Blog
Balıkesirspor'da parti çekişmesi
40 yıl aradan sonra, futbol takımı Türkiye Süper Ligi'ne çıkan Balıkesir'de kent sakinleri ve taraftarlar bu başarıdan çok, AK Partili belediye başkanı ve MHP'li kulüp başkanı arasındaki siyasi çekişmeyi konuşuyor.

1966 yılında kurulan balıkesirspor, ilk olarak 1974-75 sezonunda, o zamanki adıyla türkiye birinci ligi'nde mücadele etti. kırmızı beyazlılar 40 yıl sonra ise bu sezon 1. lig'den, türkiye süper ligi'ne yükseldi.
balıkesir'de, bazı ana caddelerde asılı bayraklar ve kutlama pankartları dışında, süper lig'e yükselmiş bir kentte olması beklenen coşku yok. şehirde herkesin kafası karışık. bunun nedeni son yerel seçimleri kazanan ak partili büyükşehir belediye başkanı edip uğur ve bir önceki dönemde imardan sorumlu belediye başkan yardımcılığı yapan mhp'li kulüp başkanı tuna aktürk arasındaki soğuk savaş.
aslında balıkesir'de yaşananlar, türkiye'de belediyelerin, dolayısıyla siyasetin, futbolla ilişkisinin canlı bir göstergesi gibi.
her şey kongreden sonra başladı
balıkesirpor'un 15 mayıs'ta düzenlenen olağan genel kurulundaki başkanlık yarışında tuna aktürk ile belediye başkanı edip uğur'un desteklediği aday feyyaz çiftçi yarıştı. seçimi mhp'li tuna aktürk kazandı. büyükşehir belediyesi başkanı edip uğur da kongrenin ardından yerel basına "tuna aktürk varsa, biz yokuz" diyerek, önümüzdeki sezon için kulübü desteklemeyeceğinin sinyalini verdi.
tesislerde elektrik yok
iddialara göre büyükşehir belediyesi, balıkesirspor'da çalışan, kendisine bağlı işçileri geri çekmiş ve kulübün elektriğini kesmişti. bu iddiaları araştırmak için gittiğim tesislerde birkaç fotoğraf çekmek istedim. beni adım adım takip eden görevliden ışıkları açmasını rica ettiğimde, elektrikle ilgili bir sorunları olduğunu ve ışıkların yanmadığını söyledi. tesislerde gerçekten de elektrik yoktu. ana binada da, kulüp müdürü, tesis sorumlusu ve bir hizmetli dışında çalışana rastlamadım.

100 bin tl'lik elektrik faturası
balıkesirspor başkanı tuna aktürk'e iddiaları sordum. aktürk, tesiste 25 kişinin çalıştığını, bunlardan sadece ikisinin belediyeye bağlı olduğunu ve onların da görevine devam ettiğini söyledi. "neden elektrik yok?" diye sorduğumda ise aldığım cevap ilginçti. başkanın söylediklerine göre, kulüp tesislerinde 1988 yılından bu yana elektrik saati bulunmadığı için herhangi bir bedel ödenmiyordu. ancak kongreden sonra belediye, kulübe, 1988 yılından bu zamana kadar kullanılan elektriğin karşılığı olarak 100 bin tl'lik fatura göndermiş, kulüp de bu faturayı ödemediği için elektrik kesilmişti.
'aday olma dediler'
tuna aktürk, son kongreden önce, belediye başkanının kendisine "aday olma" dediğini iddia ediyordu. başkan ayrıca, yönetim kurulu üyelerinin de her gün telefonla aranarak kendilerine istifa etmeleri yönünde baskı yapıldığını söylüyordu. tuna aktürk, yerel seçimlerden hemen sonra, büyükşehir belediye başkanı edip uğur'a giderek, kulüp yönetimini kendilerine bırakmayı teklif ettiklerini ancak başkanın kendilerine göreve devam etmelerini söylediğini anlatıyor.

tuna aktürk, belediyenin desteği olmadan da başarılı olabilecekleri inancında. bütçe konusunda da süper lig havuzundan ve anlaşmak üzere oldukları sponsor firmadan gelecek paraya güveniyor.
belediye'den kimse konuşmuyor
iddialarla ilgili olarak görüşme talep ettiğimiz balıkesir büyükşehir belediye başkanı edip uğur ise yoğun toplantı trafiğini gerekçe göstererek olumsuz yanıt verdi.
'yönetimde zengin adam yok'
balıkesir halkının büyük kısmı kulüp başkanıyla aynı fikirde değil. halk bu tarz şehir takımlarının, belediyelerin desteği olmadan var olamayacağı görüşünde.
38 yaşındaki taksi şoförü ertuğrul ilhan, balıkesirspor yönetim kurulunun istifa edip, kulübü belediyenin uygun gördüğü bir başkana bırakması gerektiğini söylüyor. gerekçesi de, yönetimi devralması durumunda, belediyenin kulübe akıtacağı maddi kaynaklar. o, bu işin parasız olmayacağını, kulüpte zengin yönetici bulunmadığını söylüyor.

ertuğrul ilhan'dan farklı düşününler de var.
sokakta konuştuğumuz 37 yaşındaki serbest meslek sahibi erol gülay ise, başarının belediye desteğine bağlı olmadığını, ligde kalabilmek için doğru yabancı transferinin şart olduğu görüşünde.
taraftar grubu desteğini çekti
balıkesir'deki tek taraftar derneği "10kolikler" de kongreden sonra, yönetimden desteğini çekti. iddialara göre, grubun lideri, belediye destekli aday feyyaz çiftçi seçilseydi, kulüp yönetimine girecekti. dernek yöneticilerinden ünal yılmaz, taraftar grubunda bir revizyon yapacaklarını ve bu süreç bitene kadar konuşmama kararı aldıklarını söyledi.
üç arjantinli geliyor
bu siyasi çekişme sürerken, balıkesirspor, türkiye süper ligi öncesi transfer çalışmalarına hız verdi. yönetim elindeki mevcut kadroyu mümkün olduğu kadar korumak ve kaliteli yabancılar istiyor. başkan tuna aktürk, geçen arjantin'e giderek üç arjantinli futbolcuyla prensipte anlaştı.
balıkesirspor da anadolu takımlarının büyük çoğunluğu gibi maddi olarak kıt imkanlara sahip. süper lig'e çıkma başarısından dolayı yayın gelirleri havuzundan 11 milyon tl, galibiyet başına yaklaşık 1 milyon tl ve beraberliğe de 500 bin tl alacak. göğüs reklamı için netleşmiş bir anlaşmaları yok.
şehrin yöneticilerinin çekişmesi nedeniyle balıkesir, 40 yıl sonra gelen şampiyonluk mutluluğunu doyasıya yaşayamasa da herkesin ortak dileği süper lig'de kalıcı olabilmek.
kaynak: al jazeera
Yorumlar