon. daha önce yaz olimpiyat oyunları adaylığı için de başvuran azerilerin en büyük hedefi bu. ama önlerinde yine ciddi sınavlar var. formula 1 gelecek sene ilk kez bakü'ye geliyor. farklı bir yarış olacak. 

57 ülkenin katılacağı islam dayanışma oyunları iki sene sonra bakü'de. 2020 avrupa futbol şampiyonası 13 ülkede birden gerçekleştirilecek. bakü, üç grup bir de çeyrek final maçına ev sahipliği yapacak. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;